Üç Sual ve Bir Cevap

Bu konu ildy tarafından 12 sene önce açıldı, 1084 kere okundu ve 5 Cevap verildi.
ildy
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 105
Yanıt Sayısı: 1043
12 sene önce

Çok beğendiğim bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’ye felsefecilerden bir grup geldi. Suâl sormak istediklerini bildirdiler. Mevlânâ hazretleri bunları Şems-i Tebrîzî’ye havâle etti. Bunun üzerine onun yanına gittiler. Şems-i Tebrîzî hazretleri mescidde talebelere bir kerpiçle teyemmüm nasıl yapılacağını gösteriyordu. Gelen felsefeciler üç suâl sormak istediklerini belirttiler Şems-i Tebrîzî;-Sorun! buyurdu.İçlerinden birini başkan seçtiler. Hepsinin adına o soracaktı.Sormaya başladı:-Allah var dersiniz ama görünmez göster de inanalım.Şems-i Tebrîzî hazretleri;-Öbür sorunu da sor! buyurdu.O;-Şeytanın ateşten yaratıldığını söylersiniz sonra da ateşle ona azâb edilecek dersiniz hiç ateş ateşe azâb eder mi? dedi.Şems-i Tebrîzî;-Peki öbürünü de sor! buyurdu.O;-Âhirette herkes hakkını alacak yaptıklarının cezâsını çekecek diyorsunuz. Bırakın insanları canları ne istiyorsa yapsınlar karışmayın! dedi.Bunun üzerine Şems-i Tebrîzî elindeki kuru kerpici adamın başına vurdu. Soru sormaya gelen felsefeci derhâl zamânın kâdısına gidip dâvâcı oldu.Ve;-Ben soru sordum o başıma kerpiç vurdu. dedi.Şems-i Tebrîzî;-Ben de sâdece cevap verdim. buyurdu.Kâdı bu işin açıklamasını istedi. Şems-i Tebrîzî şöyle anlattı:– Efendim bana Allahü teâlâyı göster de inanayım dedi. Şimdi bu felsefeci başının ağrısını göstersin de görelim.O kimse şaşırarak;– Ağrıyor ama gösteremem dedi.Şems-i Tebrîzî;– İşte Allahü teâlâ da vardır fakat görünmez. Yine bana “şeytana ateşle nasıl azâb edileceğini” sordu. Ben buna toprakla vurdum. Toprak onun başını acıttı. Hâlbuki kendi bedeni de topraktan yaratıldı. Yine bana;”Bırakın herkesin canı ne isterse onu yapsın. Bundan dolayı bir hak olmaz.” dedi. Benim canım onun başına kerpici vurmak istedi ve vurdum. Niçin hakkını arıyor? Aramasa ya! Bu dünyâda küçük bir mesele için hak aranırsa o sonsuz olan âhiret hayâtında niçin hak aranmasın?” buyurdu.Felsefeci bu güzel cevaplar karşısında mahcûb olup söz söyleyemez hâle düştü.Alıntıdır.

superisi
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 214
Yanıt Sayısı: 1018
12 sene önce
çok güzel ilk defa okudum ve beğendim eline sağlık ildy:)
ildy
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 105
Yanıt Sayısı: 1043
12 sene önce
Teşekkür ederim superisi Şems-i Tebrîzî cok akıllıymıs gercekten. cevaplar muhteşem.
Ezom
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 5
Yanıt Sayısı: 509
12 sene önce
ildy kardeşim gerçekten anlamlı içeriği detaylı anlatım emeğine sağlık böyle güzel bir paylaşımından dolayı teşekkür ederim..
ildy
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 105
Yanıt Sayısı: 1043
12 sene önce
Rica ederim ezom. Beğenmene sevindim.
nesil266
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 145
Yanıt Sayısı: 1360
12 sene önce
çok güzel bir hikaye aynı hikayenin benzerini bu konunun altında paylaşmak istedim..... Genç bir delikanlı senelerce yurt dışında >okuduktan sonra vatanına ateist >olarak geri döner. Üç sorusuna hiç >kimse cevap veremediğinden dolayı >canı gayet sıkıntılıdır. > Ebeveyni oğullarına yardım etmek niyetiyle büyük >ilim sahibi olan köyün ****sına >götürürler. **** ve delikanlının arasında >geçen dialog şöyle devam eder. > > Delikanlı: Kimsin sen? Sorularıma >cevap verebilecek misin? >****: Allah'ın bir >kuluyum ve Onun izniyle sorularına cevap >verebileceğim. > >Delikanlı: Emin misin? Proferserler bile cevap veremedi bana. >****: Allah'ın izniyle cevap vermeye çalışırım >Delikanlı: 3 sorum var >1. Allah yaşıyor mu? öyle ise,şeklini bana göster >2. Takdir (kader) nedir? >3. Eğer şeytan ateşten yaratıldıysa >neden cehenneme yollanıyor, >cehennemde ateş dolu değil mi? > Ateş ateşi nasıl yaksın. Tanrı bunu düşünemedi mi? > >Bu arada, aniden bizim ****mız >delikanlının başı üzerinde bir saksı kırar. > > Delikanlı canı yana yana sorar; Neden sinirlendin ki? >****: Sinirlenmedim. Bu benim üç >soruna bir cevabım der. >Delikanlı: Hiç birşey anlamadım. >****: Nasıl hissetin kendini saksıyı >başında kırınca > Delikanlı: Tabii ki, fena bir acı hissettim. >****: Yani, acının varlığına inanıyor musun? > Delikanlı: > Evet >****: Bana bu acının şeklini göster ozaman! >Delikanlı:Gösteremem. >****: Bu benim ilk cevabım. Herkes >Allah'ın varlığını hisseder ama > Allah'ı göremez. >****: Dün gece rüyanda benim >başında saksı kırdığımı gördün mü? >Delikanlı:Hayır. >****: Bugün böyle birşey ile >karşılaşacağını hiç düşündün mü? >aklındangeçti mi? > Delikanlı:Hayır >****: Bu işte takdir dir (kader) >****: Biz neyden yaratıldık? >topraktan yaratılmış değil miyiz? >Delikanlı: Evet böyle denir. >****: E o zaman ? Saksıda topraktan >yapılmadı mı? Allah isterse ateşten > yaratılan şeytanı ateşin içinde >cezalandıramaz mı?
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16565 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)