Dua ederken Allah’tan neler istenebilir?

Bu konu gülvediken tarafından 11 sene önce açıldı, 478 kere okundu ve 3 Cevap verildi.
gülvediken
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 16
Yanıt Sayısı: 66
11 sene önce

Bizler kul olduğumuzun idraki içerisinde olduğumuz sürece Allah’tan istediklerimizin ve isteyebileceklerimizin sınırı yoktur. Peygamberimiz (s.a.v), kendisi en yüksek makamlara talip olmuş ve bunları Allah’tan istemiştir. Çünkü Allah (c.c), kendisinden bir şey istenilmesinden ve isteyene vermekten hoşlanır.(1). Bu nedenle Peygamberimiz, Allah’a dua etme ve isteme konusunda ashabını ve ümmetini uyarıp istemede sınırsızlığı öğretmiş; çokça ve bolca isteyebileceğimizi söylemiştir. Ayrıca yüce ve mutlak zengin olan Allah’ın, kendisinden istemeyene gazap ettiğini de bildirmiştir.(2) Kendisi de zaten Allah’tan istenebilecek şeylerin en güzelini ve en pahalılarını istemiştir. Mesela: “Makam-ı Mahmud’u” istemiş; sonra ümmetine kıyamet günü “Şefaat etmeyi” istemiştir. Kendisinin vefatı sırasında Cebrail’in refakat istemiştir. Bize de ayrıca Allah’tan neler isteyebileceğimiz konusunda birçok ipucu vermiştir. Bunlardan biri de şöyledir: “Sizden herkes, ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin; hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar…”(3) Şu halde, “Allah’tan neler isteyelim, neler istemeyelim, neler yerinde olur, neler olmaz” gibi düşünceleri bir tarafa bırakarak, ondan dünyalık ve âhiretlik, her şeyimizi ama her şeyimizi istemeliyiz. Bir şartla ki, bütün dua ve ibadetler için geçerli olan ihlâs ve samimiyetle. Evet, ihlâsla ve samimi olarak Allah’tan kim ne isterse Allah ona istediğini verir, mahrum bırakmaz. Kendisine hiçbir şey zor gelmeyen yüce Allah da, bizden razı olduktan ve bizi kabul ettikten sonra, bizim istek ve ihtiyaçlarımızı yerine getirecektir. Biz, küçük-büyük, önemli-önemsiz demeden; ne olursa olsun, her şeyimizi “yalnız ondan istemeliyiz.” Zira Onun hazinesinde “yok” yoktur; yeter ki biz isteyelim ve istemesini bilelim…(1) – Tirmizî, Daavât 126 (3566). (2) – Tirmizî, Daavât 3, (3370); İbnu Mâce, Dua 1, (3827). (3) – Tirmizî, Daavât 149, (3607, 3608).

zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Güzel bir bilgilendirme,eline sağlık..... Ancak yaradandan ne istersek isteyelim herşeyin hayırlısını;hatta şerrin bile hayırlısını isteyelim.... Unutmayalım ki her şerde bile bir hayır vardır.....Bizler bilemeyiz sadece Allah-ü teala bilir...
gülvediken
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 16
Yanıt Sayısı: 66
11 sene önce
Tabiki zeinarda...ben hep öyle dua ederim...hayirlisi olsun diye. Bir kul ey Allahim dedigi vakit, Allah in kuluna gercek icabeti "Lebbeyk" olur. Yani "dedigni duydum" demektir. Kul Allah ina "Rabbim bana sunu yap bunu yap" der. Hak Teala: "Peki, fakat ben bunu sana lüzumlu bir vakitte yaparim" der. Bu vakit ya dünyada ve ahirettidir. Bu Allahin bilcegi bir istir. O yüzden sammiyet ve ihlasla biz isteyelim dua edelim, iyi bir Kul olmaya gayret edelim ve hic bir zaman Allah duami kabul etmedi deyip gaflete düsmeyelim. Allah dualarinizi kabul etsin.
Hun
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 1116
Yanıt Sayısı: 5482
11 sene önce
Aminn gülvediken......................... Allah razi olsun
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)