İsraf Edilen Nimetler

Bu konu lahutiye tarafından 12 sene önce açıldı, 472 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
lahutiye
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 4 sene önce
Konu Sayısı: 1156
Yanıt Sayısı: 4566
12 sene önce

İsraf Edilen Nimetler

İsraf deyince insanın aklına öncelikle mal, mülk ya da paranın israfı gelir. Oysa israf sadece mal ile olmaz. Allah’ın verdiği nimetlerin, Allah rızasını gözetmeden gereksiz yere harcanması bir israftır. İsraf edilen nimetlerden bazıları şunlardır:

Zaman Konusundaki İsraf

Zaman Allah’ın insanlara verdiği çok büyük bir nimettir. İnsanlar dünya hayatında, kendilerine tanınan kısa süre içinde Allah’ı en çok razı edecek davranışlarda bulunmayı ve ahiretteki sonsuz cennet nimetlerine kavuşabilmeyi hedeflerler. Bu yönde Allah rızasının en fazlasını gözeterek değerlendirilmesi gereken en önemli nimetlerden biri “zaman”dır.

Eğer kişi zamanını, Allah rızasını hedefleyen işler yapmak yerine aklını ve kalbini Allah’ı anmaktan uzak tutup boş işlerle geçirirse bu büyük nimeti israf etmiş olur. Bu da ahirette onulmaz bir pişmanlık yaşamasına sebep olabilir. (Doğrusunu Allah bilir)

Her canlının hangi gün, nerede, nasıl, ne zaman öleceği kaderinde bellidir. Muhtemelen ölüm en beklemediğimiz anda gelecektir. Bu sebeple zaman nimeti israf edilmemeli, her saniyesi Allah rızasına uygun düşünce ve davranışlarla değerlendirilmelidir. Allah’ın bize verdiği sınırlı süreyi en yararlı şekilde geçirmek, kısacık dünya hayatına tamah etmemek ve ahirete yönelik çalışmalar yapmak en önemli düşüncemiz olmalıdır.


Bilgi Konusundaki İsraf

Allah bazı insanları belirli konularda ehil kılmış ve onlara Katından bir bilgi üstünlüğü vermiştir. Örneğin Allah, bir lütuf olarak kimilerine yabancı dil öğrenme imkanı vermiş, kimilerini bilgisayar ya da mühendislik gibi daha teknik alanlarda bilgi sahibi kılmış, kimileriyse geniş bir genel kültürle donatılmıştır. Farklı konularda ilim sahibi olan bu kişilerin yapması gereken ise ehil oldukları konularda Allah rızası için çalışmalarda bulunmalarıdır. Aksi halde sahip oldukları bilgiyi israf etmiş olurlar.

Sağlık Konusundaki İsraf

Sağlık da Allah’ın insanlara sunduğu büyük bir nimettir. Kişi Allah’ın dünya hayatında kendisine emanet olarak verdiği bu bedene en iyi şekilde bakmakla ve Allah rızasını arayarak ömrünü geçirmekle yükümlüdür. Sağlığı veren elbette Allah’tır. Ancak kişi kendisine verilen bu bedene en güzel şekilde bakmakla yükümlüdür. Bunun için temiz ve sağlıklı yiyecekler yiyerek, düzenli spor yaparak, zararlı alışkanlıklardan kaçınarak sebeplere sarılır, bu onun fiili duasıdır. Bedenine gerekli özeni göstermemek, sağlığına zarar verecek yiyecek ve içecekleri tüketmek de Kuran ahlakına uygun bir davranış değildir.

Enerji Kaynakları Konusundaki İsraf

Su, elektrik, doğalgaz gibi yeryüzündeki enerji kaynakları, insanların israftan özenle kaçınmalarını gerektiren diğer konulardandır. Boş yere akıtılan su, kimsenin bulunmadığı bir ortamda açık bırakılan bir ışık ya da ihtiyaçtan fazla kullanılan doğalgaz birer israftır. Bunlarla ilgili yapılan her ek harcama, Allah rızası için yapılacak faydalı bir çalışmaya ayrılacak paranın biraz daha azalması demektir. Bu yüzden bu tip enerji kaynaklarının kullanımında israftan kaçınmak son derece önemlidir.

Yiyecek ve İçecek Konusundaki İsraf

Dünyadaki mevcut besin kaynakları her insanın, günlük ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. Ama buna rağmen dünyada milyonlarca insan açlık çekmektedir. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı raporlara göre, her gün dünyada 40 bin çocuk israfın yol açtığı açlıktan dolayı hayatını kaybetmektedir. Dünyada açlıkla karşı karşıya olan insanların sayısı ise 800 milyonu geçmektedir. Dolayısıyla israf edenler, evindeki yiyeceklerin bozulmasına göz yumanlar ya da kişisel çıkarları uğruna, örneğin ürün fiyatını arttırabilmek için kamyonlar dolusu sebze ve meyveyi çöpe atan insanlar, bu ürünlere muhtaç olan ve açlık sınırında yaşayan milyonlarca insanın varlığını hiç hesaba katmamaktadırlar. Dünyada her gün lokantalarda, evlerde, işyerlerinde çöpe atılan yiyeceklerin, ekmeğin, meyve ve sebzenin haddi hesabı yoktur. Hiç kuşkusuz bu, Allah’tan korkan vicdanlı bir insanın yapabileceği bir davranış değildir. Senede yaklaşık 20 milyon çocuğun yeterli beslenemediği için öldüğünü bildiği halde bu durumu göz ardı ederek hayatına devam etmek, çok büyük bir zulümdür. Vicdanlı insana düşen; yeryüzünden açlık ve fakirlik silininceye dek gayret etmek, gerek kişisel gerekse toplumsal olarak israfı önleyerek zayıf düşmüş insanların kurtulmasına vesile olmaya çalışmaktır.

Konu Alıntıdır
faydalı Olmasını Dilerim Lahutiye

Konuya Bir Cevap Yazın

Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)