Gavs-ı Azamdan Esmaü’l Hüsna Manzumesi

Bu konu zeinarda tarafından 11 sene önce açıldı, 699 kere okundu ve 14 Cevap verildi.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce

Gavs-ı A’zam Abdulkadir Geylani’ye (k.s.) ait olan “Esmâü’l-Hüsnâ Manzumesi” Yüce Allah’ın doksandokuz ismi ile yapılan bir münâcattan ibarettir. Manzumedeki beyit sayısı Hz. Peygamber’in (s.a.m) yaşı kadar olup 63’tür. Son iki beytin Hz. Peygamber (s.a.m), O’nun âl ve ashabına ayrılması ve onlara salavat getirilmiş olması 63 sayısının özellikle seçildiğini göstermektedir.

zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
İşte böyle başlarım; Allah’ı birleyerek, besmeleyi çekerek, Bu işi bitireceğim; güzel zikir çekerek, Allah’a hamdederek. Ben şehadet ederim, Allah’tan başka Rab yok, O’nun yüceliğini akıl idrak edemez, çünkü âcizdir pek çok. O’dur bize Ahmed’i (asm) hak peygamber gönderdi, Bu varlık o rehberle böyle canlanıverdi. Bütün bu güzellikleri bize o öğretmiştir, İlim, hilim, sevgiyi içimize ekmiştir. Ey Allah’tan izzet, mânevî mertebeler ve hazîneler isteyen! O’na yüce isimleriyle çağır, ey bir dilek dileyen! Temizlen, yakınlık kur, sonra kırık gönülle yakar: “Allahım! Senden âcil yardım isterim” diyerek yalvar.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey Rahmeti her şeyi kuşatmış olan “Rahman” ve “Rahim! ” O engin rahmâniyyet ve rahîmiyyetin hürmetine bana merhamet eyle. Ey bütün varlıkların sahibi olan “Melik” ve ey bütün kemal sıfatlarıyla muttasıf olan “Kuddûs!”, sırrımı takdis et; Ey Esenlik veren “Selam!”, vücudumu her türlü beladan koru! Ey vadine güvenilen “Me’min!”, bana hakiki güvence ihsan eyle! Ey bütün evreni düzenleyip gözeten, yöneten “Müheymin!”, kusurlarımı güzelce örterek bana ikram eyle! Ey her şeye gâlip gelen “Azîz!”, nefsimden zilleti bertaraf eyle! Ey düzeni bozulan her şeyi tanzim eden “Cebbâr!”, beni izninle himaye eyle! Ey her şeyde büyüklüğünü gösteren “Mütekebbir!”, tüm düşmanları alçalt; Ey Her şeyi güzel yaratan “Hâlik !”, beni her türlü kötülükten muhafaza et! Ey bütün varlığı ve nimetleri eşsiz bir biçimde yaratan “Bâri!” Ey her varlığa ayrı bir şekil veren “Musavvir !”, daha önce bize lütfettiğin nimetlerinin feyzini artır! Ey daima affeden “Ðaffar!”, bir ümmetle sana geldim, tevbemi kabul eyle; Ey yenilmeyen yegane gâlip olan “Kahhar!”, kahrınla şeytanımı kahr-u perişan eyle.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey karşılıksız bağışları bol olan “Vehhab!”, bana ilim ve hikmeti ihsan eyle; Ey tüm canlıların rızkını veren “Rezzak!”, rızkımı kolaylaştırıp müyesser eyle. Ey bütün iyiliklerin kapılarını açan “Fettah!”, fethinle basiretimi aç, gönlümü fetheyle; Ey her şeyi hakkıyla bilen “Âlim!”, lütfunla bana ilim ikram eyle! Ey dilediği iş ve imkanları daraltan “Kâbid/kâbız!”, bütün muannitlerin kalplerini daraltıp sıkıştır; Ey dilediği iş ve imkanları genişleten “Bâsit!”, yüce sırlarınla gönlümü aç ve sevindir! Ey dilediğini alaçaltan “Hâfid!”, bütün münafıkların makam ve mevkilerini alçalt, onları elaşağı et; Ey dilediğini yücelten “Râfi’!”, geniş merhametinle beni yüce mertebelere ulaştır! Ey dilediğine izzet ve şeref bahşeden “Mu’iz !”, beni de aziz eyle; Ey dilediğini zillete düşüren “Müzil!”, başkasına ibret olacak şekilde zalimleri zelil eyle
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey işitmeye konu her şeyi hakkıyla işiten “Semi’!", ilmin her şeye kâfîdir, Ey her şeyi hakkıyla gören “Basîr!”, lütfedip halimi gör, beni ıslah et ve kabul edip yönlendir! Ey her şeye hükümran olan “Hakem!”, ey mutlak adalet sahibi olan “Adl!” Sen mahluklarına karşı lütufkar olan “Latîf!” ve gizli açık her şeyden hakkıyla haberdar olan “Habîr!”sin. Ey acele ve kızgınlıkla davranmayan “Halîm!”, yegane sığınağım ve dayanağım senin hilmindir, Sen yüceler yücesi “Azîm!”sin. Cömertliğinin boyutu en yüce zirvededir. Sen bütün günahkarların suçunu bağışlayan “Ðafûr!” ve onları örten “Settar!”sın, Sen dostlarının azıcık iyiliklerine çok mükafat veren “Şekûr!”sun. Ne olur beni de mahrum etme! Sen habib-i edîbinin makamını yücelten yüceler yecesi “Aliyy!”sin. Sen bol bol rızık veren, herkese iyilik eden büyük bir varlıksın “Kebîr!”sin.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Sen sonsuz ilminden hiçbir şeyin saklanmadığı; her şeyi koruyup gözeten “Hafîz!”sin, Sen a’dan z’ye bütün yaratıkların ihtiyacını bilen, onları gözeten “Mukît!”sin. Ey her şeyin hesabını, kitabını bilen “Hasîb!”, beni sen yönlendir; çünkü senin kararların benim için yeterlidir. Sen şânı yüce olan “Celîl!”sin. Ne olur hasmımı hak ettiği cezaya çarptır. Allahım! Sen keremi sonsuz olan “Kerîm!”sin. Bağış fonundan bana da ikram et. Ey her şeyi kontrolünde tutup gözetleyen “Rakîb!” düşmanımı yere ser, onu perişan et. Ey çağıranların dilek ve dualarına karşılık veren “Mucîb!” “Ey Mevlam! Ben de seni çağırdım. Sen kadimden beri vergisi çok, ikramları geniş olan “Vâsi!”sin. Allahım! Sen her şeyi hikmetle yapan “Hakîm”sin. Bulunduğum yerleri / meclislerimi sen yönelt. Ey çok seven ve çok sevilen “Vedûd!”, sevgin tenezzül buyurup yanıma gelmiştir.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Sen şânı yüce “Mecîd” olansın; bana şan, şeref ve mutluluk lütfeyle! Ey her şeyi harekete geçiren “Bâis!”, yardımıma gelen orduyu süratle gönder. Sen her şeyi gözleyip bilen “Şehîd”sin; hayatımın manzaralarını güzelleştir, Ey varlığı şüphesiz gerçek olan “Hak!”, benim için lütuflar pınarını gerçekleştir. Allahım! Sen kendisine güvenilen “Vekîl”sin. İhtiyaçlarımı gider. Şüphesiz her şeye güce yeten “Kaviyy” bir vekili olan kimse için her şey tamam demektir. Sen sonsuz kudret sahibi “Metîn”sin. Zaaf ve güçsüzlüğümü giderip beni güçlendir. Ey kendisine yönelip dua edenlere dostluk elini uzatan “Veliyy!”, benim de yardımıma koş. Ey her bakımdan övgüye lâyık “Hamîd!” olan Mevlam! Seni birleyen biri olarak sana hamdettim. Ey yaratıkların kusurlarını tek tek sayıp bilen “Muhsî!” lütfunla kusurları ta’dil ile islah et.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Allahım! Bana hidayeti lütfedip ufkumu açan “Mebdî” sensin. Dünyadan ölüp göçen veya yok olup giden varlıkları yeniden yaratan “Mu’îd” sensin. Ey hayat bahşeden “Muhyî!” bana mutlu bir hayat lütfeyle. Ey ölümü elinde bulunduran “Mümît!” dinimin düşmanlarını süratle kahr-u perîşan eyle. Ey ebedî hayatla daima diri olan “Hayy!”, kadîm zikrinle / Kur’an-ı Kerim’le ölü kalbime can ver. Ey bütün kaâinatı yöneten “Kayyûm!”, sırrımı sen yönet, onu vuslata kavuştur. Ey nurların sahibi “Vâcid!”, sevinç duygularımı vecde getir. Ey nurlara şeref kazandıran şânı yüce “Mâcid!”, bana yardımını esirgeme. Ey gerçek anlamda kendisinden başka varlık bulunmayan “Vâhid!”, Ey bütün varlıkların ancak kendisiyle varolduğu; varlık mertebesine yükselebildiği “Samed!”.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey sonsuz kudret sahibi olan; ey yakalaması müthiş olan “Kâdir!”, düşmanlarını helak et. Ey her şeye gücü yeten “Muktedir!”, bize haset edenlere belalar takdir et. Ey dilediğini öne alan “Mukaddim!”, sırrıma ihsanlarını takdim buyur; Ey istediğini geri koyan “Muahhir!”, beni lütfunla zararlardan koru. Ey varlığının başlangıcı olmayan “Evvel!”, her şeyden evvel bizim için hayırlı işleri ön plana al. Ey varlığının sonu olmayan “Âhir!”, âhir ömrümde, kelime-i şahâdet getirerek son nefesimi ver Ey delil ve belgeleri açısından varlığı âşikar olan “Zâhir!”, zâtının görülmesi ve mahiyetinin bilinmesi açısından gizli olan “Bâtın!” Gaybın en gizli köşelerinde saklı olan ilim ve marifetleri bana lütfet. Ey kâinatın hâkimi ve yöneticisi olan “Vâli!”, işimizi insanlara öğüt veren bütün mürşitlere tavsiye et; Ey her bakımdan yüce olan “Müte’âli!”, iyiliği öğüt veren mürşitleri sen irşad edip, yönlendir.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey bütün iyilik ve güzelliklerin sâhibi olan “Berr!”; ey âlemlerin Rabbi; ey bağışları bol olan; Ey kullarının tevbelerini kabul eden “Tevvâb!”, bana makbul bir tevbe nasip et. Ey kendi nefislerine zulmeden zâlimlerden intikam alan “Müntekîm!” Sen aynı zamanda affetmeyi de seven “Afuvv”sun; lütfedip beni de affet. Sen kullarına karşı şefkatli olan, öyle "Atûf" ve “Raûf”sun ki, sana yalvarıp dua edenlere şefkatle yakınlık gösterip ihtiyaçlarını yerine getirirsin. Ey bütün varlığın sâhibi olan “Mâliku’l-Mülk!”, bana da ikramlarını bol bol lütfeyle. Ey azamet ve kerem/ celal ve ikram sâhibi “Zü’l-celâli ve’l-ikrâm!”, bize celâlinden elbise giydir, Şüphesiz senin kâinata yansıyan cömertliğin her zaman sağnak hâlindedir. Ey adâletle hükmeden “Muksît!”, rûhumu hak ve hakikatle perçinlet. Ey bütün erdemleri zâtında toplayan ve bütün dağınıklıkları bir araya getirip düzenleyen “Câmi’!”, her zaman ve her mekanda var olan bütün kemalatı benim için bir araya getir. Allahım! Sen her şeyin kendine muhtaç ve kendisi ise her şeyden mustağni olan “Ðaniyy”sin. Bendeki fakirliği gider. Sen başkasına zenginliği lütfeden “Muğnî”sin; nefsimin yoksulluğunu varlığa çevir. Muhtaç olduğu şeyleri lütfet.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey dilediği şeyin gerçekleşmesini engelleyen “Mâni’!”, günah işlememe mâni ol. Şimdiye kadar işlediğim günahlardan dolayı yakalandığım -maddi ve mânevi- hastalıklardan bana şifâ ihsan et. Ey dilediğine zarar veren “Dârr!”, hasetçileri uyarıp azarla. Ey dilediğine yarar dokunduran “Nâfi’!”, lütfedip faydalandır, bana olgun bir rûhu kazandır. Ey kâinatı aydınlatan, nur kaynağı “Nûr!”, şüphesiz bütün varlıkta parlayan senin nûrundur. Ey dilediğine yol gösterip hidâyet bahşeden “Hâdî!”, gönüllerdeki nurlu hidayet meşalesini yak. Ey kâinatı eşsiz bir sûrette yaratan “Bedî!”, mânevi feyizleri lütfetmeni diliyorum. Senden başka varlığının sonu olmayan “Bâki” yoktur. Saltanatı bâki olan ancak sensin. Hakiki dostluk ancak seninle kurulan dostluktur. Ey varlığın asıl mîrasçısı olan “Vâris!”, beni ilmine mîrasçı kıl. Ey bütün işleri isabetli; kullarını dosdoğru yola irşad eden “Reşîd!”, lütfedip bana rüşd yolunu / dosdoğru yolu göster. Sen çok sabırlı olan “Sabûr” ve kusurları örten “Settar”sın. Sabır ve azimde beni muvaffak kıl. İmtihanlar karşısında metanetimi güçlendiren, örtülü özgür irade gücünü ver.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ey benim efendim! Sana o güzel isimlerinle çağırdım ve büyük âyetlerini vesile kılarak sana münâcaatta bulundum. Ey beni terbiye eden Rabbim olan Allahım! O güzel isimler ve yüce âyetler hürmetine: katından bize kemâlâtı mükemmel şekilde lütfeyle. Sana olan ümitlerimi rızanla karşıla. İçinde çırpınıp durduğum zamanın değişken yüzüne karşı beni zâtınla yetindir. Benim yardımıma koş; nefsimin hastalığından bana şifa bahş eyle. Beni hayır yoluyla yönlendir, aklımdaki vesveseleri bertaraf edip ihsan eyle. Allahım! Anne-babama, kardeşlerime ve bu güzel isimlerle sana dua edenlere merhamet eyle.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Ben, aslı “Hasanî” olan Kâdîr’in kuluyum. (Abdulkâdirim). Yüce meclislerde Muhyiddin olarak çağrıldım. Habibin olan ceddim Hz. Muhammed’e (asm) varlıktaki selamların en tatlısıyla ve en mükemmeliyle salat ve selam eyle. Onun bütün âl ve ashabına da selâm et.
Airborne
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 34
Yanıt Sayısı: 1001
8 sene önce
Abdulkadir Geylani’ye (k.s.) ait olan “Esmâü’l-Hüsnâ Kasidesi” Yüce Allah’ın doksandokuz ismi ile yapılan bir münâcattan ibarettir. Manzumedeki beyit sayısı Hz. Peygamber’in (s.a.m) yaşı kadar olup 63’tür. Son iki beytin Hz. Peygamber (s.a.m), O’nun âl ve ashabına ayrılması ve onlara salavat getirilmiş olması 63 sayısının özellikle seçildiğini göstermektedir. Esmâ-i Hüsna Kasidesi – Abdülkadir Geylânî (k.s.) Şera’tu Bitevhîd-il-İlâhi mubesmilâ Seahtimu bizzikr-il-hamîdi mucemmelâ Ve eşhedu Ennallâhe lâ rabbe ğayru-Hu Tenezzehe an hasr-il-ukûli Mukemmelâ Ve ersele fînâ Ahmed-el-hakki muktedâ Nebiyyen bihi kâm-el-vucûdu ve kad halâ Feallemenâ min kulli hayrin mueyyidin Ve ezhara fîna-l-ilme velhilme velvelâ Feyâ tâliben ızzen ve kenzen ve rif’aten Minallâhi fed’uhu biesmâih-il-ulâ Fekul binkisârin ba’de tuhrin ve kurbetin Fees’eluke Allahumme nasran muaccelâ Bihakkıke ya Rahmânu birrahmet-il-letî Ehâtat fekun lî ya Rahîmu mucemmilâ Ve ya Mâliku Kuddûsu kaddis serîretî Ve sellim vucûdî ya Selâmu min-el-belâ Ve ya Mu’minu heb lî emânen muhakkakâ Ve sitren cemîlen ya Muheyminu musbelâ Azîzen ezil an nefsiy-ez-zulle ve ehminî Bi Izzike ya Cebbâru min kulli mu’dalâ Vada’ cümlet-el-a’dâi ya Mutekebbir Ve ya Hâliku huz lî an-iş-şerri ma’zilâ Ve ya Bârie-n-na’mâi zid feyda ni’metin Efadte aleynâ ya Musavviru evvelâ Racavtuke ya Ðaffâru fakbel li tevbetî Bikahrike ya Kahhâru şeytânî ahzilâ Bihakkıke ya Vehhâbu hilmen ve hikmeten Ve lirrizki ya Rezzâku kun lî musehhilâ Ve bilfethi ya Fettâhu nevvir basîretî Ve bil’ilmi enilnî ya Alîmu tefeddulâ Ve ya Kâbidu-kbid kalbe kulli muânidin Ve ya Bâsit-ubsutnî bi esrârik-el-ulâ Ve ya Hâfidu-hfad kadre kulli munâfikın Ve ya Râfiu-rfa’nî bi ravhıke es’elâ Seeltuke ızzen ya Muizzu li ehlihî Muzillu fezellil-iz-zâlimîne muttekilâ Felimuke kâfin ya Semîu fekun izen Basîran bihâlî muslihan mutekabbilâ Feyâ Hakemu Adlun bilhalkıhî Habîrun bimâ yahfâ ve mâ Huve Muctelâ Fehilmuke kasdî ya Halîmu ve umdetî Ve Ente Azîmun Azmu Cûdike kad alâ Ðafûrun ve Settârun alâ kulli muznibin Şekûrun alâ Ahbâbihi ve muvassilâ Aliyyun ve kad a’lâ makâme Habîbihi Kebîrun Kesîr-ul-hayri velCûdi muczilâ Hafîzun felâ şey’e yefûtu liılmihi Mukîtun yukît-ul-halka a’lâ ve esfelâ Fehilmuke hasbî ya Hasîbu tevellenî Ve Ente Celîlun kun liğammi munekkilâ İlâhî Kerîmun Ente feekrim mevâhibî Ve kun liaduvvî ya Rakîbu mucendilâ Deavtuke ya Mevlâ mucîben ilmen deâ Kadîm-ul-atâ ya Vâsia-l-Cûdi filmelâ İlâhî Hakîmun Ente feahkim meşâhidi Fevudduke indî ya Vedûdu tenezzelâ Mecîdun feheb li-l-mecde vessa’de velvilâ Ve ya Bâis-ub’as ceyşe nasrî muhervilâ Şehîdun ale-l-eşyâi tayyib meşâhidî Ve hakkik lî ya Hakk-ul-mevâride menhelâ İlâhî Vekîlun Ente fakdi havâyicî Ve yekfî izâ kân-el-Kaviyyu Muvekkilâ Metînun femettin da’fe havlî ve kuvvetî Eğıs ya Veliyyu abden deâke tebettulâ Hamidtu hamîden hamde abdin muvahhidin Ve Muhsî lierzâk-il-verâ ve muaddilâ İlâhî Mubdiu-l-fethi lî Ente velhudâ Muîdun limâ filkevni in bâde ev halâ Seeltuke ya Muhyî hayâten henîeten Emit ya Mumîtu e’dâe dînî ve accilâ Ve ya Hayyu ahyî meyte kalbî bizikrike lkadîmi fekun kayyûme sırrî muvassilâ Ve ya Vâcid-el-envâri evcid meserretî Ve ya Mâcid-el-envâri kun lî muavvilâ Ve ya Vâhidu mâ semme illâ Vucûduhu Ve ya Samedu kâm-el-vucûdu bihi alâ Ve ya Kâdiru zelbatşi ehlik aduvvenâ Ve Muktedirun kaddir lihussâdine-l-belâ Ve kaddim lisırrî ya Mukaddimu âfinî Min-ed-durri fadlen ya Muahhiru Zel’ulâ Ve esbık lene-l-hayrâti ya Evvelu evvelen Ve ya Âhir-uhtim lî emûtu muhellilâ Ve ya Zâhir-uzhar lî meârifek-elletî Bibâtıni ğayb-il-ğaybi ya Bâtınen velâ Ve ya Vâlî evli emrenâ kulle nâsıhin Ve ya muteâli erşid ve aslih leh-ul-velâ Ve ya Berru ya Rabb-el-berâyâ ve mevhib-el Atâyâ ve ya Tevvâbu tub ve tekabbelâ Ve ya Muntakimu min zâlimî nufûsihim Lizâke Afuvvun Ente fa’tif tefaddulâ Atûfun Raûfun bil’ibâdi ve Mus’ifun Limen kad deâ ya Mâlik-el-mulki ma’kilâ Feelbis lenâ ya Zelcelâli celâleten Fecûduke bil’ikrâmi mâzâle muhtilâ Ve ya Muksitu sebbit ale-l-hakki muhcetî Ve ya Câmiu-c-ma’li kemâlâti fi-l-melâ İlâhî Ðaniyyun Ente feezhib lifâkatî Ve Muğnin feağni fakra nefsî limâ halâ Ve ya Mâniu-mna’nî min-ez-zenbi feşfinî An-is-sûi mimmâ kad ceneytu teammulâ Ve ya Dârru kun lilhâsidîne muvebbihâ Ve ya Nâfiu-nfa’nî birûhin muhassilâ Ve ya Nûru Ent-en-Nûru fî kulli mâ bedâ Ve ya Hâdî kun linnûri fi-l-kalbi muş’ilâ Bedîal-Berâyâ Ente min feydı Lutfihi Ve lem yebka illâ Ente Bâkin leh-ul-vilâ Ve ya Vâris-uc’al’nî liilmike vârisen Ve ruşden enilnî ya Reşîdu tecemmulâ Sabûrun ve Settârun ferrık azîmetî Ale-s-sabri vec’al li-htiyâren muzzemmilâ Biesmâik-el-Husnâ deavtuke Seyyidî Ve âyâtik-el-uzma-bteheltu tevessulâ Fees’eluke Allahumme Rabbî bi fadlihâ Feheyyi’ lenâ Mink-el-kemâle mukemmelâ Ve kâbil recâî birrıdâ Minke vekfinî Surûfe zamânin sırtu fîhi muhavvilâ Eğıs veşfinî min dâi nefsî vehdi lî İle-l-hayri ve Aslih mâ biaklî tehallelâ İlâhî ferham vâlideyye ve ihvetî Ve men bihâze-i’esmâi yed’û murettilâ Ene-l-Kâdiriyy-ul-Haseniyyu Abdu-Kâdirin Duîtu bimuhye-d-dîni fî devhat-il-ulâ Ve salli alâ ceddi-l-Habîbi Muhammedin Biahlâ selâmin filvucûdi ve ekmelâ Mea-l-âli vel’ashâbi cem’an mueyyedâ Ve ba’du Fehamd-ullâhi hatmen ve evvelâ Esmâ-i Hüsna Kasidesi – Abdülkadir Geylânî (k.s.) Türkçe Anlamı ; 1. İşte böyle başlarım; Allah’ı birleyerek, besmeleyi çekerek, Bu işi bitireceğim; güzel zikir çekerek, Allah’a hamdederek. 2. Ben şehadet ederim, Allah’tan başka Rab yok, O’nun yüceliğini akıl idrak edemez, çünkü âcizdir pek çok. 3. O’dur bize Ahmed’i (asm) hak peygamber gönderdi, Bu varlık o rehberle böyle canlanıverdi. 4. Bütün bu güzellikleri bize o öğretmiştir, İlim, hilim, sevgiyi içimize ekmiştir. 5. Ey Allah’tan izzet, mânevî mertebeler ve hazîneler isteyen! O’na yüce isimleriyle çağır, ey bir dilek dileyen! 6. Temizlen, yakınlık kur, sonra kırık gönülle yakar: “Allahım! Senden âcil yardım isterim” diyerek yalvar. 7. Ey Rahmeti her şeyi kuşatmış olan “Rahman” ve “Rahim! ” O engin rahmâniyyet ve rahîmiyyetin hürmetine bana merhamet eyle. 8. Ey bütün varlıkların sahibi olan “Melik” ve ey bütün kemal sıfatlarıyla muttasıf olan “Kuddûs!”, sırrımı takdis et; Ey Esenlik veren “Selam!”, vücudumu her türlü beladan koru! 9. Ey vadine güvenilen “Me’min!”, bana hakiki güvence ihsan eyle! Ey bütün evreni düzenleyip gözeten, yöneten “Müheymin!”, kusurlarımı güzelce örterek bana ikram eyle! 10. Ey her şeye gâlip gelen “Azîz!”, nefsimden zilleti bertaraf eyle! Ey düzeni bozulan her şeyi tanzim eden “Cebbâr!”, beni izninle himaye eyle! 11. Ey her şeyde büyüklüğünü gösteren “Mütekebbir!”, tüm düşmanları alçalt; Ey Her şeyi güzel yaratan “Hâlik !”, beni her türlü kötülükten muhafaza et! 12. Ey bütün varlığı ve nimetleri eşsiz bir biçimde yaratan “Bâri!” Ey her varlığa ayrı bir şekil veren “Musavvir !”, daha önce bize lütfettiğin nimetlerinin feyzini artır! 13. Ey daima affeden “Ðaffar!”, bir ümmetle sana geldim, tevbemi kabul eyle; Ey yenilmeyen yegane gâlip olan “Kahhar!”, kahrınla şeytanımı kahr-u perişan eyle. 14. Ey karşılıksız bağışları bol olan “Vehhab!”, bana ilim ve hikmeti ihsan eyle; Ey tüm canlıların rızkını veren “Rezzak!”, rızkımı kolaylaştırıp müyesser eyle. 15. Ey bütün iyiliklerin kapılarını açan “Fettah!”, fethinle basiretimi aç, gönlümü fetheyle; Ey her şeyi hakkıyla bilen “Âlim!”, lütfunla bana ilim ikram eyle! 16. Ey dilediği iş ve imkanları daraltan “Kâbid/kâbız!”, bütün muannitlerin kalplerini daraltıp sıkıştır; Ey dilediği iş ve imkanları genişleten “Bâsit!”, yüce sırlarınla gönlümü aç ve sevindir! 17. Ey dilediğini alaçaltan “Hâfid!”, bütün münafıkların makam ve mevkilerini alçalt, onları elaşağı et; Ey dilediğini yücelten “Râfi’!”, geniş merhametinle beni yüce mertebelere ulaştır! 18. Ey dilediğine izzet ve şeref bahşeden “Mu’iz !”, beni de aziz eyle; Ey dilediğini zillete düşüren “Müzil!”, başkasına ibret olacak şekilde zalimleri zelil eyle! 19. Ey işitmeye konu her şeyi hakkıyla işiten “Semi’!”, ilmin her şeye kâfîdir, Ey her şeyi hakkıyla gören “Basîr!”, lütfedip halimi gör, beni ıslah et ve kabul edip yönlendir! 20. Ey her şeye hükümran olan “Hakem!”, ey mutlak adalet sahibi olan “Adl!” Sen mahluklarına karşı lütufkar olan “Latîf!” ve gizli açık her şeyden hakkıyla haberdar olan “Habîr!”sin. 21. Ey acele ve kızgınlıkla davranmayan “Halîm!”, yegane sığınağım ve dayanağım senin hilmindir, Sen yüceler yücesi “Azîm!”sin. Cömertliğinin boyutu en yüce zirvededir. 22. Sen bütün günahkarların suçunu bağışlayan “Ðafûr!” ve onları örten “Settar!”sın, Sen dostlarının azıcık iyiliklerine çok mükafat veren “Şekûr!”sun. Ne olur beni de mahrum etme! 23. Sen habib-i edîbinin makamını yücelten yüceler yecesi “Aliyy!”sin. Sen bol bol rızık veren, herkese iyilik eden büyük bir varlıksın “Kebîr!”sin. 24. Sen sonsuz ilminden hiçbir şeyin saklanmadığı; her şeyi koruyup gözeten “Hafîz!”sin, Sen a’dan z’ye bütün yaratıkların ihtiyacını bilen, onları gözeten “Mukît!”sin. 25. Ey her şeyin hesabını, kitabını bilen “Hasîb!”, beni sen yönlendir; çünkü senin kararların benim için yeterlidir. Sen şânı yüce olan “Celîl!”sin. Ne olur hasmımı hak ettiği cezaya çarptır. 26. Allahım! Sen keremi sonsuz olan “Kerîm!”sin. Bağış fonundan bana da ikram et. Ey her şeyi kontrolünde tutup gözetleyen “Rakîb!” düşmanımı yere ser, onu perişan et. 27. Ey çağıranların dilek ve dualarına karşılık veren “Mucîb!” “Ey Mevlam! Ben de seni çağırdım. Sen kadimden beri vergisi çok, ikramları geniş olan “Vâsi!”sin. 28. Allahım! Sen her şeyi hikmetle yapan “Hakîm”sin. Bulunduğum yerleri / meclislerimi sen yönelt. Ey çok seven ve çok sevilen “Vedûd!”, sevgin tenezzül buyurup yanıma gelmiştir. 29. Sen şânı yüce “Mecîd” olansın; bana şan, şeref ve mutluluk lütfeyle! Ey her şeyi harekete geçiren “Bâis!”, yardımıma gelen orduyu süratle gönder. 30. Sen her şeyi gözleyip bilen “Şehîd”sin; hayatımın manzaralarını güzelleştir, Ey varlığı şüphesiz gerçek olan “Hak!”, benim için lütuflar pınarını gerçekleştir. 31. Allahım! Sen kendisine güvenilen “Vekîl”sin. İhtiyaçlarımı gider. Şüphesiz her şeye güce yeten “Kaviyy” bir vekili olan kimse için her şey tamam demektir. 32. Sen sonsuz kudret sahibi “Metîn”sin. Zaaf ve güçsüzlüğümü giderip beni güçlendir. Ey kendisine yönelip dua edenlere dostluk elini uzatan “Veliyy!”, benim de yardımıma koş. 33. Ey her bakımdan övgüye lâyık “Hamîd!” olan Mevlam! Seni birleyen biri olarak sana hamdettim. Ey yaratıkların kusurlarını tek tek sayıp bilen “Muhsî!” lütfunla kusurları ta’dil ile islah et. 34. Allahım! Bana hidayeti lütfedip ufkumu açan “Mebdî” sensin. Dünyadan ölüp göçen veya yok olup giden varlıkları yeniden yaratan “Mu’îd” sensin. 35. Ey hayat bahşeden “Muhyî!” bana mutlu bir hayat lütfeyle. Ey ölümü elinde bulunduran “Mümît!” dinimin düşmanlarını süratle kahr-u perîşan eyle. 36. Ey ebedî hayatla daima diri olan “Hayy!”, kadîm zikrinle / Kur’an-ı Kerim’le ölü kalbime can ver. Ey bütün kaâinatı yöneten “Kayyûm!”, sırrımı sen yönet, onu vuslata kavuştur. 37. Ey nurların sahibi “Vâcid!”, sevinç duygularımı vecde getir. Ey nurlara şeref kazandıran şânı yüce “Mâcid!”, bana yardımını esirgeme. 38. Ey gerçek anlamda kendisinden başka varlık bulunmayan “Vâhid!”, Ey bütün varlıkların ancak kendisiyle varolduğu; varlık mertebesine yükselebildiği “Samed!”. 39. Ey sonsuz kudret sahibi olan; ey yakalaması müthiş olan “Kâdir!”, düşmanlarını helak et. Ey her şeye gücü yeten “Muktedir!”, bize haset edenlere belalar takdir et. 40. Ey dilediğini öne alan “Mukaddim!”, sırrıma ihsanlarını takdim buyur; Ey istediğini geri koyan “Muahhir!”, beni lütfunla zararlardan koru. 41. Ey varlığının başlangıcı olmayan “Evvel!”, her şeyden evvel bizim için hayırlı işleri ön plana al. Ey varlığının sonu olmayan “Âhir!”, âhir ömrümde, kelime-i şahâdet getirerek son nefesimi ver 42. Ey delil ve belgeleri açısından varlığı âşikar olan “Zâhir!”, zâtının görülmesi ve mahiyetinin bilinmesi açısından gizli olan “Bâtın!” Gaybın en gizli köşelerinde saklı olan ilim ve marifetleri bana lütfet. 43. Ey kâinatın hâkimi ve yöneticisi olan “Vâli!”, işimizi insanlara öğüt veren bütün mürşitlere tavsiye et; Ey her bakımdan yüce olan “Müte’âli!”, iyiliği öğüt veren mürşitleri sen irşad edip, yönlendir. 44. Ey bütün iyilik ve güzelliklerin sâhibi olan “Berr!”; ey âlemlerin Rabbi; ey bağışları bol olan; Ey kullarının tevbelerini kabul eden “Tevvâb!”, bana makbul bir tevbe nasip et. 45. Ey kendi nefislerine zulmeden zâlimlerden intikam alan “Müntekîm!” Sen aynı zamanda affetmeyi de seven “Afuvv”sun; lütfedip beni de affet. 46. Sen kullarına karşı şefkatli olan, öyle “Atûf” ve “Raûf”sun ki, sana yalvarıp dua edenlere şefkatle yakınlık gösterip ihtiyaçlarını yerine getirirsin. Ey bütün varlığın sâhibi olan “Mâliku’l-Mülk!”, bana da ikramlarını bol bol lütfeyle. 47. Ey azamet ve kerem/ celal ve ikram sâhibi “Zü’l-celâli ve’l-ikrâm!”, bize celâlinden elbise giydir, Şüphesiz senin kâinata yansıyan cömertliğin her zaman sağnak hâlindedir. 48. Ey adâletle hükmeden “Muksît!”, rûhumu hak ve hakikatle perçinlet. Ey bütün erdemleri zâtında toplayan ve bütün dağınıklıkları bir araya getirip düzenleyen “Câmi’!”, her zaman ve her mekanda var olan bütün kemalatı benim için bir araya getir. 49. Allahım! Sen her şeyin kendine muhtaç ve kendisi ise her şeyden mustağni olan “Ðaniyy”sin. Bendeki fakirliği gider. Sen başkasına zenginliği lütfeden “Muğnî”sin; nefsimin yoksulluğunu varlığa çevir. Muhtaç olduğu şeyleri lütfet. 50. Ey dilediği şeyin gerçekleşmesini engelleyen “Mâni’!”, günah işlememe mâni ol. Şimdiye kadar işlediğim günahlardan dolayı yakalandığım -maddi ve mânevi- hastalıklardan bana şifâ ihsan et. 51. Ey dilediğine zarar veren “Dârr!”, hasetçileri uyarıp azarla. Ey dilediğine yarar dokunduran “Nâfi’!”, lütfedip faydalandır, bana olgun bir rûhu kazandır. 52. Ey kâinatı aydınlatan, nur kaynağı “Nûr!”, şüphesiz bütün varlıkta parlayan senin nûrundur. Ey dilediğine yol gösterip hidâyet bahşeden “Hâdî!”, gönüllerdeki nurlu hidayet meşalesini yak. 53. Ey kâinatı eşsiz bir sûrette yaratan “Bedî!”, mânevi feyizleri lütfetmeni diliyorum. Senden başka varlığının sonu olmayan “Bâki” yoktur. Saltanatı bâki olan ancak sensin. Hakiki dostluk ancak seninle kurulan dostluktur. 54. Ey varlığın asıl mîrasçısı olan “Vâris!”, beni ilmine mîrasçı kıl. Ey bütün işleri isabetli; kullarını dosdoğru yola irşad eden “Reşîd!”, lütfedip bana rüşd yolunu / dosdoğru yolu göster. 55. Sen çok sabırlı olan “Sabûr” ve kusurları örten “Settar”sın. Sabır ve azimde beni muvaffak kıl. İmtihanlar karşısında metanetimi güçlendiren, örtülü özgür irade gücünü ver. 56. Ey benim efendim! Sana o güzel isimlerinle çağırdım ve büyük âyetlerini vesile kılarak sana münâcaatta bulundum. 57. Ey beni terbiye eden Rabbim olan Allahım! O güzel isimler ve yüce âyetler hürmetine: katından bize kemâlâtı mükemmel şekilde lütfeyle. 58. Sana olan ümitlerimi rızanla karşıla. İçinde çırpınıp durduğum zamanın değişken yüzüne karşı beni zâtınla yetindir. 59. Benim yardımıma koş; nefsimin hastalığından bana şifa bahş eyle. Beni hayır yoluyla yönlendir, aklımdaki vesveseleri bertaraf edip ihsan eyle. 60. Allahım! Anne-babama, kardeşlerime ve bu güzel isimlerle sana dua edenlere merhamet eyle. 61. Ben, aslı “Hasanî” olan Kâdîr’in kuluyum. (Abdulkâdirim). Yüce meclislerde Muhyiddin olarak çağrıldım. 62. Habibin olan ceddim Hz. Muhammed’e (asm) varlıktaki selamların en tatlısıyla ve en mükemmeliyle salat ve selam eyle. 63. Onun bütün âl ve ashabına da selâm et. Kaynak: el-Kulubu'd-Daria
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
8 sene önce
Türkçe mealinin altında olması daha doğru olurdu...:thumbsup[1]:
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23542 Kayıtlı Üye
  • 16560 Konu
  • 143811 Cevap
  • Son Üye Seo-Ul-Gog
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)