Efsunlu Şiir ve Ders

Bu konu zeinarda tarafından 12 sene önce açıldı, 575 kere okundu ve 5 Cevap verildi.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
12 sene önce

Yavuz Sultan Selim Han’ın hayatından bir kesit,çok ilginç ve ibretlik……. Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olurHerkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olurSâdıkâne belki ol bu âlemde dildâr olurYâr olur ağyâr olur dildâr olur serdâr olur“Yavuz Sultan Selim Han” Şiirin Efsunlu Bölümüne gelince , Şiir Yukarıdan aşağıya okuyuncada , soldan sağa okuyuncada aynı şiir.Deneyin ; Sanma şâhım / herkesi sen / sâdıkâne / yâr olurHerkesi sen / dost mu sandın / belki ol / ağyâr olurSâdıkâne / belki ol / bu âlemde / dildâr olurYâr olur / ağyâr olur / dildâr olur / serdâr olur İşte Yavuz Sultan Selim in Şah İsmail ‘ e yazdığı bu çok ince manalı şiirin Günümüz Türkçesiyle yazılışı. ( Hikayeyi okuduktan sonra ne anlatmak istediğini daha iyi kavrayacaksınızdır.) Şahım sen herkesi kendine sadık dost sanmaSen herkesi dost sanma belki o düşmanın olurBelki o kişi alemlerde sözü geçen olurDost olur düşman olur sözü geçen olur hükümdar olur.”

zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
12 sene önce
Yavuz Sultan Selim Han bu beyiti Şah İsmail'e yazmıştır. Gelelim Hikayesine ; Yavuz şiire, edebiyata ve satranç oynamaya meraklı biridir. Aynı şekilde Şah İsmail'de de bu özellikler vardır. Sarayında ünlü şairleri barındırır ve çok iyi satranç oynar. Bunu bilen Yavuz Şahın şahın bu özelliğinden yararlanmak ister. Tebdili kıyafetle (gezgin bir abdal kılığında) şahın ülkesine gider. Hanlarda , Kervansaraylarda satranç oynayarak önüne geleni yener. Haber şaha ulaşır. Şah der ki çağırın birde benimle oynasın. Yavuz Şah'ı da yener. Şah sinirlenir ve Yavuz'a der ki: " sen edep nedir bilmez misin? Hiç şahlar mat edilir mi?" Elinin tersiyle Yavuza bir tokat atar. Şahın kızdığını anlayan Yavuz onu yücelten şiirler okumaya başlar. İşte şahın huzurundan ayrılırkende bu şiiri okur. Ancak Şah İsmail hala onun Yavuz Sultan Selim olduğunu anlamamıştır. Yavuz yediği tokatın acısını unutmaz. Birkaç sene sonra Çaldıran'da Şah İsmail'i yener ve ona bir mektup gönderir. Mektupta o günkü tokadın acısını aldığını söyler ve ilave eder: " atacaksan tokadı böyle atacaksın. " Aslında Yavuz bütün olanları şiirinde Şaha anlatmış ancak Şah anlamamıştır. Herkesin dost olmayacağını bir gün böyle kişilerin karşısına serdar olarakta çıkabileceğini söylemiştir."
Kayıtlı Değil
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 4 sene önce
Konu Sayısı: 1156
Yanıt Sayısı: 4566
12 sene önce
her zaman yorum yazmasamda okumadan geçmiyorum, paylaştıkların çok anlamlı, emeğine sağlık zeinarda. benim de okkalı tokat atmak istediklerim var yapacaklarımla, bakalım hayat bana ne göstericek.....
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
12 sene önce
İnşaallah Allah sana o fırsatı verecektir......
azbilen
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 0
Yanıt Sayısı: 55
12 sene önce
Osmanlı padişahlarının dokuzuncusu olan Yavuz Sultan Selim Hanın 22-eylül-1520 ölüm yıldönümünde güzel bir paylaşım ve hatırlatma.Teşekkür ederim,şahsım ve tarih adına.Devlete ve islama büyük hizmetleri olmuştur.Bu yüzden haksız olarak eleştiren güruhlarda vardır malesef.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
12 sene önce
Aslında tarihimiz gurur duyulacak kadar başarılı işler yapmış liderlerle doludur,değerlerini bilemiyoruz...... Yaptıklarıyla değil yapamadıklarıyla yargılıyoruz,herkesin takdir ettiği huylarıyla değil zaaflarıyla gündeme taşıyoruz.....
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16565 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)