Zikirmatik – Tesbih

Bu konu simila tarafından 11 sene önce açıldı, 620 kere okundu ve 8 Cevap verildi.
simila
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 2
Yanıt Sayısı: 18
11 sene önce

Bugün yine çok ilginç bir şey öğrendim ve konu hakkında sizden bilgi istiyorum. Bir çok dua ve zikir için zikirmatik kullanıyorum hem şaşırmıyorum hemde daha kolaylık oluyor fakat arkadaşım bana zikirmatiğin caiz olmadığını bunun yerine tesbih kullanmam gerektiğini söyledi. Ayrıca yine diğer başlıkda olan istediğin kişinini dilini bağlama duasını birden fazla kişiye okuyamacağmı söyledi. Konuyu şöyle özetlersek.
1. Zikirmatikmi? Tesbihmi?
2. Kendimize göre hayır saydığımız ve bir çok kişi için yararına emin olduğumuz duaları bir kaç kişi adına niyet ederek okuyabilirmiyiz? Teşekkürler.

zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
[QUOTE=simila;85056]Bugün yine çok ilginç bir şey öğrendim ve konu hakkında sizden bilgi istiyorum. Bir çok dua ve zikir için zikirmatik kullanıyorum hem şaşırmıyorum hemde daha kolaylık oluyor fakat arkadaşım bana zikirmatiğin caiz olmadığını bunun yerine tesbih kullanmam gerektiğini söyledi. Ayrıca yine diğer başlıkda olan istediğin kişinini dilini bağlama duasını birden fazla kişiye okuyamacağmı söyledi. Konuyu şöyle özetlersek. 1. Zikirmatikmi? Tesbihmi? 2. Kendimize göre hayır saydığımız ve bir çok kişi için yararına emin olduğumuz duaları bir kaç kişi adına niyet ederek okuyabilirmiyiz? Teşekkürler.[/QUOTE] Aslında zikirmatik de tesbihinde dinimizde yeri yok,her ne kadar tesbih saymak anlamında gibi görünsede aslı zikretmektir.... Pek çok hadisi şerifde peygamber efendimiz ya çokça okuyun demiş ya da parmakla saymayı tavsiye etmiştir.... Ancak allah adını ve duaları sayılara sıkıştırmaya çalışan zihniyet önce tesbihi icat etmiş,teknolojinin ilerlemesi de zikirmatiği ortaya çıkarmıştır.... Kaldıki kutsal kitabımızda da açıkça emredilen çokça zikredin şeklindedir..... Pek çok konuda sorulan sorularda genelde söylemişimdir, Allah adının kaç kez ve ne zaman zikredildiğine bakmaz diye... Yani aslında dinimizde tesbihin de zikirmatiğinde yeri yoktur...pek çok eski insan parmak hesabıyla sayardı... örneğin bir elindeki parmaklarının boğum sayısı 15 dir,iki elinde 30 eder.... Çocukluğumda aile büyüklerimiz namaz kılarken namaz tesbihlerini parmaklarıyla sayardı... başkalarının iyiliği için hayrına olduğunu düşündüğün duayı pek çok kişi için isim zikrederek okuyabilirsin,yani selamete erişmeleri hidayet bulmaları niyetiyle pek çok kişi için okursun.... Ama dil bağlama ya da benzeri özel dilekler için okunmaz....
simila
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 2
Yanıt Sayısı: 18
11 sene önce
Dil bağlamak derken ben daha çok kötü söz söyleyip karşı tarafı küçük düşürücü kalbini kırıcı sözleri terk etmesi niyetiyle buna bağlı olan 3 kişiyide aynı duada aynı dilekle okunabilir düşüncesiyle okumuştum bugünde bir arkadaşım hayır okuyamasın ayrı ayrı okuma yapman gerekir dedi. O başlıktada yazdım Hun okunur cevabı verdi ama duanın fazla okunmasında bir sakınca olmayacağı için ayrı ayrı niyet edilerek bir günü 3'e bölüp 19'şar kere okurum. Böylesi daha makul olur mu peki? Evdeki zikirmatikleri atıp parmak hesabıyla okumaya başlığacağım bundan sonra dualarımı. Ama muhtemelen tesbihleri ara sıra kullanırım bazı zikirlerin sayısı çok yüksek. Zeinarda bilgi paylaşımın için Allah razı olsun. Bazen bir çok şeyde şüphede kalabiliyor insan soru sorduğum zaman rahatsız olan arkadaşlar varsada haklarını helal etsinler.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Bahsettiğin kişilerin dillerini bağamak olarak değil,başkaları hakkında kötü sözler sarfetmeyi terketmeleri için istediğin sayıda kişi için okursun.... ya da benim için kötü söz söyleyenlerin dilleri bağlansın,hakkımda daima iyi ve olumlu konuşsunlar diye niyetlenip okursun...
Aaro'sdamned
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 62
Yanıt Sayısı: 951
11 sene önce
Bir kitapta adini unuttum kitabin ama arkadsim son sayfasini okumami istedi aynen soyle yaziyordu, konusma arasinda Rabbimize edilen zikirler, kisiler zikir sayisini soruyor ve diger adam soyle diyor, Sevgiliye soylenen guzel sozun hesabi sayisi olurmu diyor. Ama tabi bazi uygulamalarda kullanmak zorundayiz tabiki.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Sevgiliye soylenen guzel sozun hesabi sayisi olurmu işte sözün özü bu.......
Aaro'sdamned
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 62
Yanıt Sayısı: 951
11 sene önce
Kitaptaki son cumle buydu ve cok etkilenmistim, dedigin gibi zeinarda sozun ozu budur ve hatta sozun bittigi yerdir.
simila
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 2
Yanıt Sayısı: 18
11 sene önce
Bende senin gibi düşünüyorum Hun ve o şekilde de bir kaç kez okudum ama arkadaşım bir duayı üç kişi niyetine okuyamazsın deyince şüpheye düştüm. Okuduğum dua zaten bu üç kişinin hayrına olacağını düşündüğüm için bu üç kişi aynı ortama geldiklerinde hem kendilerini hemde ortamda bulunan herkesi kırıyorlar ve üzüyorlar art niyetli değiller belki ama herkes herkesin her söylediğini kabullenecek diye bir şart yok. Bu duanında iyi amaçla uygulandığı sürece bir sakıncası olacağını düşünmediğim için üstünde bu kadar durdum. Hem ortam gerilmiycek hemde küslük olmayacak.
radan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 0
Yanıt Sayısı: 50
11 sene önce
Zikirmatik o zmanda yoksa bu zamanda cekilmiyecek diye bir sey yok.O zaman hoparlör de yoktu simdiki ezan okunamazmi yada o zaman insanlar haca devlerle gidiyorlardi simdiki ucakla 2 saat ordasin kim bulmussa allah razi olsun yolda yatakda arabada cekiyorsun esamalari ne guzel
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)