Yoga Çeşitleri

Bu konu scaryghost tarafından 10 sene önce açıldı, 617 kere okundu ve 3 Cevap verildi.
scaryghost
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 11
Yanıt Sayısı: 58
10 sene önce

YOGA ÇEŞİTLERİ

Yoganın felsefesi Uzakdoğu’nun metafiziksel inanışlarına dayanır. Yoga felsefesinin amacı kişinin vücut ve ruh dengesini yakaladıktan sonra kişisel aydınlanmasını da sağlamaktır. Yoganın metafiziksel kavramlarının yanı sıra vücuda faydalı yanları da vardır.

Yoganın tarihçesi

Yoganın tam olarak ne zaman başladığını kimse bilmemektedir, ama yazılı tarihten öncesine dayandığı söylenebilir. En az 5000 senelik arkeolojik bulgular (İndüs Vadisi’nde bulunan taşların üzerlerindeki oymalar) Yoga pozisyonları içermektedir. Yoganın Hinduizme dayandığı gibi genel bir yanlış anlama vardır, aksine Hinduizmin yapısı çok daha sonra ortaya çıkmış ve yoganın bazı kavramlarını içine almıştır.Yoganın çeşitleri nelerdir?

Günümüzde birçok farklı yoga okulu bulunmaktadır. Bu okulların en fazla bilinen ve uygulananları şunlardır;

HATHA YOGA: Fiziksel hareketler ve duruşlar, nefes alma teknikleri bu çeşide girmektedir.

RAJA YOGA: Aynı zamanda “Asil Yol” da denmektedir. Egzersiz ve nefes alma tekniklerini, meditasyon ile birleştirip ortaya başarılı bir insan çıkarmayı amaçlar.

JNANA YOGA: Bilgeliğe uzanan yol, en zor yol olarak kabul edilir.

BHAKTİ YOGA: Tanrı kavramı üzerinden yola çıkıp, ileri derecede konsantre olup kişinin kendini tamamen o işe adamasını ön gören yoga çeşididir.

KARMA YOGA: Bu yoga çeşidinde bütün hareketler aklın kişisel bir tanrı kavramına uyarlanmasıyla yapılmaktadır.

TANTRA YOGA: Görünmeyen bilinci belirli kelimeler, diyagramlar ve hareketlerle açıklamaya çalışır. Fiziksel ve ruhsal bedenlerin birleşimini göstermek için kullandıkları diyagramlardan biri üst üste konmuş iki üçgendir. Aşağıya bakan üçgen fiziksel alemi ve kadını, yukarı doğru bakan üçgen ise ruhsal alemi ve erkeği sembolize eder.

KASHMİR SHAVİZM: Bu yoga öğretisine göre evrendeki her şeyin hem kadınsal hem de erkeksel özellikleri vardır. Bu öğretiye göre kadınsal ve erkeksel prensipler birbiriyle iç içe geçmiş eşit bir ortaklık oluştururlar ve bu yüzden birbirinden ayrılmaları mümkün değildir. Aralarındaki çekim zıtlığın mutlak birleşimini doğurur ve bu birleşim tadına doyamadığımız bir karmaşıklığı bize sunar. Diğer öğretilerin aksine Kashmir Shavizm akla değil duyguya dayalıdır. Entelektüel anlayışın Yoga öğreniminde hiçbir zaman tek başına yeterli olmayacağını iddia eder.

Temel duruşlar


*Oturma pozisyonu (sukhasana):Eller dizlerin üzerinde sırt dik olacak şekilde bağdaş kurulup oturulur. Doğru nefes alıp vermenizi ve vücudunuzu tanımanızı sağlar.

*Köpek ve kedi:Bu pozisyon omuriliğin esnekliğini arttırmak içindir. Birbirini takip eden iki pozisyondur. Eller ve dizler yerde kalacak şekilde sırt içe ve dışa doğru yavaşça hareket ettirilir.

*Dağ duruşu (tadasana):Doğru duruşu ve dengeyi sağlar. Ayakta, dik durarak yapılan bir duruştur. Ayaklar kapalı olacak şekilde bir çok esneme hareketlerinden oluşmaktadır.

*Öne uzanma ve esneme (uttanasana):Sırtın ve bacakların esnemesini, boynun ve kalbin rahatlamasını, vücudun ve aklın nefes almasını sağlar. Değişik pozisyonlardan oluşmaktadır.

*Üçgen duruşu (trikonasana):Sırtı esnetmeye ve gövdenin açılmasına yarar. Dengeyi ve konsantrasyonu arttırır.

*Savaşçı duruşu (virabhadrasana):Bacakları ve kolları güçlendirir. Dengeyi ve konsantrasyonu arttırır ve kendine güveni sağlar.

*Kobra duruşu (bhujangasana):Sırtın esnetilmesini sağlar. Kolları ve sırtı güçlendirir ve göğüs kafesini açar.

*Ceset pozisyonu (savasana):Vücudu ve zihni dinlendirip tazeler. Stres ve gerginliği ortadan kaldırır.

Alıntı.:smile:

Hun
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 1116
Yanıt Sayısı: 5482
10 sene önce
eegine saglik hareketler güzelde yapabilene :biggrin[1]:
scaryghost
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 11
Yanıt Sayısı: 58
10 sene önce
Aynen yapmak emek gerektiriyor: Dkolay gelsin...
zeytınn
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 27
Yanıt Sayısı: 645
10 sene önce
emeğine sağlık teşekkürler
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23542 Kayıtlı Üye
  • 16560 Konu
  • 143811 Cevap
  • Son Üye Seo-Ul-Gog
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)