Evde Hayvan Beslemek Günahmıdır

Bu konu Silent tarafından 13 sene önce açıldı, 673 kere okundu ve 6 Cevap verildi.
Silent
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 71
Yanıt Sayısı: 473
13 sene önce

Bende dahil olmak üzere hemen hemen birçoğumuz evde çeşitli hayvanlar besliyoruz,besliyoruzda bu konuda islam dini bakın ne diyor

Resûl-i Ekrem (s.a.v.) şöyle buyuruyor: «Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar (kıyrât) eksilir.» (Buhâri, K. ez-Zebâih, 6; Müslim, K. el-Müsâkat, 46, 50, 56-58.)
Köpek bulunan eve meleğin girmediğini bildiren hadisler (Ebû Dâvud. K. et-Tahârah, 89; Buhârî Bed’u’l-halk, 7, 17, el-Libâs, 77; Müslim, K. el-Libâs, 81.) de yukarıdaki hadise eklenince çıkan netice şudur: Korunma ve avlanma gibi bir ihtiyaç bulunmadan evlerde köpek beslemek İslâmda men edilmiştir


Dünyası en geniş, sahası en vâsi olan bir mahlûk da kuştur. Gökyüzünün bütün derinlikleri, yeryüzünün de yine bütün serinlikleri kuşundur. Hürriyeti hudutsuz, istifâde sahası sonsuzdur.

İşte böylesine geniş ve derin dünyalı bir varlığı alıp da avuç içi kadar dar bir kafese hapsetmek, bunca geniş dünyasından koparıp, burada can çekişir gibi bir hayata mahkûm etmek, herhalde insan akıl ve mantığıyla da bağdaşmamakta, beşer şefkati dahi bunu mâkul görmemektedir.

Ayrıca böylesine geniş hayatı olan bir kuşu bu kadarcık dar bir kafese hapsetmenin belli bir faydası, meşrû bir neticesi de yoktur. Sadece sahibinin şahsen duyduğu zevk, ferden hissettiği lezzettir.

Gariptir ki, bu zevk ve lezzet, geniş dünyasından koparılıp hapse atılan kuşcağızın feryad ü figanından alınmakta, onun âdeta firaklı ağlamasından duyulmaktadır. Bir kısım canlıların ıstırabından zevk almak gibi bir lezzettir bu. İşte bu yüzden İmam-ı Birgivî Hazretleri, kafeste kuş hapsedip, onunla eğlenmeyi günahlardan saymış, âfâtlar arasında zikretmiştir.

Ancak, sâdece kafeste yaşayabilen, kafes dışında yaşama alışkanlığı bulunmayan dar sahalı kuşların kafeste beslenip bakılmasında mahzur görmemiştir.

Belli başlı bir fayda elde etmek için beslenen kuşlarda da mahzur olmadığı izah edilmiştir. Av avlamak için beslenen kuş gibi. Bâzılarının bir hastalık hâline getirerek besledikleri güvercinler ise, faydasız bir işle iştigalden başka bir şey olmadığından mekruh sayılmıştır. Hattâ, bâzı eserlerde sâdece eğlence olsun için güvercin besleyip, kuşla oynamanın fakirliğe sebep olacağı da kaydedilmiştir.

Halife Hazret-i Osman zamanında Medine’de güvercin merakı alıp yürüdüğünden bahsedilince, durumu tahkik ettiren Hazret-i Osman, derhal yasak koymuş, güvercinle uğraşmayı faydasız işle faydalı zamanı imha etmek olarak izah ederek zaman israfçılarını cezalandırmıştır.

Küçük çocukların kısa bir zaman kuşla eğlenip oynamaları bundan ayrı tutulmuştur. Henüz kuş denen cinsin hususiyetlerini ilk defa görüp hayrete düşen konuşma devresi çocuklarının bu hâli, bir zaman israfı sayılmamıştır. Bu mahlûku öğrenip tanıma fırsatı olarak görülmüştür.

Bunun şartı da eziyet ettirmemek, hayvanın ıstırap çekmesine sebep olmamaktır.

Kafeste beslenen kuşun ciddi bir fayda getirmediğinden dolayı mekruh oluşundan olacak ki, yumurta yapan tavuğu hapsedip, bekletmenin câiz ve uygun olduğu da aynı bahiste kaydedilmiştir. Zira bunda bir fayda vardır.

Nitekim ev dışında av köpeği beslemek, bağ ve bahçeyi bekleyen köpeklere bakmak da câiz görülmüş, ancak hiçbir faydası olmayan süs köpekleriyle meşgul olup ev içine almak ise haram kılınmıştır.

alıntıdır

KASVA
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 2
Yanıt Sayısı: 134
13 sene önce
Hepsini doğru kabul ediyor ve katılıyoruz inşallah. En iyisini Rabbimiz Celle Celalüh bilir.
Ezom
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 5
Yanıt Sayısı: 509
13 sene önce
heaven kardeşim paylaşımınızı dikatle okudum dışarda yaşama alışkanlığı olmayan kuşların evde kafeste bakılmasının mahsuru yok diye algıladım doğrumu anlamışım yinede emin olmak istedim benim evde bildiğimiz muhabet kuşu var günahına girmiyoz o muhabet kuşunun demi...
Silent
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 71
Yanıt Sayısı: 473
13 sene önce
sayın ezom sizi yanlış bilgilendirmek istemem benimde evimde muhabbet kuşu var bu konuyu araştırdım ve ortada çeşitli açıklamalar var bazı alimlere göre evet muhabbet beslenmesinde sakınca yok caiz ama bazılarıda ne olursa olsun kuşun özgürlüğü kısıtlanır caiz değil diyor ama şuda bir gerçekki evcil olan kafeste yaşayan bir muhabbet kuşu dışarda yaşayamıyor misal ben bugün kuşu kafesten çıkarmıştım pencere açık olduğu halde gitmedi ama kafesini inanılmaz seviyor ve kafesine girdiğinde mutlu oluyor bu durumda sanırım muhabbet kuşu beslemenin mahsuru yok
GECESEN
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 298
Yanıt Sayısı: 316
13 sene önce
o bence seni seviyor sensızlıgı göze alamamıştır :devil[1]:
Ezom
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 5
Yanıt Sayısı: 509
13 sene önce
sağol heaven kardeşim bende dışarda yaşayamazlar die biliyorum ama hepte aklımda bir soruydu acaba diye..gecesen doğru söylüyon evdekilere bağımlı bir şekilde bağlanıyolar kolay kolay gitmezler...
Silent
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 71
Yanıt Sayısı: 473
13 sene önce
rica ederim est. sayın ezom evet muhabbet kuşları sahibine aşırı derecede bağlı oluyor ve bir okadarda ilgi bekliyor
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16565 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)