Kur’an da bahsedilen, şirk koşanlar ve müşrikler kimlerdir?

Bu konu halukgta tarafından 5 sene önce açıldı, 595 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
halukgta
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 197
Yanıt Sayısı: 12
5 sene önce

Bu makalemin konusu ŞİRK ve MÜŞRİK konusu üzerinde olacaktır. Kur’an bu iki konu üzerinde çok fazla durur, dikkatimizi çeker örnekler verir ve bizleri uyarır. Önce şunu söylemek isterim. Kur’an ın üzerinde durduğu bu iki büyük yanlışı yapanlar, iman etmeyenler değil. Hatta ateist dediğimiz Allah ın inkar eden kafirler hiç değildir. Peki, bu iki büyük günahı işleyenler kimler o zaman? NE YAZIK Kİ ALLAH IN GÖNDERDİÐİ ELÇİLERİNE VE KİTAPLARINA İMAN ETTİÐİNİ SÖYLEYENLER. Çünkü şirk koşabilmek ve müşrik olmak için, Önce Allah a iman etmiş olmak gerekir.

Şirk kelime anlamı olarak eşkoşmak, ortak etmek anlamındadır. Eğer iman ettiğini söyleyen bir Müslüman, Allah ın tek elinde tutuğu yetki ve sorumluluklarını, elçisine yada çevresinde edindiği velilere, şeyhlere, efendilere de yükleyerek, Allah dan istenmesi gereken yardımı, şefaati Allah dan başkalarından da istiyorsa, yada böyle insanları Allah ile aracı yapmaya çalışıyorsa, Allah a şirk koşuyor demektir. ALLAH BÖYLE BÜYÜK HATALARI YAPANLARADA, MÜŞRİK DİYOR KUR’AN DA. Çok önemli bir örnek velim.

Enam 106: RABBİNDEN SANA VAHYEDİLENE UY. O’ndan başka ilâh yoktur. ORTAK KOŞANLARDAN DA YÜZ ÇEVİR. (Elmalı meali)

Ayette dikkatimizi çeken en önemli uyarı ise Allah elçisine, sana indirdiğim ayetlere uy, sakın Ehli kitabın edindikleri velilerin, atalarının rivayet sözlerine inanma, çünkü onlar Allah a ortak koşuyorlar, Allah ın berisinden Allah ın yetkileri ile donattığı insanları da ilahlaştırıyorlar diye uyarıyor. Çünkü Kur’an ayetlerinden anlıyoruz ki, Ehli kitap Peygamberimize, getirdiğin ayetlere de uyarız ama bizim atalarımızın inançları da var diyorlardı. Allah da elçisini uyarıyor ve yalnız benim vahyime uy diyor ve onlara SİZE İNDİRDİÐİM KUR’AN YETMİYOR DİYE İKAZ ET DİYORDU.

Allah şahittir ki ben de her yazımda, din kardeşlerimi buna benzer ayetlerle uyarıyor ve cahiliye toplumunun yaptığı yanlışları bizlerde yapmayalım, yalnız ALLAH IN İNDİRDİÐİ VAHYE UYALIM, YOKSA ALLAH A ŞİRK KOŞMUŞ OLURUZ, BÖYLECE MÜŞRİK OLMAKTAN KURTULAMAYIZ YANLIŞINI, ANLATMAYA ÇALIŞIYORUM. Allah ın elçisi yalnız Kur’an a uyma emri aldıysa, bizler nasıl olurda emin olmadığımız, Kur’an ın dışından bilgilerle İslam ı yaşarız ve bunlarda Peygamberimizin dinde koyduğu hükümler deriz.

Sizlere Kur’an dan bu konu ile ilgili, çok önemli ve hiçbir zaman unutmamamız gereken Allah ın bir uyarısını, ikazını hatırlatmak istiyorum. Bakın Allah iman ettiğini söyleyen Müminlerin aslında genel çoğunluğu, nasıl çok büyük yanlışları yaparak iman ettiğini bizleri bildiriyor. Ders alabilene ne mutlu.

Yusuf 106: ONLARIN ÇOÐU, ŞİRKE BULAŞMIŞ OLMADAN ALLAH’A İMAN ETMEZ. (Yaşar Nuri meali)

DEMEK Kİ ÇOÐUNLUK ÖYLE İNANIYOR, ÖYLEYSE DOÐRUDUR DEMEK YANLIŞ BİR İNANÇMIŞ. Allah cümlemizi, bu hataları yapmaktan bizleri korusun. Demek ki, Allah ın istediği bir iman üzerinde olmak istiyorsak, YALNIZ ALLAH IN İPİNE SARILMALIYIZ. Onun yanında, bizleri Allah a daha çok yaklaştıracağına inandığımız hiç kimseye güvenmeden, Allah a aracı yapmadan, emin olmadığımız sözlerin/hadislerin peşine düşmeden, YALNIZ KUR’AN I HAYATIMIZA GEÇİRMELİYİZ. YOKSA ŞİRK BATAÐINA BATMIŞ, MÜŞRİKLERDEN OLURUZ.

Allah bizleri Nisa suresi 31. ayetinde uyararak, EÐER YASAKLANDIÐINIZ GÜNAHLARIN BÜYÜKLERİNDEN UZAK KALIRSANIZ, DİÐER KÖTÜLÜKLERİNİZİ ÖRTERİZ DER. Yine Nisa suresi 48. ayetinde de ALLAH, KENDİSİNE ORTAK KOŞULMASINI ASLA BAÐIŞLAMAZ diyerek, şirk koşan Müşriklerin affedilmeyeceği uyarısını yapar. Tekrar hatırlatmak isterim, şirk koşup müşrik olanlar, Allah a iman ettiğini söyleyenler. Hatta şirk koşmayacaklarına dair söz verenler. Çünkü imanın gereği, Allah a eş koşmamaktır, onun sözünden başka sözlere inanmamaktır. ALLAH IN SÖZÜNDEN DAHA DOÐRU SÖZ MÜ VAR DİYORSA RABBİMİZ, bu uyarıyı görmezden gelip, başka sözlere de inanıyorsak, imanımız kalbimize yerleşmemiş, müşrik olmuşuz demektir. Allah a iman etmeyen zaten kâfirdir, onun içinde ateistin şirk koşmasından, müşrik olmasından bahsedemeyiz.

Allah ın elçisi, mahşer günü şahit olarak çağrıldığında, benim ümmetim Kur’an ı terk etti diyecekse ve bu uyarıyı Allah şimdiden bizlere yapıyorsa, lütfen bu uyarılara kulak verelim, Kur’an dan başka ipler aramayalım, Allah a şirk koşmayalım. Allah ın yetki ve sorumluluklarını, elçisi dâhil hiçbir yaratılmış beşere vermeyelim. Bu hatayı düşünmeden yapmaya devam dersek, mahşer günü inanın pişman olanların safında buluruz kendimizi.

Allah Rad suresi 40. ayetinde, “TEBLİÐ ETMEK SANA, HESAP SORMAK BİZE DÜŞER” der. Müddesir 11. ayetinde de elçisine, “BENİ, YARATTIÐIM KİŞİYLE BAŞ BAŞA BIRAK.” diyerek, Allah ile kulu arasında elçisi dâhil hiç kimsenin olamayacağını, açıkça Rabbimiz bizlere bildirmiştir. Bu uyarılardan sonra hala, Allah ile kendi arasında veliler, şeyhle edinen varsa, böyle insanlar Allah şirk koşarak, MÜŞRİK olmuş demektir.

Allah Furkan suresi 2. ayetinde, HÜKÜMRANLIÐINDA, ONUN HİÇ BİR ORTAÐI OLMAMIŞTIR diyorsa, lütfen ne Allah ın elçisini, nede edindikleri velileri, Allah ın yetkileri ile donatıp ŞİRK koşmayalım. Müşrik olmaktan asla kurtulamayız. Tekrar etmek istiyorum. ŞİRK KOŞMAK, ALLAH DAN BAŞKA İLAH EDİNMEK DEÐİLDİR. Çünkü hiçbir Mümin, Allah dan başka hiçbir ilah olmadığını bilir. Ama Allah ın yetkilerini ve sorumluluklarını, yaratılmış bir beşere yüklememizi de Allah, kendisine şirk koşmuş olarak kabul ediyor.

Allah korusun, MÜŞRİK olarak iman edenlerden olmak istemiyorsak, Allah ın emrettiği YALNIZ KUR’AN IN İPİNE SARILALIM. Geri dönüşü olmayan yola girdiğimizde, pişmanlıklarımızın hiçbir faydası olmayacaktır. Allah a şirk koşup, müşrik olanları mahşer günü, nasıl bir son bekliyor hatırlatmak istiyorum. Kur’an ile düşünen tüm gerçekleri anlayacaktır. Ben Kur’an ı anlayamam diyerek, imtihanını birilerine havale edenleri, bir kez daha düşünerek Kur’an a davet ediyorum. HANGİMİZ MAHŞERDE BÖYLE BİR SON İSTERİZ?

Beyyine 6: EHLİKİTAP’IN KÜFRE SAPANLARIYLA MÜŞRİKLER, İÇİNDE SÜREKLİ KALICILAR OLARAK CEHENNEM ATEŞİNDEDİRLER. İşte onlardır yaratılmışların en şerlisi. (Yaşar Nuri meali)

Lütfen bu ve benzeri uyarıları dikkate alalım bizleri ilgilendirmiyor bu ayetler, Ehli kitabı ve müşrikleri ilgilendiriyor demeyelim. Allah, iman ettiğini söyleyenlerin arasından birçoğu, Allah ın indirdiği kitabın sınırlarını aşanlara, Allah emretmediği halde bunlarda Allah ın emri diyerek, Allah a iftira edenlere küfre saptılar, kâfir oldular, ya da müşrik oldular diye bizleri uyarır. Lütfen Allah ın uyarılarını dikkate alalım.

Enam 82: İNANIP DA İMANLARINA HERHANGİ BİR ŞİRKİ BULAŞTIRMAYANLAR VAR YA, işte güven onlarındır ve onlar doğru yolu bulanlardır. (Bayraktar Bayraklı meali)

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK


https://hakyolkuran1.blogspot.com/
http://halukgta.blogcu.com/
http://kuranyolu.blogcu.com/
http://hakyolkuran.com/
https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
5 sene önce
..................................Şirk kelime anlamı olarak eşkoşmak, ortak etmek anlamındadır. Eğer iman ettiğini söyleyen bir Müslüman, Allah ın tek elinde tutuğu yetki ve sorumluluklarını, elçisine yada çevresinde edindiği velilere, şeyhlere, efendilere de yükleyerek, Allah dan istenmesi gereken yardımı, şefaati Allah dan başkalarından da istiyorsa, yada böyle insanları Allah ile aracı yapmaya çalışıyorsa, Allah a şirk koşuyor demektir. ALLAH BÖYLE BÜYÜK HATALARI YAPANLARADA, MÜŞRİK DİYOR KUR’AN DA.......... Son yıllarda sayıları o kadar çoğaldı ki,gün geçtikçe de çoğalıyorlar..Neredeyse kendilerini Allahın yerine koyacaklar..Maalesef akademik kariyer sahibi insanlar bile önlerinde diz çöküp el etek öpüyorlar. Yine çok önemli bir konuya değinmişsiniz,elinize emeğinize sağlık,teşekkürler.
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23542 Kayıtlı Üye
  • 16560 Konu
  • 143811 Cevap
  • Son Üye Seo-Ul-Gog
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)