Nazar Kuranda Var Mı

Bu konu lahutiye tarafından 11 sene önce açıldı, 777 kere okundu ve 7 Cevap verildi.
lahutiye
MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 300
Yanıt Sayısı: 366
11 sene önce

Türkçemizde göz değmesi, göz dokunması, nazar gibi tabirlerle bildiğimiz “isabet-i ayn” vakidir. Hz. Aişe (r.a)’den gelen çeşitli rivayetlerde kendisine Rasulüllah (sav)’ın nazardan rukye yapmasını emir buyurduğunu ifade etmiştir.

Mesele ilm-i kelamda inanç noktasından ele alınmıştır. Fıkh-ı Ekber şerhine Aliyyü’l-Kaari: “Sihir ile göz değmesi-mutezile mezhebinin görüşlerinin aksine- ehl-i sünnete göre haktır, vakıdir. Çünkü Rasul-ü Ekrem (sav) “göz değmesi haktır” buyurmuşlardır.” Denmektedir.

Bazı gözlerin baktıkları cisimleri hasta yapacak veya başka türlü zarar verebilecek tesirler yaptığı hakkında hadis-i şerifler olduğu gibi bazı Kur’an ayetlerini bu mana ile tefsir eden müfessirlerde vardır. Eski ve yeni bazı filozoflar ise bunun akla uygun olmadığını iddia etmişlerdir. Halbuki bunda akla aykırı bir taraf yoktur. Çünkü gerçek tesir Allah’ın yaratmasına aittir. Bunda göz adi bir sebepten ileri geçmemektedir. Hayvanlar kendi aralarında nasıl farklı özelliklere sahip iseler insanlarda çeşitli özelliklere sahiptirler. Bazı insanların yaratılışında başkalarına zarar verebilecek bir özelliğe sahip olmaları; gözleriyle bir şeye baktıkları zaman gözlerinden havaya yayılan zehirli bir enerjinin görülen şeye isabet edince ona zarar vermiş olmasına ne gibi bir engel vardır?

Zoolojinin söylediğine bakılırsa: Yılanların içinde öyleleri vardır ki bakışları ile veya çaldıkları ıslıklarla insanları öldürürler. Eğer bu doğru ise o gibi yılanların insanı uzaktan öldürmesi şüphesiz, kendisinden yayılan bir zehir vasıtasıyla olmaktadır.

Mıknatısın kendisindeki bir özellikte uzaktan demire tesir ettiğini biliyoruz. Şu halde gözünde uzaktan cisimlere tesir yapabilmesini akıldan uzak görmemek gerekir.

Hadis-i şeriflerle sabit olan cihet, gözün bazı cisimlere zarar vermesi veya hasta yapmasıdır. Yoksa büyük dağların yarılması, büyük binaların devrilmesi gibi şeyler değildir. Bu gibi iddilar doğru bir esasa, ciddi bir kaynağa dayanmamaktadır. Ehl-i sünnet, gözün baktığı bazı eşyaya tesir ederek zarar verebileceğini ve bu tesirinde ancak Allah’ın yaratmasıyla gerçekleştiğini kabul eder. Çünkü buna dair nass varit olmuştur. Ve bunun olmasına akli hiçbir engel de yoktur.

Kur’an-ı Kerim’de: Ve in yekâdüllezine keferû, le yüzlikûneke bi-ebsârihim lemmâ semiu’z-zikr “Doğrusu o kafirler zikri- yani Kur’anı- işittikleri vakit az kalsın gözleriyle seni devireceklerdi.” Buyurulmuştur.

Beyzavi ve diğer bazı tefsirlerde bu ayet-i kerimenin nuzülune sebep olarak şu hadise nakledilmektedir: Beni Esed kabilesi içinde gözü keskin adamlar vardı, içlerinden biri Rasulüllah (sav)’ı da nazara uğratmak için çalıştı. Fakat Allah’ın koruması ile bir şey yapamadı.

“Müşrikler Kur’anın yüksekliğini öyle hissetmişlerdi ki, hasedlerinden az daha peygamberi göz değmesine uğratacaklar, aç ve kötü gözlerinin şerleriyle ellerinden gelse yıkıp helak edeceklerdi.”

Buhari’nin İbni Abbas (ra)’dan tahriç ettiği hadis-i şerife göre: İbrahim (as) oğulları İsmail ve İshak (as)’a nazar değmesine karşı şu duayı okurdu. Rasulüllah (sav)’da öyle yaparlardı.

Eûzü bi-kelimatillahi’t-tammeti min külli şeytânin ve hâmmetin ve min külli aynin lâmmetin.

“Her şeytandan ve zehirli hayvandan ve her kötü gözden Allah’ın tam sıfatlarına sığınırım.”

zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Elinize emeğinize sağlık.....
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
11 sene önce
Nazar duasına bayıldım,her daim her koşullarda kullanılabilir gibi göründü bana.Mesela...Her tür hastalıktan ve hastalıktan doğacak sorunlardan Allahın tam sıfatlarına sığınırım. Sizce mümkünmüdür?Asıl mesele duayı arapçaya çevirebilmekte olur,keşke arapçam olsaydı.Yazmış olduğunuz bu dua için çok teşekkür ederim,her daim fayda sağılar.Yer gök dua üzerine kurulu. Saygılarımla.
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
11 sene önce
Teşekkür ederim.Müsadeniz olursa,bu sayfa vesilesiyle,sizden özür dilemek isterim.Bazen ara sıra görüşlerinize ters düşebilecek kişisel görüşlerimi yazdığım için,forumlardaki bazı konularda.Zaten sadece kişisel görüşlerimi paylaşıyorum,onun dışına çıkmıyorum,size ve sitenize duyduğum saygıda kusur etmemek için.Malzeret olarak değil,belki yazdığım ara sıra ters düşebilen görüşlerimi açıklar diyerekten...çok şükür,bu ülkemin vatandaşıyım,fakat yabancı uyrukluyum.Kendine olan düşkünlüğümden dolayı anannemin elinde yetişmiş biri olarak,iki inancı taşıyorum,ikisi de bir tek kapıya açılan - hamdolsun,Allahın kapısına.Öyle yetiştirildim.Nazara karşı nazar boncukları dışında farklı vesile amaçlı unsurler ilave edebiliyorum bu sebeple,ama dile getirmekle hata etmiş olduğumu anladım.Hataları tekrarlamamak için özen gösterenlerdenim.Görüşlerime karşın verdiğiniz cevaplarla neleri söylememem gerektiğini farkediyorum,dikkate alıyorum.Sizin ifade etmiş olduğunuz gibi - farklılıklar sitenin rengidir...ancak,ben kendi adıma,ara sıra gösterdiğim farklılıklardan dolayı çok özür dilemek istedim,bu sayfanın vesilesiyle.Hürmetlerimle.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
11 sene önce
Nazara ve kötü enerjilere karşı kullandığınız objeleri anlatmakla bizleri de bilgilendirmiş oldunuz ve bundan rahatsızlık duymadım....siz de rahatsızlık duymayın....Zira daha bizim bilmediğimiz kimbilir ne objeler kullanılıyor,bunları bilmek öğrenmek bilgi ve kültür dağarcığımızı genişletir.... Ülkemiz pek çok kültürün harmanlandığu bir coğrafyada olması nedeniyle inançlarımızla bağdaşmasa da bu tür geleneksel ya da kültürel uygulamaların varlığını zaten bilmekteyiz,ama nelerin nasıl kullanıldığını tabiiki her zaman bilemiyeceğimiz için öğrenmek isteriz..... sonuç olarak bilmediğimiz kültürleri ve gelenekleri öğrenmekten mutluluk duyarız bunun için çekinmenize gerek yok.... her ne kadar müslümanlığı tüm incelikleriyle yaşayan bir toplum olsak da çok tanrılı dinler döneminden gelen ve bunun da farkında olmadığımız pek çok geleneksel ritüellerimiz var,pek çok yerde batıl inanç ya da hurafe desek de bunlar da gerçektir... O nedenle sıkılmayın,huzursuz olmayın bütün bunlar kültürel zenginliğimizdir....
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
11 sene önce
Göstermiş olduğunuz bu anlayış ve hoşgörü için yürekten teşekkür ederim.Bu gerçekten bana moral verdi.Her vakit olmasa da,zaman zaman belli ölçülerde bayramlarımızda ilaveten uyguluyor olduklarımı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.Çok teşekkür ederim,Saygılarımla.
zeytınn
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 27
Yanıt Sayısı: 645
11 sene önce
allah razı olsun lahutiye
eylülece
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 10
Yanıt Sayısı: 39
11 sene önce
Allah razi olsun kardeşim
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23542 Kayıtlı Üye
  • 16560 Konu
  • 143811 Cevap
  • Son Üye Seo-Ul-Gog
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)