islamda veganligin yeri

Bu konu amethyst tarafından 10 sene önce açıldı, 654 kere okundu ve 3 Cevap verildi.
amethyst
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 20
Yanıt Sayısı: 17
10 sene önce

arkadaslar merhaba,

cok merak ettigim bir konu var. Eger bir kisi uzun bir süre Vegan yasar ise ve birtakim calismalar yapar ise cakralarda gelisme kaydedebilir.

Canlidan cikani yememe konusu vs.

Kuranda peygamber efendimizin hadisi söyle geciyor:

Ben böyle emrolunmadım, muhakkak ki nefsinizin üzerinizde bir hakkı vardır. Şu halde oruç tutunuz, iftar da ediniz, namaz kılınız ,uyku da uyuyunuz; ben namaz kılarım, uyku da uyurum, oruç tutarım, iftar da ederim, et de yerim, yağ da yerim, kadınlara da yaklaşırım. Benim sünnetimden yüz çeviren benden değildir.

Simdi su konuyu bana birisi igce anlatirsa cok sevinirim. Nefsinizin üzerinizde hakki var ne demek? Nefse zulüm ne demek ?

Simdi ben riyazata girmis isem ve her türlü haram, kötü söz, cinsel iliski, hayvansal gidalar, dondurma, sütlü tatlilar vs,nefsimin en sevdigi yemekleri yemiyerek, nefsime zulüm mü yapiyorum.

islamda neden riyazat cok genis aciklanmamis? yada neden bircok **** bu konuda az bilgi sahibi? neden sadece bu havas ilmi-tasavvuf ile ilgilenen bu konuda hakkinda bilgi sahibi?

bize denilmek istenen olay su mudur riyazat yapma, nefsinin hosuna gideni yap, ye , günah mi isledin, tövbe et. yani kisir döngü, bu mudur ?

Adam dinden bahsediyor, birsürü tefsir kitabini yutmus vs cok bilgili, ama 4444 defa okunan tefriciye sacmalik diyor, cevsene sacmalik diyor, islamda sir aramayin böyle birsey yok diyor vs. tahmin edebiliyorsunuzdur Prof. ünvanli ****lari.

Bir de su konu var, tüm dünyada vegan beslenen yada cig meyve sebze ile beslenen insanlar var yillardir. o halde bu insanlarin da kalp gözü acik olmazi lazim dogru degil mi ?

Yorumlariniz bekliyorum degerli arkadaslar.

Sevgi ve hürmetler

AbSİNth_
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 13
Yanıt Sayısı: 815
10 sene önce
Olayın sadece riyazat ile değil niyet ile de olduğu kanaatindeyim.Bu yüzden "ameller niyetlere göredir" aksi halde dünyanın 5 te 1 lik kısmını oluşturan vejeteryen/vegan ların çoğu göz perdesi olmadigindan akıl sağlıklarını kaybederdi.Ateistlerin vegan olan kısmı da göz perdeleri olmadigindan gördükleri karşısında nasil bir ikilem yaşar tahmin edemiyorum:)
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
10 sene önce
Veganlığı islamiyet kuralları çerçevesinde değerlendirirsen yanılırsın... Peygamber efendimizin hadisleri olması gerekendir.Kaldı ki Kuran_ı kerimde de bu konu açıkça anlatılmış,etinden sütünden derisinden ve hizmetinden yaralanılan canlılar yaratıldığı açıkça beyan edilmiştir... Riyazat nefsin terbiyesi için yapılan bir uygulamadır,ama ömür boyu sürmesi düşünülemez,arada bir normal hayata dönülmesi gerekir.. Farz olan oruçla riyazatlı oruç aynı şey değildir..Aslında farz olan oruç nefsin terbiyesidir,riyazatlı oruç nefsin terbiyesi için değil,bedensiz varlıklara hükmetmek için yapılan uygulamanın bir bölümüdür... Kuran-ı kerimde ve sahih hadislerde bedensiz varlıklarla temas kurmanın yolu zaten gösterilmemiştir..Bu yolu bize ulema göstermektedir... en güzeli tabii ki nefsin terbiyesi için farz olan orucu tutmaktır. Vücudumuz yaradanın bize emanetidir,ona en iyi şekilde bakmak da görevimizdir....Çünkü Allah-ü Teala bu vücudu özene bezene yaratmış ve nelere ihtiyaç duyacağını da belirlemiştir.... Veganlık bir karşı koyuş mudur dersen bu konuda fikir beyan etmek çok zordur...Zira yaradan vücudumuzun ihtiyaç duyacağı beslenmemiz için gerekli tüm besin kaynaklarını yaratıp istifademize sunmuştur,aralarından tercih yapmayı da kullarına bırakmıştır. Bu mantıkla bakarsan et yememek bir tercihtir,zira etin yerine koyabileceğiniz bakliyat da vardır... Ama riyazat yapmak amacıyla yememek farklı bir olay,çünkü riyazatlı oruç nefsin terbiyesi anlamına gelmez..sadece bedensiz varlıklarla temasa geçmek isteyenlerin tercih edebileceği bir uygulamadır...onda da yaradanın bedensiz varlıkların varlığını kabul etmemizi,ama isnsan olarak onlardan daha üstün yeteneklere sahip olduğumuzu ve daha bir takım nedenlerle onlardan uzak durmamız gerektiğini bildiren ayetleri de vardır.....
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
10 sene önce
Durugörü için vegan olmak gerekmez,her veganın da duru görüsü olacak diye bir kural yoktur...
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16566 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)