Var Olmanin Gücü

Bu konu Hun tarafından 11 sene önce açıldı, 412 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Hun
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 1116
Yanıt Sayısı: 5482
11 sene önce

Düşünce akıntısında boşluklar yaratarak, içsel boşlu*ğunuzu keşfedin. O boşluklar olmadan, düşünceleriniz tekrarlayıcı, ruhsuz, yaratıcı pırıltıdan yoksun bir hale gelir ki çoğu insan için durum budur. O boşlukların uzunluğu için endişelenmeniz gerekmez. Birkaç saniye bile yeterlidir. Zaman içinde bu süreler kendi kendileri*ne uzar ve kendi adınıza bir çaba harcamanız gerek*mez. Uzunluklarından daha önemli olan, bunu sık sık yapmaktır; böylece günlük faaliyetleriniz ve düşünce akışınız arasında boşluğa yer vermiş olursunuz.

Biri geçenlerde bana oldukça büyük bir ruhsal orga*nizasyonun yıllık tanıtım broşürünü gösterdi. Ona baktığımda, çok çeşitli seminerler ve atölye çalışmalarıyla karşılaşınca şaşırdım. O kişi bana bir-iki tanesini önerip öneremeyeceğimi sordu. “Bilmiyorum,” dedim. “Hepsi çok ilginç görünüyor. Ama şunu biliyorum,” diye ekledim. “Aklına geldiği her seferinde, nefesine dikkat et. Bunu bir yıl süreyle yaparsan, bütün bu seminer ve kurslara katılmaktan daha güçlü bir değişim etkisi olur. Üstelik de bedava.”

Nefesinizin farkında olmak, dikkatinizi düşünceler*den uzaklaştırarak bir boşluk yaratır. Bilinç geliştirme*nin bir yolu budur. Bilincin bütünlüğü ifade edilmeden orada durmasına rağmen, bilinci şimdi bu boyuta getir*mek için buradayız.

Nefesinizin farkında olun. Nefes alıp verirken neler hissettiğinize dikkat edin. Havanın vücudunuza giriş çıkışını hissedin. Göğsünüzün ve karnınızın nasıl geniş*leyip büzüldüğünü fark edin. Tek bir bilinçli nefes, da*ha önce birbiri ardına kesintisizce dizilen düşüncelerin olduğu yerde bir boşluk yaratmaya yeter. Tek bir bilinç*li nefes (iki-üç damha da iyi olur), günde birkaç kez tek*rarlandığında, hayatınıza bir boşluk kazandırmak için idealdir. İki saatten uzun süre meditasyon yapsanız bi*le (bunu yapabilen insanlar vardır), bütün ihtiyacınız olan tek bir bilinçli nefestir ve zaten uzun süreli medi-tasyonlarda bile yapabileceğiniz genellikle bu kadarı*dır. Geri kalanı anı ya da beklentidir ve dolayısıyla da. düşüncedir. Nefes gerçekte sizin yaptığınız bir şey de*ğildir ama olduğuna tanıklık ettiğiniz bir şeydir. Solu*num kendi kendine olur. Onu sürdüren şey, vücudun kendi zekasıdır. Bütün yapmanız gereken, oluşunu izle*mektir. Hiçbir çaba gerektirmez. Ayrıca, nefes verdik*ten sonra bir sonrakini almaya başlamadan önce oluşan aralığı da hissedin.

Birçok kişi, sığ nefes alıp verir. Nefesinizin ne kadar farkında olursanız, doğal derinliği de o kadar artar.

Nefesin herhangi bir biçimi olmadığından, antik çağ*lardan beri ruhla bağdaştırılmıştır; yani biçimi olma*yan tek Hayat ile. “Tanrı insanı topraktan yarattı ve burun deliklerine yaşam nefesini üfledi; böylece insan canlandı.” Almanca atmen.(nefes) kelimesi, antik Hint*çe (Sanskritçte) Atman kelimesinden türemiştir ve içte yatan ilahi ruh ya da Tanrı anlamına gelir.

Nefesin herhangi bir biçiminin olmaması, nefes farkındalığının hayatınızda bir boşluk yaratmak, bir bilinç oluşturmak için en etkili yollardan biri olmasının önce*likli nedenidir. Bir nesne olmadığı için, mükemmel bir meditasyon aracıdır. Diğer bir neden, nefesin en belli belirsiz ve görünüşte en önemsiz fenomen olmasıdır. Ya*ni Nietzsche’nin deyimiyle, “en büyük mutluluğun kay*nağı” olan “en küçük şey.” Nefes farkındalığını resmi bir meditasyon olarak uygulayıp uygulamamak size kal*mıştır. Ama resmi meditasyon, günlük hayata boşluk bilincini getirmenin yerini tutamaz.

Nefesinizin farkında olmak, sizi şu anda kalmaya zorlar; bu da içsel değişimin anahtarıdır. Nefesinizin farkında olduğunuz her seferinde, kesinlikle şimdide olursunuz. Nefesinizi düşünemeyeceğinizi ve sadece farkında olabileceğinizi de anlayabilirsiniz. Bilinçli nefes, zihninizi durdurur. Ama yarı uykuda ya da bir transta olmanın ötesinde, tamamen uyanık ve fazlasıy*la dinç olursunuz. Düşüncenin altına düşmez, üzerine çıkarsınız. Daha yakından bakarsanız, bu iki şeyin – ta*mamen şimdide olmak ve bilinç kaybı olmadan düşün*ce sürecini durdurmak – aslında aynı şey olduğunu gö*rürsünüz: Boşluk bilincinin doğuşu. Alinti…

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 23561 Kayıtlı Üye
  • 16566 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye eleanore3659
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)