Lev enzelna

Bu konu taş tarafından 10 sene önce açıldı, 809 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
taş
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 78
Yanıt Sayısı: 322
10 sene önce

Soru: Sabah ve akşam namazlarından sonra çeşitli “Eûzü’lerle “Lev-enzelnâ” okunuyor. Her yerde de ayrı uygulanıyor. Bunun aslı var mıdır, doğrusu nasıldır?
Cevap: Bu konuda kitaplarımızda bulunan çeşitli rivayetlere baktığımızda şu hadis-i şerife benzer çeşitli hadislerin olduğunu görürüz. “Malik b. Yesâr’dan rivayet edildiğine göre Rasûlüllah (sav) şöyle buyurmuştur: Kim sabahleyin üç defa “euzubillahis-Semî’il-Alîmi mineş-Şeytanirracîm” der, sonra Haşr sûresi’nin sonundaki üç ayeti okursa Allah ken*disine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. Eğer o gün vefat ederse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin okuyan da aynı derecededir.”
Rivayetlerin çoğunda son üç ayetten bahsedilmekle beraber, “Levenzelnâ’dan aşağısı” diyen rivayetler de vardır. Bazı riva*yetlerde de sadece “Haşr sûresinin sonu” denir ve ayet sayısı bildirilmez.
‘İsm-i A’zam’ Haşr Sûresinin son altı ayetindedir,” rivayeti de vardır. Ama bu, sabah-akşam okunmasıyla alakalı değildir. Yine “on defa e’uzü çekerek” diyen rivayet de vardır. Dikkat çeken bir nokta da, bu ayetlerin sabah ve akşam namazlarını müteakip okunacağına dair bir açıklığın bulun*mamasıdır. Sabah ve akşam denmiş ama sabah ve akşamın nere*sinde okunacağı söylenmemiştir. Bunun sabah ve akşam namaz*larının bitiminden sonraya alınması, alimlerimizce belli bir yer tesbitiyle düzenli okunmalarını sağlamak için olmalıdır.
Bütün bu rivayetlerden çıkacak sonuç şudur:
Rivayetler çok sahih olmamakla beraber sabah ve akşamleyin, tercihen namazla*rın bitiminde,-üç defa “Euzü billahi’s-semfil-Afimi mine’ş-şeytânirracîm…” diyerek “Lev-enzelnâ”dan aşağı dört ayeti (iki riva*yetin arasını bulmuş olarak) okumak müstehaptır. Bu “Eûzü”nün değiştirilip, “Merdûdil-mekhûril-la’inır-racîm” gibi ilaveler yapılması, ya da ayetlerin sonuna başka sûrelerden ayetler katılması bidattir ve keyfî davranışlardır.

ERBAUN
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 69
Yanıt Sayısı: 951
10 sene önce
ayetlerin sonuna başka ayetler eklemek namaz da mı bidattır yoksa her zaman mı ? nitekim ALLAH Rasulu cinli bir hastaya rukye yaparken belirli yerleri okumuştur yani sizin tabirinizle ayete ayet eklemiştir kaynağımız kur'an ve sünnet olduğuna göre namaz dışında bu yapılabilir değil mi ? ALLAH Rasulu gece bakara suresi son iki ayeti ve mülk suresini okumadan yatmayın diyor ikisi de farklı yerlerde ve gece yatmadan evvel ALLAH Rasulunun uyguladığı formülde sureler farklıdır . Namaz da bilinçsizce ayetten başka bir ayete atlamakta da bir sakınca görülmemiştir.
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16565 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)