Bolşevik İhtilali – Ekim Devrimi

Bu konu Komüne tarafından 11 sene önce açıldı, 621 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Komüne
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 72
Yanıt Sayısı: 12
11 sene önce

Takvimlere Göre 25 Ekim 1917’de Çarlık Rusyası’nda Bolşevik İhtilali Başladı.Petrograd’daki Kışlık Saray’ın Vladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerin eline geçmesiyle başlayan ve Sovyetler Birliğinin kurulmasına yol açmış olan olaylar dizisidir.

Ekim Devrimi, 1917 Şubat Devrimi ile başlayan devrimci sürecin ikinci aşaması olarak bilinmektedir.Ekim devrimi ile temmuz günleri ile iktidarı tekleşerek ele geçiren ancak Kornilov olayı ile güç ve destek kaybeden Geçici Hükümetten iktidar alınmış Bolşeviklerin ve müttefiklerin olan Sol SR’ların çoğuklukta olduğu Sovyetlere Verilmiştir.Bu gelişmelerin üzerine Bolşevik karşıtı monarşi yanlısı Beyaz Ordu, Rus İç Savaşını başlatmıştır. 1922 yılnda iç savaştan galip çıkan Bolşevikler Sovyetler Birliği’ni kuracaklardır.

Sonuçlarına bakmak gerekirse ;

2. Tüm Rusya Sovyetleri Kongresindeki 670 delegeden yarısından yaklaşık 300’ü Bolşevik, yaklaşık 100’ü de Sol SR olduğundan kongredeki çoğunluk Aleksandr Kerenski hükümetinin devrilmesini onaylayacaktır. Kışlık Sarayın alınma haberi kongreye ulaştığında iktidarın İşçi, Asker ve Köylü Vekilleri Sovyeti olarak alındığı ilan edilecek ve Ekim Devrimi onaylanacaktır. Kongrede bulunan sağ kanat ve SR temsilciler alınan kararı protesto edip kongreyi terk edecektir. Protestoya katılıp Lenin ve Bolşeviklerin yasadışı şekilde iktidarı aldığını belirten Menşevikler de kongreden ayrılır[4]. Ertesi gün Kongre yeni Sovyet hükümetininin temeli olan Halk Komiserleri Konseyini seçer. Kurucu Meclis toplanıncaya kadar iktidarda olacağı açıklanan Sovnarkom ilk olarak Barış ve Toprak Kararnamelerini kabul ederek I. Dünya Savaşından çekildiklerini ve büyük toprak sahiplerine ait toprakların da yoksul köylülere dağıtıldığını açıklar.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16565 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)