Voynich El Yazması

Bu konu Jargon tarafından 12 sene önce açıldı, 558 kere okundu ve 6 Cevap verildi.
Jargon
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 90
Yanıt Sayısı: 233
12 sene önce

Yale Üniversitesindeki el yazmaları kütüphanesinde bulunan geniş bilgi deposunun ortasında garip bitkiler ve astronomik semboller ile çıplak kadın resimleriyle resimlendirilmiş bir orta çağ el yazması bulunmaktadır. Tek sorun bu kitabın 200 sayfalık gösterişli metninin bilinmeyen bir dilde olması ve tüm çabalara rağmen bu metnin deşifre edilememesidir…

Bu şaşırtıcı kitaba, onu 1912de İtalya Frascati’deki Jesuit kolejinin kütüphanesinden alan New York’lu kitapçı Wilfred M. Voynich’in adı verilmiştir. El yazmasının içinde, Jesuit’in ünlü öğretim görevlisi Athanasius Kircher’a eski öğretmeni Marcus Marci tarafından yazılmış bir mektup bulunmuştur. Mektupta Marci, el yazmasının eski sahiplerinden biri olan Roma imparatoru II. Rudolph’un kitabın yazarının, 13. yy’da yaşamış İngiliz bilim adamı/simyacı Roger Bacon olduğunu iddia ettiğini yazmıştır.

Voynich el yazmasını aldıktan sonra aralarında savaş zamanında şifre çözümü için işe alınanlar ve eski dil araştırmacıları da olmak üzere dünyanın önde gelen şifre çözücüleri için kopyalar hazırladı ancak hiçbirinin elinden birşey gelmedi. Sadece dil anlaşılmaz olmakla kalmıyor aynı zamanda kitapta çizimleri yer alan bitkiler dünyada bulunmuyordu!!

Kitabın sırlarını biraz olsun aydınlığa kavuşturmuş tek kişi Yale Üniversitesi profesörlerinden Robert S. Brumbaugh’tur. O bunun simyaya dair bir çalışma olduğunu ileri sürmüştür. Bu tür çalışmalar ayrıntılı sembolizmi ve gizli metinleriyle dikkat çekmektedir. El yazmasının kenar boşluğunda karalanmış hesaplamalar sayesinde Brumbaugh bir kod oluşturmuş ve gerçekte de var olan bazı çiçeklerin ve yıldızların isimlerini deşifre etmeyi başarmıştır. Bunun dışında metnin içeriği hala bir gizem olarak kalmaktadır…




zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
12 sene önce
Burada şu soru sorulabilir; gerçekten okunamıyor mu, yoksa okunuyor da gizleniyor mu?bence gizleniyor.....
Jargon
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 90
Yanıt Sayısı: 233
12 sene önce
Detaylı bir araştırmam yok aslında bu yazı hakkında ama bence okunamıyordur..Okunduysa ve önemli bir şey yazıyorsa kesinlikle ordaki önemli şeyleri uygularlardı.
color
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 29
Yanıt Sayısı: 1257
12 sene önce
Başarılı paylaşım Jargon:thumbsup[1]:, Katılıyorum Zeinarda,bunu çözmüş bir Paleograf mutlaka çıkmıştır diye düşünüyorum.Dikkat ettinizmi büyüye benziyor şekiller:) Yani ben benzettim:) Birde bilmenizi istedim;ben lisedeyken günlüğüm için sadece benim okuyabildiğim bir tür yazı alfabesi geliştirmiştim,kimse okuyamasın diye,ve çokta iyi birşey yapmış olduğumu yıllar sonra tecrübe ettim:devil[1]:
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
12 sene önce
Bugünkü teknolojiyle çözülmemiş olması bana pek de doğru gelmiyor...... Dünya dışı yaratıklar da yıllarca kamuoyundan saklanmadı mı, Ufolar inkar edilmedi mi? Geçmişteki gizlenenleri düşündüğümde çözülmemiş olabileceğine inanmak istemiyorum..... bu konuda bir Tv kanalında da program yapılmıştı,orada da izlemiştim, o zaman da bana pek inandırıcı gelmemişti...:smile:
color
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 29
Yanıt Sayısı: 1257
12 sene önce
Sadece dil anlaşılmaz olmakla kalmıyor aynı zamanda kitapta çizimleri yer alan bitkiler dünyada bulunmuyordu!! o bitki mısır koçanı değilmi:) ben çözdüm bak:)
gothminister
Üyelik Zamanı: 6 sene önce
Konu Sayısı: 0
Yanıt Sayısı: 6
6 sene önce
hangi dilde yazılmış acaba
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23560 Kayıtlı Üye
  • 16565 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye karim55246
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)