Paris büyük cami

Bu konu caucasian tarafından 8 sene önce açıldı, 936 kere okundu ve 6 Cevap verildi.
caucasian
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 9
Yanıt Sayısı: 129
8 sene önce

Parisìn gobeginde büyük cami











[IMG]https://hazaaoman.wordpress.com/gallary/887073869_ajzvp-xl-2/[/IMG]

[IMG]http://www.virusphoto.com/attachment.php?attachmentid=270847&stc=1&d=1435597874[/IMG]

Wikipedia;

Paris Büyük Camii’si (Fransızca: Grande Mosquée de Paris), Paris’in Quartier Latin (5. Arrondissement) mahallesinde bulunan camidir.

Fransa’da inşa edilmiş ilk camidir. I. Dünya Savaşı sırasında Fransız kolonilerinde Alman’lara karşı savaşan Müslümanların anısına Fransız hükümeti tarafından inşa edilmiş, 1926’da hizmete girmiştir. Cami, tarihi anıt (ISMH) olarak derecelendirilmiştir. Avrupa’nın en büyük camilerinden birisidir. Bünyesinde Paris Camii İslam Enstitüsü adlı bir yan kuruluş bulunur.

Cami, Verdun Savaşı’nda Fransa adına savaşırken şehit düşen 28.000 Müslüman ile I. Dünya Savaşı boyunca yaşamını yitiren toplam 70.000 Müslüman Fransız şehitleri anmak için inşa edildi. Özellikle Cezayirli Müslümanlardan oluşan ve I. Dünya Savaşı’ndan önceki Kırım ve Prusya Savaşları’nda da Fransa adına savaşan keskin nişancıları (tirailleurs) minnet ifadesi olarak caminin yapımına karar verildi. Yapımı 1922’de başladı. Ülkede cami olarak inşa edilen ilk yapı oldu. Caminin yapımından önce Paris’teki Müslümanlar, toplu ibadeti Jardin des Plantes’in içindeki eski Hôpital Salpêtrière’de gerçekleştirebiliyorlardı.

Mustafa Kemal, 1919- 1938 arasında her yıl Paris Camii’nin yapımı için “Bizim de çorbada tuzumuz bulunsun” diyerek onar bin frank para göndermiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra bu yardım kesilmiştir. Bilgiyi veren; Paris Camii ve Enstitüsü rektörü Abbas Bencheikh El Hocine’dir. Caminin şeref defterinde II. Abdülhamit ve M. Kemal Atatürk’ün Paris Camii’nin inşasına maddi ve manevi katkıları olduğu belirtilmektedir.

15 Temmuz 1926 tarihinde o zamanki Fransa Devlet Başkanı Gaston Doumergue tarafından açılışı yapıldı; caminin açılışındaki ilk namaz, Şaziliye tarikati şeyhlerinden Cezayirli Ahmed el-Alevi tarafından kıldırıldı[1] Camii Rektörleri 1958 yılına kadar Fransız makamları tarafından tayin edildi. İlk rektörü Gadduri Bin Cabrid’dir. 20 yıl görev yapan Gadduri Bin Cabrid’in mezarı, caminin bahçesinde bulunur[2].

Camii, 1958 yılında resmi kayıtlı bir kurum haline getirildi. Cami rektörü atamaları, Cezayir hükümeti tarafından yapılmaya başlandı ve cami, Cezayirli vatandaşlara mahsus bir ibadethane haline geldi. Caminin bünyesindeki İslam Enstitüsü, Fransa’daki yaklaşık 1800 cami ve mescitten 400 kadarının kontrol eder.

Son halife II. Abdülmecit, 1944’te sürgünde bulunduğu Paris’te öldüğünde cenazesi Paris Camisi’ne getirilmiş ve 10 yıl süre ile burada kalmıştır[3]. Camii mütevelli heyetinin cenazeyi daha fazla tutamayacaklarını bildirmesi üzerine cenaze 1954’te Medine’ye gönderildi.

Airborne
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 34
Yanıt Sayısı: 1001
8 sene önce
Güzel bilgi. Eline saglik. Ama Fransa adina savasip nasil sehitlik mertebesine ulasiyorlar sasirdim dogrusu. Gerci en dogrusunu Allah bilir ama benim ki sadece aklima takilan bir soru.
caucasian
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 9
Yanıt Sayısı: 129
8 sene önce
Aslinda niyetim boyle guzel bir caminin resimlerini paylasmakti, ama sonradan ek bilgi olsun diye wikipedia`dan tarihinide ekledim. Sehitlik konusu biraz tuhaf geldi banada, ama tabiki hangi sartlarda ve hangi niyet ile savastiklarini bilemedigim icin tam bir yorum yapamiyorum. Camiyi ilk gordugumde dogrusunu soylemek gerekirse baya bir sasirdim ve afalladim. Birincisi avrupa`nin ortasinda boyle bir cami beklemiyordum ve ikicinside son resimde paylastigim kutuphaneyi daha oraya gitmeden bir sene once ruyamda gormus olmam. Ruyalarimin cok azini hatirlarim ve buda cok net hatirladigim ruyalardan biriydi. Malesef fransizcam ve arapcam olmadigi icin gorevlilerle iletisim kuramadik o yuzden malesef bu kutuphane hakkinda bilgi edinemedim.
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
8 sene önce
Şehitlik mertebesinde şaşırılacak bir durum yok,dinsel inançları ne olursa olsun vatanı olarak kabul ettiği bir ülke için savaşarak ölenlerin şehitlik mertebesine ulaşması normaldir..., zaten bizim inançlarımız göre de vatan müdafaası için canını verenlerin hepsi şehittir... özellikle Fransanın Fas Tunus ve Cezayiri kendi sömürgesi yaptığı yıllarda bu ülkelerde yaşayan müslümanlar da otomatikman Fransız vatandaşı sayıldıklarından o ülke adına savaşmaları da normaldir...
caucasian
Üyelik Zamanı: 9 sene önce
Konu Sayısı: 9
Yanıt Sayısı: 129
8 sene önce
3 boyutlu olarak camiyi gezmek icin; http://www.3dmekanlar.com/tr/buyuk-paris-camii.html
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
8 sene önce
eline sağlık Caucasian,fotolar da sanal tur da çok iyi olmuş......
CiciPeri
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 30
Yanıt Sayısı: 4019
8 sene önce
yanlislikla yanlis yaziyi kopy yapip mesaj yazmis olabilir bence silmelisin hicbir manasi yok bunun
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)