Meditasyonun Yararları

Bu konu scaryghost tarafından 10 sene önce açıldı, 576 kere okundu ve 4 Cevap verildi.
scaryghost
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 11
Yanıt Sayısı: 58
10 sene önce

MEDİTASYONUN YARARLARI NEDİR?
Meditasyon’un Temel amacı ruhsal dayanıklılığınızı tanımanızı sağlayarak sizi kendi iç gücünüzle temasa geçirip Günlük bedensel çalışmanızı insanlarla ilişkilerinizi ve genel olarak da hayatınızı beslemek ve zenginleştirmektedir. Derin Meditasyon sırasında zihin, beden ve ruh arasında büyük bir uyum oluşur; insan bu üç yönden de kendini çok daha
rahat ve iyi hisseder.

Meditasyon’un hedefi tüm yetenek ve gücünüzün en yüksek kaynağıyla bir diyalogu yürütmek ve buradan da gücün evrensel kaynağına bağlanmaktır. Bedeni ve zihni sakinleştirmek sorularınızı bekleyen yanıtlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olur.

Meditasyon Düzenli ve sürekli yapıldığı zaman tam olarak yararını ve amacına ulaşabilirsiniz. Sizi Günlük yaşamın verdiği aşırı Gerilim Stres Acı ve derin çatışma hissinden arındırır ve kendinizi yeniden enerji ve ruhsal bakımdan güçlendirir. Meditasyonun günlük bir alıştırma haline gelmesi tüm zihnin ve dikkatin bir noktada yoğunlaşmasından kaynaklanan o rahatlatıcı sükunet ve dinginlik giderek daha çekici hale gelir. Meditasyon müthiş bir iç rahatlaması yardım çare haline gelir. Giderek yüksek benliğinizi ve bilincinizi daha yakından tanır ve kabullenirsiniz. Yüksek yetenek ve güçlerimizi daha yakından tanıdığımızda onlar bize kendi hayatımızla ve hayatımızın daha yüksek amacıyla ne yaptığımızla bağıntılı olarak hizmet ederler çünkü onlar bizi uyumumuza bağlarlar.

Nasıl Meditasyon Yapmalı?
Meditasyondan yararlanmak için altı temel koşul vardır:
1- Meditasyon yapabileceğiniz, ses, hareket, ışık, insanlar gibi dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden yeteri kadar uzak bir yer.
2- Fiziksel ve zihinsel rahatlık. Ufak rahatsızlıklar meditasyonun kalitesini bozacak güçte olmayabilir.
3- Dengeli, dik ve rahat bir oturma şekli.
4- Sessiz, yavaş, yumuşak ve düzenli bir solunum.
5- Dikkatin üstüne toplanacağı bir meditasyon objesi ve uyarıcısı. Bunun yirmi dakika
kadar var olmasi yeterli¬dir.
6- Dengeli farkında oluş.

DURUŞ ŞEKİLLERİ
Mısırlı Duruşu
Bu duruş, arkası dik bir sandalyede oturmak şeklindedir. Kalçalarınızı sağa sola, öne arkaya hareket ettirerek ağırlığın toplandığı denge noktanızı bulup sandalyeye sıkıca bastırarak oturun. Yeni başlayanlar, parmaklarını kalçalarının altına koyarak, oturma ile ilgili kemiklerin maksimum baskı yaptığı bu noktayı bulabilirler. Sonra parmaklar çekilerek, sol elin arkası sağ elin ayasında olarak kavuşturulup, başparmaklar birleştirilerek kucağa yada sol elin ayası sol, sağ elin ayası sağ üst bacağa yerleştirilir.Ellerin anlatıldığı şekilde kavuşturulmasına Budist pozisyonu denir. Sol eli sağ el üstüne koymaktaki amaç, daha aktif olan sağ örmenin verdiği emniyet duygusudur. Sırtınızı kasmadan dik tutarak oturun. Başınız omuzlarınız aynı çizgide olmalıdır ve çeneniz boynunuzun önyüzü ile dik açı oluşturmalıdır. Bu öneriler bütün oturma durumları için geçerlidir Bu pozisyonda solunum, doğal olarak karından yapılır. İnsanı içsel bir farkındalığa götüren seziş ve denge hali ortaya çıkar.

Kolay Duruş
Ayak bileklerini çaprazlayıp, izleri zorlamadan yere yaklaştırarak bağdaş kurup oturmak, oturma şekillerinin en kolayıdır. Sırtın ve başın tutulmuş şekli Mısır Duruşu’nda olduğu gibidir. Eller Kavuşturulmuş ve baş parmaklar birleştirilmiş olarak kucağa konabilir ya da geleneksel kolay duruşunda olduğu gibi sağ bileğin arka yüzü sağ diz üzerine ve sol bileğin arka yüzü sol diz üzerine yerleştirilir Giderek ,dizler değecek kadar yere yaklaşınca, kusursuz duruşa, Lotus Duruşu’na erişmeye hazır olduğunuzu sezersiniz. Bu arada bu iki pozisyon için hazırlayıcı pratikler yapmalısınız. Karından ve düzenli olarak soluyun, ayak bileklerinizi çaprazlamayı, bazen sağ olsun, bazen de sol sağın üzerine gelecek şekilde değiştirin. Dizlerinizi yere iyice yaklaştıra bildiğiniz zaman ayak bileklerinizi çapraz durmadan çıkarıp bir ayağı dokunacak şekilde diğerinin önünde tutarak dizlerinizi yere değirebildiğinizi görürsünüz. Bu Birmanya Duruşudur.



Japon ya da Yıldırım Duruşu
Bazıları buna kolay duruşun alternatifi olarak görürler. Yerde dizler bitişik ve sırtınız dik olarak, topuklarınızın üzerine oturun.Bu geleneksel Japon duruşu , Hindistan Yogası’ndaki pek çok duruş için başlama pozudur. Sanskrit Yogi ismi ‘Yıldırım duruşudur. Sağ el ayası sağ üst bacağa, sol el ayası ol üst bacağa yerleştirilir ya da eller yukarıda anlatıldığı şekilde kucakta kavuşturulur. Serbestçe, burnunuzdan ve karnınızdan soluyun. Diz ve ayak bileği eklemleriniz başlangıçta zorlana bilir.Kalçanızın altına ve ayak bileklerinizin arasına bir minder koyarak rahatlıya bilirsiniz. Dizleri korumak için bazı Japonlar meditasyon süresince bir minder kullanırlar.Batılılar bunu çekinmeden uygulayabilirler.

Kusursuz Duruş
Bacaklarınızı açık olarak uzatarak yere oturun. sol bacağınızı kıvırıp, dizinizi kavrayarak sol tabanınızı sağ bacağınızın içyüzüne,topuğunuz apış aranıza gelecek şekilde dayayın. Sol diz yere değsin ve sağ bacak uzatılı kalsın Ellerinizi, üst üste baş parmaklarınız birbirine değecek şekilde kucağınızda kavuşturun yada sağ bileğinizin sırtını sağ, sol bileğinizin sırtını sol dizinize yerleştirin. Serbestçe karından soluyun ve en az bir dakika süreyle hareketsiz oturun. Sonra sol bacağınızı açıp, sağ bacağınızı toplayın. Bir dakika dinlendikten sonra aynı hareketi , önce sol , sonra sağ bacağınızı kıvırarak tekrarlayın.Bu sırtın dikleşmesi bacakların ve kalçanın oynaklık kazanması sinirlerin yatışması açısından yararlı bir egzersizdir. Yoga’da elleri belli bir şekilde tutma geleneği vardır. Sol bileğin sırtı sol sağ bileğin sırtı da sağ dize dayanır.Baş parmak la işaret parmaklarının uçları
daire oluşturacak şekilde birbirine dokundurulur.Diğer üç parmak ise yan yana ve açık olarak tutulur.

NEREDE MEDITASYON YAPMALI?
Düzenli olarak meditasyon yapmak için, evinizin, diğer insanlardan, gürültüden, rüzgárdan, yanıp sönen ışıklardan uzak, rahat ve sessiz bir köşesi en uygun yerdir.

Dikkat dağıtabilen bu etkenlere karşı bazı insanlar, diğerlerinden ha toleranslıdır. Bazı kişiler, bir dereceye kadar olan gürültü ye kargaşa içinde, trenlerde, otobüslerde, park sıraları¬nda, şehir meydanlarında meditasyon yapabilme yeteneğine erişmişlerdir. Ama çoğunlukla evlerin sessiz ye rahat odası tercih edilir. Odada telefon varsa fişi çekilmelidir.

FİZİKSEL VE ZİHİNSEL KONFOR
Burada da kişisel tolerans dereceleri değişiktir.Fiziksel ağrı ya da zihinsel huzursuzluk, meditasyon’u kesintiye uğratabilir veya engelleyebilir. Normal bir ortamda rahatınızı sağladıktan sonra, kendinizi hazırlayıp meditasyon’a oturabilirsiniz.

Banyo yapmak veya elinizi yüzünüzü yıkamak, burnunuzu temizlemek, dişlerinizi fırçalayıp ağzınızı su ile çalkalamak, gözlerinize soğuk su çarpmak, gevşemenize yardımcı olur.

Bol bir kıyafet giyin, kravat, kemer gibi sıkı giyecekleri çıkartın ya da gevşetin. Ayakkabılarınızı çıkartın Yalnız üşümemeye dikkat edin.
Eğer burnunuz tıkalı değilse, ağzınızı kapatıp burnunuzdan soluyun. Bazı geleneklere göre, meditasyon süresince dilin ucu damağa değmeli, diğerlerine göre üst dişlerin arkasına değmeli ve dil ağızda düz yatmalıdır. alt dişlerin arkasına dayanması bana en doğal şekil gibi görünüyorsa da siz dilinizi size en uygun gelen şekilde tutun. Ağzınıza salya akması, derin bir gevşemenin işaretidir. istiyorsanız yutabilirsiniz. Ayni şey kaşınma duygusu için de geçerlidir, kaşıyın ve meditasyona dönün.

Gözler açık mı olmalıdır, kapalı mı?
Eğer çevrenizdeki bir objeye bakarak meditasyon yapıyorsanız, gözleriniz açık olacaktır. Daha sonra objeyi hayal etmek için gözlerinizi kapayabilirsiniz. Genelde, meditasyon süresince gözleri kapayarak görüş uyarımını kaldırıp, dikkati içe yöneltmek daha iyidir. Yoga’nın babası Patanjali’nin dediği prayahara ‘içine çekilme’ duygusu için, gözleri kapamak önemli bir adimdir.

Meditasyon’da dört temel süreç harekete geçirilir:
1.İmgeleme (zihinde canlandırma yoluyla)
2.Bedensel hareketlerin farkında olmak
3. Ruhsal sinir sistemi’nin işlevlerini yerine getirmesi.
4.Kişinin iç uzamı ile sonsuz dış uzam arasında bağlantı kurulması(buna varoluş ile doğrudan bağlantı denilebilir).

İmgelem denildiğinde genellikle gerçek değilmiş gibi düşünülür. Ancak imgelem olabileceği tek şekliyle en gerçek zihinsel çalışmalardan biridir ve zihnin en yaratıcı işlevlerindendir. Gerçek olan yada gerçeğe dönüşen her şey imgelemede başlar. Büyük icatların tümü, sanatta ve müzikteki en harika yaratılar, devrim yaratan büyük çıkışlar hep imgelemede başlar. İlk bakışta, imgelemin yaratıları henüz fiziksel olarak üretilmiş olduklarından, gerçek değilmiş gibi görüne bilir. Fiziksel olarak varlığınızla ilgili farkındalığınızı artırmak, bedeninizin nasıl çalıştığının bilinçli olarak farkında olduğunuz meditasyon surecinde kullanılan diğer bir önemli süreçtir.

DÜZENLİ SOLUNUM
Meditasyon süresince,eğer tıkalı değilseler burnunuzdan soluyun,öyle ki her soluk alışta karın biraz yükselsin ve her verişte düzleşsin. Her soluk alışta kubbe şeklinde olan diyafram alçalarak, karnı dışa iter; her solu verişte ise yükselir ve karın düzleşir.

Binlerce yıl önce Doğulu mürşitler, solunum ile zihinsel durum arasında bağlantı olduğunu sezdiler. Solunumun, insan tahrik edildiği, heyecanlandığı zaman,yavaş,yumuşak ve düzenli olduğunu gördüler.

Bu nedenle, meditasyon ustaları öğrencilerine, meditasyona başlarken sessiz, yumuşak ve yavaş solumalarını önerirler. Bu şekildeki solunum, kişiyi dengeli bir sükunete yönlendirir, daha sonra meditasyon derinleştikçe solunum kendiliğinden yavaşladığı, düzenli ve sessiz olmaya başladığı gözle görülür bir olaydır.Yapılan testler, meditasyon süresince oksijen tüketiminin yüzde yirmi kadar düştüğünü gösterir.

Hangi meditasyon yöntemini kullanırsanız kullanın, ilk oturduğunuz zaman dikkatinizi pasif olarak iki üç dakika içi solunumunuza yöneltmeniz çok yararlı olur. Zihninizi daha çabuk sakinleştirecek başka bir yöntem yoktur. Karından solumanın uyandırdığı duygu ve kasların yükselip alçalması, gibi dikkati toplayarak yapılan meditasyonda çok önemli bir noktayı oluşturur.

alıntıdır..:smile:

Hun
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 1116
Yanıt Sayısı: 5482
10 sene önce
Emegine saglik scary haklisin düzenli yapilmali yararli bilgilendirme
scaryghost
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 11
Yanıt Sayısı: 58
10 sene önce
okuduğun için teşekkür ederim huncum:):)
Rip Van Winkle
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 92
Yanıt Sayısı: 383
10 sene önce
ama meditasyonunda fazlası zararlıdır daha önce seninle konuşmuştuk scary :thumbsup[1]:
scaryghost
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 11
Yanıt Sayısı: 58
10 sene önce
tabii rip meditasyon dahil herşeyin azı karar çoğu zarar:biggrin[1]:
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)