Esma-İ Hüsna İle İlgili Bazı Edebler

Bu konu lahutiye tarafından 12 sene önce açıldı, 637 kere okundu ve 2 Cevap verildi.
lahutiye
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 4 sene önce
Konu Sayısı: 1156
Yanıt Sayısı: 4566
12 sene önce

Esma-İ Hüsna İle İlgili Bazı Edebler

“Allah” ism-i şerifinin dışındaki isimler, kullar için de kullanılabilir. Ancak ismin önüne (kulu) manasına gelen “abdü” kelimesini eklemek lazımdır. Mesela, Kadîr yerine Abdulkadîr ismi verilmelidir. Mana: Kadir olan Allah’ın kulu olur. Aynı şekilde Kerim yerine, Abdulkerim, Samed yerine Abdusssamed, Gaffar yerine, Abdulğaffar isimleri verilirse, hem mana vakıaya uyar, hem de kullanımda sıkıntı ortadan kalkar. Esma-i Hüsna’dan bazı isimler kullar için doğrudan kullanıldığında manasını kula göre düşünürüz. Mesela, Allahu Teala Kur’an-ı Hakim’de kendisini “el-Mü’min” olarak vafıslandırmış, Peygamberine tabi olanlara da “Mü’min” ismini vermiştir. Lafızlar aynıdır, fakat manalar farklıdır.

Esma-i Hüsna’dan bir isim zikredilince, peşinden (Celle celâlühû ve celle şânuhû) yani; azameti ve şanı yüce olsun manasındaki hürmet ve saygı ifadesi eklenmelidir. Allah ism-i şerifinden sonra “Tealâ” demek yeterlidir. Celle celâlühû ifadesi de söylenebilir.

Esma-i Hüsna’yı çerçeve yaptırıp duvara asmakla yetinmemeliyiz. Bizden istenen, onu ezberleyerek veya yazılı metinden okuyarak Yüce Rabbimizi zikretmektir. Ehlinin tavsiyesi ile, Esma-i Hüsna zikredilerek maddi manevi bir çok hastalıklar tedavi edilebilir. Bunun için ihlas, edeb ve helal lokma şarttır.

Esma-i Hüsna’yı günlük vird olarak okumak isteyenler bunu kendi tercihleriyle değil, ehli olan bir alimin tavsiye ettiği usulde yapmaları daha uygundur. Bir ilaç, zamanında ve usûlünde alınmaz ise, çoğu defa hastanın hastalığını artırır.


Kaynak: Ehli Sünnet İnancı – Dilaver Selvi

color
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 29
Yanıt Sayısı: 1257
12 sene önce
çok güzel konu açmışsın By Ares... eline sağlık.gerçekten çok faydalı
SUMASALI
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 159
Yanıt Sayısı: 452
11 sene önce
Allah razı olsun elinize saglık...
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23590 Kayıtlı Üye
  • 16573 Konu
  • 143823 Cevap
  • Son Üye Melek Neslihan
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)