Sidr Yaprakları ve Faydaları

Bu konu Lalla tarafından 2 hafta önce açıldı, 90 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Lalla
Üyelik Zamanı: 3 ay önce
Konu Sayısı: 31
Yanıt Sayısı: 0
2 hafta önce

Sidr yaprakları: faydaları ve kullanımlar

Sidr yaprakları bir çöl ağacı olan hünnap ağacından gelen küçük yeşil yapraklardır . Özellikle Arap Yarımadası’nda ve Çin’de bulunurlar, kuraklığa karşı çok dayanıklıdırlar, bu da neden kurak bölgelerde bulunduğunu açıklar. Bu yapraklar dikenlidir.

Bileşenler açısından oldukça zengin olan sidr yaprakları, diğer şeylerin yanı sıra, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan flavonoidleri ve kardiyovasküler sistemin düzenlenmesine katkıda bulunan saponozidleri içerir.

Cilt ve saç bakımında da kullanılabilir.
Ayrıca bu bitkinin yaprakları Müslüman kültüründe de önemli bir değere sahiptir.
Sidr yapraklarının iyileştirici özellikleri

Sidr yaprakları astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarını hafifletmede etkilidir. Aslında antiinflamatuar özelliklere sahiptirler . Bu yapraklar aynı zamanda mide ülserlerini tedavi etmek ve kan basıncını dengelemek için de kullanılır .
Sidr yapraklarının kullanımı patolojiye bağlıdır:
Göğüsle ilgili rahatsızlıklarda (astım ve bronşit ), yaprakları yumuşatma eğiliminde olacağız. Mide ülseri için ise onları pişirip sonra kaynatıp lapa olarak kullanacağız.
Hünnap yaprakları aynı zamanda solucan giderici olarak da kullanılır. Bazı insanlar, tadı maskelemek ve kusmayı önlemek için ilaç almadan önce bunları çiğnerler. Geleneksel Çin tıbbında sidr yaprakları diğer bitkilerle karıştırılarak gece terlemesi, uykusuzluk ve stres tedavisinde kullanılır. Ayurveda tıbbında da kullanılırlar.
Sidr yaprağının saça faydaları
Sidr yaprakları saç bakımında kullanılır. Saçınızı doğal bir şekilde yıkamanıza olanak tanırlar . Diğer bileşenlerle karıştırılan bu yapraklar, boyalı saçların kanamasını önlemede etkilidir. Toz haline getirilmiş sidr yaprakları kepekle mücadelede ve kaşıntılı saç derisinin tedavisinde de etkilidir. Maske, yağlı maserat veya şampuan olarak çok iyi şekilde kullanılabilirler.
Maske için :
– 100 gr toz sidr alın;
– 2 kaşık zeytinyağıyla karıştırın;
– Karışımı yarım saat bekletin.
Şampuan için :
– 1 yemek kaşığı sidr alın
– doku şampuanın kine benzer oluncaya kadar suyla karıştırın.

Sidr yaprağının cilde faydaları
Sidr yaprakları temizleyici ve sıkılaştırıcı özellikleriyle cilt sağlığına katkıda bulunur. Böylece cilt dokularının sıkılaşmasını mümkün kılar ve iyileşmeye de yardımcı olurlar .
Kaşıntı, çıban, egzama, sivilce, sedef hastalığı ve sivilce gibi cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılırlar. Vücuttaki kirleri temizlemenin yanı sıra cildi derinlemesine nemlendirirler.
Sidr yapraklarının faydalarından yararlanmak için :
– sidr yaprağı tozunu hazırlayın;
– tozu sıcak suyla karıştırın;
– yaklaşık 10 dakika boyunca her şeyi macun veya lapa gibi yüzünüze uygulayın.
Müslüman kültüründe sidr yaprağının kullanımı
İslam’da sidr yaprakları çoğunlukla nazar, büyücülük ve cinlerin (şeytanların) musallatını tedavi etmek için rukye nin bir parçası olarak kullanılır . Vehb İbn Mundib’e göre 7 hünnap yaprağı alınmasının müstehap olduğu rivayet edilmiştir. Bunlar toz haline getirilip suya karıştırılarak Ayetel Kürsi okunur. Ondan 3 yudum içip geri kalanıyla yıkarız, bütün kötülükler yok olur[…] (Tefsir ibn-Kesir/2-103)
Üç yudum içmeden önce, karışımın yaklaşık 10 dakika kadar yumuşamasına izin vermek önemlidir.
Sidr yaprakları ayrıca ölen bir Müslümanın cesedini suya karıştırılarak temizlemek için de kullanılır. Ayrıca ölen kişiyi çevreleyen çarşaflarda da saklanırlar.

Kuran’daki bir ayette sidr veya hünnap ağacından da bahsedilmektedir:
“Peki sağdakiler,nedir? Dikensiz hünnap ağaçları arasında olacaklar.” (Vakıa/27-28)
Sidr sayfalarının dahili kullanım bileşenlerini yakınlaştırın

Flavonoidler ve tanenler
Flavonoidler antioksidan etkileriyle en iyi bilinen bileşiklerdir . Vücudun sindirdiği toksik maddeleri ortadan kaldırırlar.
Sidr yapraklarındaki flavonoidler, (hücre düzeyinde saldırılara neden olan) serbest radikallerle savaşarak hücresel yaşlanmayı yavaşlatır. Ayrıca bu bileşenler oksidatif strese (hücre bileşenlerine saldırı) karşı savaşır ve C ve E vitaminlerinin emilimini artırır.
Tansiyonun düzenlenmesi de flavonoidlerin faydaları listesinde yer almaktadır. Tanenler, antikojenik veya basitleştirmek gerekirse tümör baskılayıcı özelliklere sahip olan flavonoid ailelerinin bir parçasıdır. Meme ve prostat kanserini önlerler. Bilimsel araştırmalar, tanik asidin anti-inflamatuar ve antidiarreal bir rol oynadığını iddia ediyor. Tanenler ayrıca epidermisi korumak için kozmetik bir madde olarak da kullanılır.

Saponozitler, glikozitler ve müsilaj
Saponosidler flavonoidlerle sinerjistik etki gösterir. Kardiyovasküler sistemin düzenlenmesine ve toplardamar yetmezliğinin tedavisine katkıda bulunurlar . Glikozitler, glikozdan hidrasyon yoluyla elde edilir.
Bu bileşenler sayesinde sidr yaprakları hipoglisemiden muzdarip insanlar için besin görevi görür.

Glikozitler günlük enerjiyi desteklemeye ve yorgunluğu önlemeye yardımcı olur.

Müsilaj müshil etkisi ile bilinir . Tanenlerle birleştiğinde inatçı ishali hafifletir

Konuya Bir Cevap Yazın

Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)