Sidr Ağacını Kesmek Neden Yasak?

Bu konu Lalla tarafından 2 hafta önce açıldı, 63 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Lalla
Üyelik Zamanı: 3 ay önce
Konu Sayısı: 34
Yanıt Sayısı: 0
2 hafta önce

Sidr (Hünnap) Ağacının Kesilmesi Müslüman Ülkelerde Neden Yasak

Sidr ağacının kesilmesinin yasak olduğu, Ebû Dâvûd, Beyhaki ve Nesâî’nin Peygamber (s.a.v.)’den rivayet ettiğine göre şöyle buyurmuştur: Kim Sidr ağacını keserse, Allah onun başını Cehenneme koyacaktır. Bunu El-Albani doğrulamış ve Ebu Davud -Allah ona rahmet etsin- bunu, 2610 No’lu Fetva’da olduğu gibi, çölde bulunan ve altında gölgelenilebilen Sidr ağacına bağlamıştır .

Bazı alimler bunu Mescid-i Haram’ın Sidr’ine veya kişinin malındaki bir şeye atfetmişlerdir, çünkü hadisin râvisi olan Urve ibn el – Zübeyr , Sidr’i keser ve Hişam’dan kapılar yapardı, dedi. Kesilmesinin caiz olduğu konusunda ittifakla görüşülmüş ve İmam Şafi’ye kesmenin ne olduğu sorulduğunda şöyle demiştir: Bir sakınca yoktur, çünkü o, Allah’ın salat ve selâmı üzerine olsun, şöyle buyurdu: Onu suyla yıkayın.
Beyhaki şöyle dedi : Ebu Davud’un tefsir ettiği gibi tefsir etmek daha doğrudur. Şöyle ki, gölgesinden veya meyvesinden insanların ve hayvanların istifade ettiği bir sidr ağacına veya benzeri bir şeye saldıran kimseye yönelik yasak ve tehdit, onun haksız yere ve haksız yere kesilmesine caiz değildir. Eğer onu bir toprak parçasından ayıran bir döngü ise, o zaman yasağın spesifik olması muhtemeldir.
Bu birleştirme, kişinin faydalanabileceği verimli ağaçlar dikmeyi teşvik etmesi nedeniyle daha uygundur. Allah’ın salat ve selamı üzerine olsun buyurduğu gibi: Eğer kıyamet gelirse ve birinizin elinde bir fidan varsa ve ekinceye kadar yükselmemesini sağlayabilir, sonra bıraksın eksin. Ahmed’in Enes hadisinden rivayet ettiği ve el-Albani’nin sahih olduğu rivayet edilmiştir.

Cenâb-ı Hak, yeryüzünde bozgunculuğu yasaklamış ve şöyle buyurmuştur: ” yeryüzünü düzene konduktan sonra fitne fesat çıkarıp bozgunculuk yapmayın.” (A’raf: 56) ve şöyle buyurmuştur: ” İktidarı ele geçirdiğinde, bütün dünya üzerinde çaba harcar.” Yeryüzünde fesat yaymak, ekinleri ve nesilleri yok etmek içindir ve Allah bozgunculuğu sevmez {Bakara: 205} ve Müsned Ahmed’de Sevban hadisinde şöyle buyurmuştur: : Kim bir genci veya bir yaşlıyı öldürürse, bir hurma ağacını yakarsa veya meyve veren bir ağacı keserse… rızkına dönmez. Ve o, Allah’ın salat ve selamı üzerine olsun, ordularının komutanlarına şu tavsiyelerde bulunurdu: ” Allah’ı inkar edenlere karşı Allah’ın adıyla savaşın ve onlara ihanet etmeyin… Hurma ve ağaçları kesmeyin ve hiçbir binayı yıkmayın.” Ebu Bekir’in vasiyetinde de Allah ondan razı olsun, Müsned’inde olduğu gibi.
Sonuç olarak Sidr ağacının kesilmesi, ihtiyaç varsa ve kesilmesinde menfaat varsa caizdir.

Aynı şekilde diğer meyve ağaçlarının da kesilmesinde veya zararın önlenmesinde fayda varsa, caizdir. Mescid-i Haram’ın ağaçları hariç, ona karşı olan yasaklar dışında ve eğer bu bir kişinin malı ise, insanların malına saldırmak haram olduğundan, onun izni olmadan kesilmesi caiz değildir.

Meyve veren ağaçların ve sidr ağaçlarının sırf kurcalamak ve haksız yere saldırmak amacıyla kesilmesine gelince, bu, yeryüzünde bir halife tayin etme ve onu iskan etme misyonuna aykırı olacak şekilde bozgunculuğa yol açtığı için caiz yani doğru değildir.

Cenâb-ı Hakk’ın şöyle buyurdu: Sizi topraktan yarattı ve oraya yerleştirdi {Hud: 61}, meyve veren ağaçların boş yere kesilmesi, onun doldurulmasına aykırıdır ve belirttiğimiz gibi zaruret halinde caizdir. (doğrudur)

En doğrusunu Allah bilir.

Not:
Suudi Arabistan’da sidr ağacını kesmenin cezası 10 bin riyal para cezası, eğer bu suçu bir yıl içinde ikinci kez işlerse 10 yıl hapis cezası ve 30 bin riyal para cezası veriliyor. Turist yaparsa sınır dışı ediliyor

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 23593 Kayıtlı Üye
  • 16573 Konu
  • 143825 Cevap
  • Son Üye Hsnzrlu.48
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)