Huruf-u Mukatta Harflerin Gizemi

Bu konu Hun tarafından 11 sene önce açıldı, 1411 kere okundu ve 18 Cevap verildi.
Hun
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 1116
Yanıt Sayısı: 5482
11 sene önce

Hurufu Mukatta, “Kesik Harfler” demektir. Kuran-ı Kerim’in bazı surelerinin başında bulunan ve ard arda gelen ama ayrı okunan münferit harflerdir. Örneğin, Bakara suresindeki Elif, Lam, Mim gibi… Taha Suresinin başındaki Ta, Ha da Huruf-u mukatta’ya bir örnektir. En uzun Hurufu Mukatta beş harf ile Meryem Suresinin başında bulunur ve Kaf, Hâ, Ya, Ayn, Sad harflerinden oluşur.


Kuran-ı Kerim’de 29 surenin Huruf-u Mukatta ile başladığını da belirterek bu harflerin tefsiri hakkında en yaygın 9 görüşü, en son olarak oryantalist yorumlarını listelemeye geçelim

1. Hitabet Öğesi Olarak Kullanıldığı Görüşü


Bu görüşü savunan Müfessirler, huruf-u mukattanın o zamanın Arap toplumunda hitabete başlamak için kullanılan bir yöntem olduğunu söylerler. Buna göre konuşmacı, dikkatleri üzerine çekmek için, konuşmasına başlamadan evvel bazı harfleri söyleyerek dinleyicinin ilgisini kazanmaya çalışırdı.


Bu görüş, başta biraz tuhaf gibi görünse de peygamber efendimizin (s.a.v) hurufu Mukatta hakkında hiçbir tefsir yapmaması, bununla ilgili bir hadis olmaması, sahabenin bu konuyu merak etmemesi, dolayısıyla o zaman ve şartlar için hurufu mukattanın çok kullanılan, herkes tarafından bilinen ve kabul edilen, günlük bir hitabet yöntemi olup sorgulamaya gerek olmadığını gösteriyor.

2. Esma’ül Hüsna’yı Temsil Ettiği Görüşü:


Hurufu Mukatta’nın Allah’ın (c.c.) isimlerine göndermede bulunduğunu dile getiren yorumdur. Bu görüşü savunan âlimlere göre örneğin Elif-Lam-Mim’deki, Elif harfi “Allah” ismine, Lam harfi “Latif” ismine ve Mim harfi de “Mecid” İsminin tecellisidir.


Bu görüş haklı gibi görünse de bu konuda hâlâ tamamlayamadığımız bir nokta var. O da Huruf-u Mukatta harflerinden Yasin Suresindeki “ye” harfinin ve Taha Suresindeki “Tı” harfinin Esma’ül Hüsna’daki hiçbir isme karşılık gelmemesidir.

3. Kuran’ın Sihir ya da Büyü olmadığını kanıtladığı görüşü


Bu görüşü dile getiren müfessirlere göre, hurufu Mukatta; Mekkeli Müşriklerin Kuran-ı Kerim’in belagati, icazatı ve insanları tesir altına alma gücü yüzünden ona sihirdir, büyüdür diye itiraf atmasına, Allah tarafından yapılan bir meydan okumadır. Hurufu Mukatta ile Mekkeli Müşriklere Kuran ayetlerinin de onların kullandıkları basit harflerden oluştuğunu yüzlerine vurulmaktadır.


Yani Allah (c.c.) Hurufu Mukatta kullanarak, Mekkeli müşriklere şöyle demiş oluyor: “Sihir deyip duruyorsunuz fakat işte Kur’an-ı Kerim neticede A,B,C gibi sizin de bildiğiniz harflerden oluşmaktadır. O halde, hadi en mahir büyücülerinizi çağırın onlar da elifbayı kullanarak birer sure meydana getirsinler…“


En doğru gibi görünen bu görüşün, illa ki doğruluk payını engelleyen bir şey bulmalıysak, şunu söyleyebiliriz: Hurufu Mukatta ile başlayan bütün sureler Mekke’de inmemiştir. Örneğin Ali İmran suresi Medine’de de inmiştir. Üstelik Ali İmran suresinin peygamber efendimize (s.a.v) gelen Hristiyan Necran Elçileri üzerine inmeye başladığı nakledilir. (Hicretin üçüncü yılı)

4. Ebced, Cifr vb… Hesabıyla Alakalı Olduğu Görüşü


Bu görüş, adı üstünde bu harflerin, bir takım Ebced, Cifr gibi hesaplamalarla gizli bilgileri, ya da önemli tarihleri refere ettiği konusundadır. Bu görüşü savunan müfessirler bulunmasına rağmen, İslam Dünyası hurufu mukattanın Ebced hesaplamalarıya ilgili tatmin edici matematiksel bir sonuca ulaşılamamıştır.


Yine de bu konuda, hurufu Mukatta ile olmasa bile, diğer ayetler ile âlimlerin yaptığı bazı girişimlerden çıkan sonuçlarda şaşırtıcı olabilmektedir. Örneğin, İstanbul’un fethi için Molla Cami, Kuran-ı Kerim’de bir ayette geçen “beldetün tayyibetün” (güzel-hoş-temiz şehir) sözünün ebcedinin 857’ye (m.1453) denk geldiğini söyleyerek İstanbul’un fethinin müjdelediğini dile getirmiştir.


Ebced ve diğer hesaplama yöntemlerinin kendilerinin bile başlı başınca dindeki yeri İslam âlimlerince zaten ihtilaflı bir konuyken, işin gizem yönüne bakan bu görüş de biraz muallâkta kalıyor gibi. Yine de en doğrusunu Allah (c.c.) bilir.

5. Başına geldiği Surenin Bir Özeti Olduğu görüşü:


Bu görüşe göre, Huruf-u Mukatta, başından bulunduğu surenin bir özeti olup, bu özeti ancak, Allah (c.c), Peygamber efendimiz (s.a.v), Cebrail (a.s) ve peygamber efendimizin bildirdiği kişiler anlamaktadır. Fakat bu görüşün temeli İslam âlimlerince zayıf kabul edilmektedir. Zira Kuran-ı Kerim insanların okuması ve anlaması için gönderilmiş bir kılavuzdur. Özet dahi olsa anlaşılmayacak bir şeyin kitapta yer almasına mana verilememektedir. Yine de huruf-u mukattanın birer müteşabih ayet olduğunu ve manalarını Rasihlerin anlayabileceğini (yani bunların sırrını anlayan insanoğulları vardır) anti-teziyle yerini sağlamlaştırabilir.

6. İsmi Azamın Harfleri Olduğu Görüşü:


Bir başka görüşe hurufu mukatta, Allah’ın en büyük ismi, ismi azamın harflerinin dağıtılmış şeklidir. Bilindiği gibi ehli sünnet ekolünde ismi azam, esma’ül hüsna içinde en faziletli fakat gizli bir isimdir. Bu görüşe bir örnek verelim: Elif Lam Ra, Ha-Mim ve Nun hurufundan EL-RRAHMAN ismi çıkmaktadır. (Oradaki Lam harfi okunmaz, R harfi şeddeli olur, bu tür harflere birşey deniyordu ama unuttum, aklıma gelince yazacağım.)


İsmi azam henüz bilinmediğine göre Hurufu Mukatta kombinasyonları kurulurak Allah’ın kaç ismi yazılabilir acaba? Hayırsever bir islam araştırmacısı kağıdı kalemi eline alıp hesaplasa ya. Gerçi hesaplanmıştır ama. Birilerinin bulup çıkarması gerek.
K
7. Allah’ın zati isimleri ve sıfatlarının olduğu görüşü


Bu görüşe göre harflerden bazıları Allaj’ın zati isim ve sıfatlarının içinde yer aldığı birer cümledir. Örneğin Elif Lam Mim, “En ALLAH ALIM” (Ben Allah’ım, bilirim) ya da Elif Lam Ra, “EN ALLAH ERA” (Ben Allah’ım, görürüm) demektir. Bu yazdıklarım arapça yazılsa daha açıkça görülecek ama latin harfle yazdığımız zaman etkisi pek kalmıyor.

8. Sureler arası ayırma işi gördüğü görüşü


Bazı müfessirlere göre Huruf-u Mukatta, sureleri birbirinden ayırmak için kullanılmıştır. Çünkü Arap Edebiyatında kaside bitiminde şair diğer şiire geçtiğini göstermek için bir sonraki şiirin başına bir kaç edat yazardı. Zayıf bir ihtimal, çünkü eğer öyle olsaydı bütün surelerin önünde hurufu mukatta olmalı değil miydi? Üstelik biri hariç , bütün sureleri ayıran Besmeleler de var.

9. Varlıkların Kısaltmaları Olduğu Görüşü:


Bu görüşe göre, Hurufu Mukatta harfleri Allah’ın ve diğer varlıkların kısaltmalarıdır. Örneğin Elif Allah; Lam Cebrail; Mim, Muhammed (s.a.v) demektir. Bu görüşe göre diğer hurufun ne olduğu baktığım kaynaklarda yazmıyordu. Yalnızca üçü için örnek verilmiş. Dolayısıyla bu da mesnetsiz bir yoruma benziyor.

10. Hurufu Mukatta hakkında Oryantalist Görüşler:


Hurufu Mukatta hakkında oryantalistler de boş durmamış ve kendince yorum yapmayı ihmal etmemişlerdir. Örneğin, bu harflerin peygamber efendimizin (s.a.v) hastalığı sırasında sayıkladığı kelimelerden ibarettir. (Oryantal görüş, Peygamber efendimize vahiy gelmediğini ve onun sara hastası olduğunu düşünür.)Alinti

diplomalar
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 93
10 sene önce
hun: elif ismi hakkinda bilgi verebilirmisin? isim koymak icin?
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
10 sene önce
nasıl bir bilgi istiyorsun ki,burada zaten en açık biçimde anlamı ne olduğu açıklanmış Hurufu Mukatta’nın Allah’ın (c.c.) isimlerine göndermede bulunduğunu dile getiren yorumdur. Bu görüşü savunan âlimlere göre örneğin Elif-Lam-Mim’deki, Elif harfi “Allah” ismine, Lam harfi “Latif” ismine ve Mim harfi de “Mecid” İsminin tecellisidir. Elif Allah; Lam Cebrail; Mim, Muhammed (s.a.v) demektir. Bundan daha net bir açıklama bulamazsın....
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
10 sene önce
Harflerle ilgili ilginç görüşler oluşmuş.Ben de hep şunu merak etmişimdir:mesela şu harfler nettir,latincesi olarak yazayım-A-B-V-D-E-Z-Y-K-L-M-N-R-S-T-Ş-F-H-C -Ð \ harfi bulunmayıp da okunan harfler ise: ı-i-o-u-ü \olmayan ve okunmayan harfler ise:p-ç-ö-g-j *İşte bende merak konusu uyandıran budur-mesela ismi P ile başlayan isimlerin yazılımı P yerine B ile başlaması,veya Ö yerine O ile,G yerine Ð ile,Ç yerine C ile.Neden bu harfler yer almıyor,onlara yer verilmemiş...bunun yerine insanlar bu olmayan harfleri icad etmiş,Allahı yarattı harflerin derin manası var,peki insanların icat ettiği Mukaddes kitaplarda olmayan harflerin de bir manası varmıdır ve bu olmayan harflerle kişiye isim vermek ne ölçüde doğrudur.Bunların cevabını merakla bekliyor olacağım,inşallah beni aydınlatan olur.Sayın Hun,harflerle ilgili konu açmış olmanız çok iyi oldu,ayrıca bunun için teşekkür ederim.Saygı ve hürmetle
diplomalar
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 93
10 sene önce
tutrakan: ben senin yazindan birsey anlamadim acarmisin
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
10 sene önce
İri harflerle belirttiğim Arapça alfabesindeki ana harflerdir-sıradaki ise Arapça alfabesinde harf olarak yer almayanlardır,ancak yazılırken kullanılan ünlemler(harfin üstünde veya altında)yer almayan harfi harf olarak okutturur:mesela-i veya ı ile başlayan harf yok alfabesinde,ancak yazıdaki harfe göre altta çizgi konursa o harfi -i-olarak okutturur,önüne alta gelecek şekilde çizgi çaprazlamasına konursa-ı-olarak okutturur.Diğer harfler ise:alfabede olmayıp yazılımda da okunmayandır,onları okutan ünlemler de yoktur çünki-bunlar da:p-ç-ö-g-j -dir,ve bu harflerin kendisi değil de,kendisine yakın olan harf kullanılır.Misal vereyim-Özge ismi-Ö harfi olmadığından ana harflerde ve bu harfi harflerden birinde ünlemle -ö-olarak okutacak ünlem bulunmadığından - Özge:Ozğe-olarak yazılımda yer alır,zira -ğ-harfini -g-olarak okutacak ünlem yok(yani sert -g-harfini yumuşak-ğ-olarak okutabilecek ünlem yok ve yumuşak -ğ-yi sert-g-olarak okutacak ünlem yok)en azından ben rastlamadım.Arapçada yer almayan harfler latince alfabesinde vardır ve latince insanların icadıdır,ve ülkelere göre de değişiklik gösterir:mesela Türkçedeki-Ö-harfi bir çok ülkede yok,onlar da Ö zge yazacak olsa alfabelerinde olmayan bu-ö-harfi yerine ona yakın bir harf kullanır.Ve benim merak ettiğim konu ise Kutsal kitaplarda yer alan harflerin dışındaki harflerin kullanılması yönde uygunluğu ve bu söz konusu olan alfabenin dışındaki harflerin de bir manası var mı,nasıl ki alfabe içindeki harflerin taşıdığı derin manalar.
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
10 sene önce
Gözlemlerimden yola çıkarak aklımda oluşan bu soruyu sordum,hazır harflerle alakalı konu açılmışken.Harfleri seviyorum,inceliyorum ancak onları birleşik olarak okuyamıyorum.Arapçada olanlar-olmayanlar-olmayıp da okunanlar ve hiç olmayanlar ilgimi çekmiş olduğu için sorular oluştu ve bu hiç olmayanların yerini hangi harf doldurur,olmayanın yerini tutar-sanırım arapça yazmaya çalışan her kişide oluşabilecek sorudur-alfabede yok,onu okutan ünlem de yok ve bu harfi nasıl yazıcağım...sorusu
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
10 sene önce
Bir de bunu sorayım:ö-yerine-o-koyduk,g-yerine-ğ-koyduk,peki bunların yerini hangi harf in girilmesi uygun olur-p-harfin yerini Arapçada hangi harf tutar,j-harfi keza öyle,ç-ise -c-mi uygun olur:mesela çimen yazılacak-ç-yerine -c-girdiğinde-cimen olur.Bu yüzden Arapçadan çeviri zor,harf karşılığı tutmayınca farklı anlam ve manalar çıkar.
diplomalar
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 93
10 sene önce
tutrakan: ben o genis bilgi ve arastirma istemiyorum, benim istedigim sadece elif ismi bir kiz cocuguna uygunmudur,tasirmi,ilerde faydasi olurmu ismi ile her konuda basarili olurmu dini maddi manevi konularda iyi yolda gidermi vs vs vs vs vs
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
10 sene önce
Türkçede olup arapçada olmayan harfler. Ç G J P Ö V olmak üzere 6 tanedir. G' ile J' ج ( C) ye dönüşür. Gol جول (col), pejo بيجو (bicu) gibi Türkçedeki, P harfi ise,ب harfine dönüşür : Paris باريس ( Baris) Ç' harfi de genellikle ش harfine dönüşür: Çay شاي ( şay ) gibi V' sesi ise dönüşür و Vali والي
diplomalar
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 93
10 sene önce
zeinarda: elif ismi 8 ayin ortalarinda dogum bekleniyor (aslan burcu) 2014 sizce nasil ? bu sekilde bakarsaniz isim burc dogum gubu yil
diplomalar
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 93
10 sene önce
evet bekliyorum arkadaslar
diplomalar
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 93
10 sene önce
zeinarda: tabiki de ama en onemli gorevlerden biri anne/babanin guzel ve iyi isim vermesi !
tutrakan
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 148
Yanıt Sayısı: 589
10 sene önce
Aradım buldum-görsellerde yer alıyor.Ç-harfin karşılığı -cim harfin 3.noktalısı:çim harfidir.P-harfin karşılığı-be harfin 3.noktalısı:pe harfidir.J-harfin karşılığı-zel harfin 3.noktalısı:je harfidir.Alfabe kitabında bulunmayan tamamlanmış oldu.Sadece-ö-harfi yok
zeinarda
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 13 sene önce
Konu Sayısı: 822
Yanıt Sayısı: 18529
10 sene önce
Arap harflerinin Türkçedeki zengin ünlü sistemini karşılamada yetersizolduğu düşünülür. Örneğin Arap alfabesindeki elif (ﺍا) Türkçedeki a ve e ünlüsünün karşılığıdır ya da Türkçedeki u, ü, o, ö ünlülerinin yerine Arapçada yalnızca ( وﻭ ) harfi vardır, bu aynı zamanda v ünsüzünün de karşılığıdır.
sayko224
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 61
10 sene önce
Tam bu konuyu araştiriyorum
sayko224
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 61
10 sene önce
internette biraz aşartirdim tam biar bilgi bulamadim vedüd rahıym arüf raüf gökhan havva islerimin huruf-u makata olarak yazılışlarını arıyorum bilen varsa yardım ederse cok sevinirim
halimizduman86
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 3
Yanıt Sayısı: 57
8 sene önce
bende vedud . Rahıym . Atuf. Rauf . Fatma . Döne . İsim lerinin hurufu mukattaa yazımlarını arıyorum
CiciPeri
SÜPER MODERATÖR
Üyelik Zamanı: 10 sene önce
Konu Sayısı: 30
Yanıt Sayısı: 4019
8 sene önce
eski Kurani Kerimde esreler ve noktalar yoktu,sonradan koyulmaya baslanmis,harf siyah ise uzerindeki nokta yada esreler yesil yada mavi koyuluyormus sonradan yayginlasmis,siyah harfe siyah nokta koyulup bir butun olarak gosterilmis simdiki zamanini almis,benim bildigim sadece Besmelede bir nokta var,ayetlerde hicbir hareke yokmus,hickimse size Hurufu harfleri bilsede vermez
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23562 Kayıtlı Üye
  • 16566 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye Kitaplar
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)