Kadir Gecesi Kınası ve Kutlamaları

Bu konu Lalla tarafından 3 hafta önce açıldı, 178 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Lalla
Üyelik Zamanı: 3 ay önce
Konu Sayısı: 31
Yanıt Sayısı: 0
3 hafta önce

Kadir Gecesi Kınası ve Kutlamaları
Kuran, Teravih, Kına ve Buhur… Kadir Gecesi

Kadir Gecesi, dünyanın her yerindeki tüm Müslüman aileler için ayrı dini bir olaydır. Her milletin, kendisini diğerlerinden ayıran özel gelenekleri kültürleri ve kutlamaları vardır. Hepsi maneviyat ve Allah’ın haşmeti ile sarılmıştır. Bin aydan daha hayırlı olan ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hidayetlerinden biri olan Kadir Gecesi’dir. Allah ona salat ve selam versin, Ramazan ayında, Namaz kılmak, Kur’an okumak, zekat ve diğer salih amelleri artırdığı, ilk yirmisinde uyudu ve namaz kıldı, son on gelince ailesini uyandırdı, önlüğünü sıkılaştırdı. Allah’ın salat ve selamı üzerine olsun, gecesini ihya etti, Ramazan gecesini ve Kadir Gecesini farz kıldı ve şöyle buyurdu: “Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazan ayında ibadet ederse Allah tarafından onun bütün geçmiş günahları affedilecek.”

Allah’ın salat ve selamı üzerine olsun, Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının son on gününde olduğunu ve tek sayılı namazlardan birinde olduğunu açıklayarak, Allah’ın salat ve selamı üzerine olsun. , şöyle dedi: “Onu tek sayılı gecenin son on gününde arayın.”

Gecenin büyüklüğü ve heybeti nedeniyle insanlar bu geceyi dualarla, zikirlerle, herkesin ortak noktası olan Kur’an okuyarak kutlamaya başladılar Bu gece mümkünse Mülk suresi okunmalıdır

Ramazan Ayının 27.gecesi kına partileri

Kına, düğünlerin sembolü olarak kabul edilir ve Mutlu olayların yanı sıra dini günlerde mübarek gecelerde kandillerde,bayramlarda hicrî yılbaşında Ramazan ayının yirmi yedinci gecesinde kınanın özel bir yeri vardır kadınlar ve Genç kızlar ve kız çocukları ellerine küçük halkalar şeklinde kına sürerek bu özel geceleri kutlarlar

Genç kızlar Kadir gecesinde gelin gibi süslenir ve ellerine kına yakarlar ve öncesinde dilek tutarlar bereket için hurma çekirdeği evlilik için gümüş veya altın yeni alınmış bir yüzük, para için kınanın ortasına beş rakamlı bozuk para veya altın konulur kimisi de anahtar koyar.

Kınanın hazırlanışı bir miktar yeşil kına, gül suyu, bir parça kesme şeker veya bir tatlı kaşığı bal hazırlanan karışıma salâvat şerife Fatiha suresi rahman suresi, vakıa suresi ve inşirah suresi bir kez okunur ve ellerin ortasına karışım sürülür.
Kına yakılan genç kız yeşil renkli bir sandalyeye veya saltanat koltuğuna oturur

sabah namazına kalktığında eller yıkanır içine koyduğumuz hurma çekirdeği para veya anahtar çantada saklanır yüzük ise genç kız parmağına takar sonra onu cüzdanında veya çantasında saklayabilir ama kesinlikle o yüzüğü kimseye vermeyecek takı evlenene kadar

Kadir Gecesinde bir çok müslüman aile çocuklarının oruç tutmasını kutlarlar ve küçük kız çocuklarını adeta bir gelin gibi süslerler
Genç ve yaşlılar, sabaha kadar Allah’ı anmak için camilere giderler ve Kur’an-ı Kerim hafızları onurlandırılır. Çoğu camide teravih namazından sonra Kur’an-ı Kerim’in okunduğu etkinlikler düzenlenir. ilahiler söylenir ve Kur’an-ı Kerim’in taşıyıcıları taçlandırılır.

Müslüman aileler çocuklarının ilk kez oruç tutmasını kutluyor. oruç farzını neşeli bir aile ortamında sürdürmeye teşvik eden su, şeker ve portakal çiçeğinden oluşan özel bir içecek hazırlanır.

14 yaşın altındaki çocuklar Ramazan ayının 26.günü ilk oruçlarını tutarlar ve aileler oruç tutan çocuklarına hediye alırlar ve çocuklarına teşekkür ederler ve onları en güzel kıyafetler giydirerek süslerler

Bu mübarek gecede hazırlanan tatlıların en güzeli, en leziz yiyecekler arasında yer alan tatlıların, ihtiyaç sahibi çocuklara kıyafet, hediye ve sevinç dolu bir ortamda dağıtılması için hayır kurumları ve belediyeler için güzel bir fırsattır.

Bu gecenin yemeği tavuk eşliğinde kuskus pilavı, şakşuka ve kamereddin (kayısı pestili tatlısı)

Kına, düğünlerin sembolü olarak kabul edilir ve Mutlu olayların yanı sıra dini günler de mübarek gecelerde, hicri yıla girerken ve ramazan ayının yirmi yedinci gecesinde kınanın özel bir yeri ve maneviyati vardır genç kızlar,ve kadınlar ellerine küçük halkalar şeklinde kına sürerek bu özel geceleri kutlama yaparlar.

Kadir gecesinde Buhur veya tütsü
her bölgenin veya ülkenin dini bayramlar konusunda farklı gelenekleri ve kültürleri olsa da Kadir Gecesi’nin kutlamasında bütün müslümanlar birlik ve beraberlik içinde olur, camiler sabaha kadar maneviyat ve huzur içinde Kadir Gecesini kutlar, ebeveynler çocuklarını camilere götürüyorlar. Onları ibadete teşvik etmek amacıyla geleneksel kıyafetler giyiyor ve Genç Kızlar da bu gece kaftan ve cilbab gibi geleneksel kıyafetler giyiyorlar.

Bazı müslüman ülkeler, evlerine koku vermek için bu kutsal geceye uygun iyi tütsü türleri satın alırlar ve bu kutsal geceye uygun güzel tütsü çeşitleri satın alırlar.

Bu geceye en uygun tütsü Kabe udu tütsüsü ve üzerlik tohumu veya yedi dükkan süprüntüsü tütsü ramazan ayının 27.gecesi veya ramazan ayının 27.günü sabah veya öğle vakti de yapılabilir

Cenab-ı Hakk’ın buyurduğu gibi, mescidler hazırlık aşamasındadır ve melekleri kabul etmek için hoş karşılanırlar: {Melekler ve Ruhlar, Rablerinin izniyle oraya inerler}.

Müslüman hanımlar kuskus yemeği hazırlayıp camilere dağıtmaya bayılıyorlar. Aile bireyleri bir masa etrafında toplanıyor, aile bağlarının sürdürülmesine ve ihtiyaç sahiplerine yardım yapılmasına uygun olduğu için yemek ve ziyaretler yapılıyor. Mevsimsel olarak mum satışının yanı sıra o gecelerde süsleme amaçlı kullanılan kına ve misvak çeşitleri de satılmaktadır.

Müslüman aileler çocukların ilk orucunu ayın yirmi altısında kutluyor ve kız çocuklarına gelinlik veya prenses kıyafetleri giydiriyorlar ve oruç tuttuğu için aileler çocuklarına hediye alıp teşekkür ediyorlar.

Kadir gecesi aynı zamanda şeytanlar dan korunma ve ibadet gecesidir Bu gecede müslümanların Kur’an’ı Kerim okunması müslümanlar için bir nefsi müdafaa dır

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 23562 Kayıtlı Üye
  • 16566 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye Kitaplar
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)