Namaz ve sağlık

Bu konu melekhuzur tarafından 11 sene önce açıldı, 645 kere okundu ve 1 Cevap verildi.
melekhuzur
Üyelik Zamanı: 11 sene önce
Konu Sayısı: 10
Yanıt Sayısı: 72
11 sene önce

NAMAZ VE SAÐLIK
İslam dininin temel şartlarından biri olan namaz, Kuran’da Allahın insanlara emrettiği görevlerden biridir. Namaz kılmanın ibadet olmasının yanı sıra, her ibadette olduğu gibi, yapılmasında insan sağlığı için sayısız hikmetler bulunmaktadır. Peygamberimiz de bir hadislerinde ”Namazda şifa vardır.” diyerek namaz kılmanın sağlık yönüne değinmiştir.
Sürekli çalışan bir fabrikanın veya makinenin belli zamanlarda bakıma ihtiyacı var ise, bunun gibi de vücudumuzun da günlük zaman dilimlerinde ara sıra istirahata ihtiyacı vardır. Bu, iş verimi açısından önemlidir. Namaz, bu görevi en güzel şekilde yapmaktadır.

Günümüzde namazın sadece ibadet yönlü olmadığı ortaya çıktı. Yerli ve yabancı uzmanlar tarafından sabitlenmiş, namazın sağlık yönünden faydalarını sıralayacak olursak:

Namaz öncesi alınan abdest beden temizliğinde önemli yer tutmaktadır.
Bir günlük namazda 40 rekt ve 80 secde vardır. Bu hareketler beden eğitimi için bulunmaz bir jimnastik hareketleridir.
Namaz günün belli saatlerinde kılındığı için kalbi yormaz. Bu sebeple insanı sürekli dinç tutar. Yağlanmaya engel olur.
Namaz kılmak kanın, vücudun her tarafına muntazam pompalanmasını sağlar.
Namazda yapılan secde nedeni ile gözdeki tansiyonsa artma olmaz. Ön odada bulunan sıvının sürekli değişmesi sağlanmış olur. Bu da glokom adı verilen rahatsızlığın az ortaya çıkmasını sağlar. İlaveten “Katarakt” veya “Karasu” hastalığından korur.
Namaz vakitleri, kan dolaşımını tazelemek ve teneffüsü canlandırmak için en uygun vakitlerdir.
Namaz kılanlarda Romatizmal hastalıklar daha az görülmektedir. Bu, eklemlerin namazda çalıştırılması ile sağlanmaktadır. İlaveten kas tutulması, artroz ve kireçlenmeyi de engellemektedir.

Göğüs bölgesinde hissedilen huzursuzlukları engellemektedir.
Gözün dinlenebildiği mesafe 1,5m’dir. Namazda secde yerine bakıldığı için (Bir gün hesaplandığında ise yaklaşık 1 saat etmektedir), namaz kılmak göz merceği için rahatlama kaynağıdır.
Namaz öncesi alınan abdest vücuttaki fazla elektrik yükünü yani gerginliği atar. Secde ile birlikte topraklama yapılmış olur ve statik elektrik boşalır.
Namazda bulunan 80 defa yapılan secde sayesinde beyne daha fazla kan gider. Bu, namaz kılanlarda hafıza bozukluklarına daha az görülür demektir.(demans, bunama)
Namaz kılmak yapılan hareketlerden dolayı midenin karışmasını ve safranın birikinti yapmamasını sağlar.
Namaz kılmak bağırsakların peristaltik hareketlerini artırdığından kabızlığı önlemektedir.
Namaz hareketleri sayesinde böbrekte taş oluşumunu önler ve mesanenin boşalmasına yardımcı olur.
Uykuyu düzene sokar.

ÖNEMLİ NOT: Gerçek bir Müslümana yakışan namazı yukarıda sayılan yararları için değil, sırf Allah emrettiği için kılmalarıdır.
Allahın emrettiği her bir ibadette, insanlar için, gerek bedensel, gerekse ruhsal ve gerekse de sosyal mutlaka birçok
fayda zaten bulunmaktadır.
alıntı


Namazın ruhsal yönden faydaları

Namazın manevi anlamda kazandırdıklarının yanında maddi açıdan da bazı faydaları vardır. Müminler için tek gaye ibadet olsa da, Allah(c.c.)ın emrettiği namazın insanlara sağladığı birçok fayda yapılan araştırmalarla gün yüzüne çıkıyor. İşte bazıları:

* İbadet için insanın evinden çıkması, diğer insanlarla konuşup sohbet etmesi, yalnızlık duygusunu taşımaması, dinî konuları düşünmesi, ibadet ve dualardaki hareketler, fiziksel problemlere önemli ölçüde engel olduğu için, vücut bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Stres ve asabiyetin sebep olduğu ve yaşlılıkla birlikte gelen hastalıklara karşı bağışıklık sistemi direnç kazanır.


* ABDde Pensilvanya Üniversitesi Tıp Merkezi uzmanı Prof. Dr. Newberg tarafından, namaz kılan ve dua eden bir grup Müslümanın üzerinde yapılan araştırmaya göre, huşu içinde yapılan dua ve teemmül (meditasyon) esnasında alında, beynin ön bölgesinde karar alma mekanizmasının bulunduğu Frontal Lobe adı verilen kısımda kan miktarı belirgin bir şekilde artıyor. Duygusal, etki-tepkiyle ilgili kararlar burada alınıyor. İnsandaki kompleks hissi ve davranış becerileri burada öğreniliyor. Araştırma sonuçlarına göre, düşünce, tefekkür ve Allah(c.c.)a yönelme anında insan kendini Allah(c.c.)a daha yakın hissediyor, yüce duygular taşıyarak huzur ve sükûn buluyor. (Newsweek dergisi, 7 Mayıs 2001. Religion And The Brain)

* Uzman Dr. Abdullah Muhammed Nusret, namaz hareketlerinin beynin kan dolaşımına olan olumlu etkisi konusunda yaptığı araştırma ve deneylerde şu sonuçlara ulaştığını kaydediyor: Secde esnasında, kanın beyne akışı artıyor. Rükû ve secdede başı peş peşe öne öğmek, rükû ve secdeden kalkarken başı kaldırmak, otomatik olarak beynin kan dolaşımını düzenler ve dengede tutar. İleriki yaşlarda bu hareketler, sağlık için daha da önem arz eder.


* Dr. Nusret, araştırmasının sonunda, Hz. Peygamberin (sas) ilmî mucizelerine dikkat çekiyor. Beynin kan dolaşımı dengesi için, rükû ve secdede yapılan hareketler yavaş olmalı ve hareketlerde bir miktar beklemek lazım ki fayda sağlansın. Burada, Efendimizin (sas) namazda rükû, secde ve kıyamda beklemeyi, namazı yavaş ve sükûnet içinde kılmayı emretmiş olmasının sırları ortaya çıkıyor.

* Belki namaz ve dua, bugüne kadar bilinen en büyük enerji kaynağıdır. Doktor olarak, hiçbir ilacın fayda vermediği, doktorların tedavide aciz kaldığı pek çok hastanın, doktorların ellerini çekip onların yerine namaz ve duanın girmesiyle iyileştiklerini gördüm. (Dr. Alexis Carrel. İnsan Denen Meçhul kitabının yazarı ve Nobel ödülü sahibi)

* ABDnin Iowa Üniversitesinde bir grup araştırmacı uzman doktorun 65 yaş üzeri 550 hasta üzerinde yapmış oldukları araştırma ve deneylerde, ibadet mekanlarına devam eden mümin insanların, herhangi bir ibadet içinde bulunmayan ateist insanlara göre yüzde 35 daha fazla yaşadıkları görüldü. Araştırmacılar, düzenli ve sürekli olarak ibadethanelere devam eden yaşlı insanlarda, vücut bağışıklık sisteminin güçlendiğini bu nedenle, yaşlıların tansiyon ve damar tıkanıklığına maruz kalma riskinin daha az olduğu tespitinde bulundular.


* Amerikalı araştırmacı Prof. Dr. Daniel Hall, sağlık durumları aynı olduğu halde, dua edenlerin, etmeyenlere oranla üç yıl daha fazla yaşadıklarını belirtti. Araştırma sonuçlarının yayınlandığı Family Medicine dergisinde Dr. Daniel Hall, şu tespitlerde bulunuyor: Namaz ve dua ibadeti esnasında hissedilen sükunet, gevşeme ve rahatlık sebebiyle vücut, stresin yol açtığı yüksek kolesterole karşı bir madde salgılıyor. İbadetle yaşayan insanın psikolojisi düzeldiği için, yüksek kolesterole karşı korunmuş olur, bu da kişinin daha fazla yaşaması anlamına gelir.

* 12 yıl süren gözlem ve tespitler sonucunda, müşahede altında bulunan 65 yaş üzeri ateistlerden yüzde 52sinin öldüğü, haftada bir veya iki kere mabetlere devam edenlerden ise yüzde 85inin yaşadığı kaydedildi.

* Yapılan araştırmalar namazın varise karşı insanı koruduğu belirlendi. Mısır İskenderiye Üniversitesinden Prof. Dr. Tevfik Avlan, kıyam, rükû, secde ve oturma gibi namaz hareketleri arasında insicam, yardımlaşma ve dayanışmada şaşırtıcı sonuçlara ulaşıldığını söylüyor. Prof. Avlan, bilimsel ölçümlere dayanarak, rükû esnasında, ayağın topuk bölgesinde, kanın damar iç çeperine yaptığı basıncın yarı yarıya düştüğünü tespit em benttiğini belirtiyor. Dr. Avlana göre, secde durumunda uzun süre ayakta duran kan damarları tam bir istirahat ve dinlenme fırsatı buluyor. (Alıntıdır)

Yüreğinin büyüklüğü kadar yardım et… Ve sus!Sus…Susabilmek öyle erdemdir ki,Son sözü söyleyen sen olsan da. … … Sadece sen bil ve kendine fısılda!Bırak seni kim nasıl bilirse bilsin!Yüreğince insan ol ve insan olabilmenin erdemini yüreğinde yaşa…Bırak kimseler seni bilmesin.Asla birilerinin umudunu kırma!Belki de sahip oldukları tek şey odur.“Keşke” kelimesi yerine “Bir dahaki sefere” demeyi dene.Yaşlan,Ama paslanma.Bol, bol tebessüm et,gülümse.Hem maliyeti sıfırdır,hem de değerine paha biçilmez.

Hun
Üyelik Zamanı: 12 sene önce
Konu Sayısı: 1116
Yanıt Sayısı: 5482
11 sene önce
Emegine saglik Allah razi olsun melekcim
Cevap Eklemek için Giriş Yapmalısınız.
  • 23561 Kayıtlı Üye
  • 16566 Konu
  • 143812 Cevap
  • Son Üye eleanore3659
Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)