İslam’da Kadın Astronomi

Bu konu Lalla tarafından 1 ay önce açıldı, 76 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Lalla
Üyelik Zamanı: 3 ay önce
Konu Sayısı: 31
Yanıt Sayısı: 0
1 ay önce

İslam’da Kadın.. Astronomi biliminin sahibi ‘Usturlaplı Meryem’

Meryem el-İcliyye veya Meryem el-Usturlabi, (مريم الأسطرلابي)

10. yüzyıl’da yaşayan Suriye’li ilk Müslüman kadın astronom, yaptığı usturlab ile gök cisimlerinin yüksekliğini ölçen bilim insanı.
Hayatı hakkında az bilgiler bulunan Meryem el-İcliyye ünlü bir Usturlab yapımcısı olan babasının öğrencisiydi.

Meryem Usturlab, modern navigasyon cihazlarının dayandığı karmaşık usturlabı icat etti – Creative Commons

Usturlab Nedir?

Astronomi ölçümlerinde kullanılmış tarihi bir ölçüm cihazıdır. Kullanım alanları arasında Güneş, Ay, gezegen ve yıldızın konumlarını belirlemek yer alır. Ayrıca yerel saatin ve İslam dininde namaz vakitleri Usturlab sayesinde hesaplanıyordu. Bazı matematik problemlerinin çözümlenmesinde de Usturlab kullanılırdı.

Meryem Usturlab, astronomi ve matematik bilimlerini öğrendikten sonra, kendi döneminin bilim adamlarının son buluşlarını inceleyerek, bilgisiyle aktardığı karmaşık makineye adını veren Müslüman astronomdur. Antik dönemden günümüze astronomi alanı.

MS 10. yüzyılda, astronom babası Kuşyar El-Ceylani’nin Halep’teki evinde doğması, bu bilimin tarihinde yeni bir bölümün başlangıcıydı. Modern çağda pek çok navigasyon ve astronomi cihazının ilk yapı taşı olan ve İbnü’n-Nedim’in de belirttiği gibi hükümdarlığı döneminde yaklaşık 1000 kez kullanılan karmaşık Usturlab aletini icat ederek kapsamlı bir astronomi aracı haline getirmiştir

. Zamanının gerektirdiği tüm amaçlara hizmet eden ve etkisi sahibinin ömrünün çok ötesine geçen bir eser.

Bir bilim insanı olarak büyümek
Meryem Usturlabi, astronomi ve matematikle ilgilenen ve bu alanlarda üstün olan Suriyeli bir aileden geliyordu. Babası (كوشيار الجيلاني) Kuşyar Ceylani, bilimsel başarıların ve astronomik referanslar olarak kabul edilen kitapların yazarıydı; Yıldızlar”, “Kapsamlı Zikzak”, “Yıldızların Hükümlerinin Oluşumuna Giriş”

Meryem Usturlabli’nin babası bir astronom ve matematikçiydi

Bir bilim insanının evinde büyümek Meryem’in tutkusunu tanımlamasına ve astronomideki yeni şeylerle zihnini zenginleştirmesine yardımcı oldu, bu yüzden babasından ve ondan da astronomide başarılı olan en önde gelen kişilerden öğrenerek yoluna başladı. onun zamanı.

Meryem Usturlab, karmaşık denklemler ve hesaplamalarda uzmanlaşacak kadar matematik ve astronomi bilimlerini derinlemesine incelemeyi başardı, bu nedenle karmaşık usturlap makinesini yenilemek ve tasarlamak için bu alana koyuldu.

Meryem’in karmaşık usturlabı
Meryem’in icat ettiği karmaşık usturlap, pusulalar, uydular ve GPS cihazları gibi birçok modern astronomi cihazının ilk yapı taşı olarak kabul ediliyor.

Arapların “levha plakası” adını verdiği astronomi aletidir. Gök kubbenin belirli bir yerde ve belirli bir zamanda gökyüzünün nasıl göründüğünü gösteren iki boyutlu bir modelidir.

Bilim insanları bugün astronomiyi geliştirmek için Meryem’in karmaşık usturlabına güvendiler
Usturlap, zamanında astronomik bir bilgisayardı. Güneş, yıldızlar gibi gök cisimlerinin konumları ve zamanla ilgili problemleri çözüyordu. Ayrıca güneşin gökyüzündeki yüksekliğinin ölçülmesine de olanak sağlıyordu. deniz seyrüseferindeki kullanımları dışında, gündüz veya gecenin saatini tahmin etmek.

Böylece, usturlaplı kameranız, karmaşık cihazıyla, antik ve modern astronomi arasındaki bağlantı ve gök bilimlerinin gelişimine rehberlik eden bir referanstı.

Meryem’in öyküsünde çarpıcı olan şey, kendi kuşağının erkek bilim adamlarının aksine, tarihi kaynakların ondan nadiren söz etmesidir, öyle ki onun hayatı hakkında hemen hemen hiçbir şey bilmiyoruz.

Konuya Bir Cevap Yazın

Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)