Dünyanın En İyi Müslüman Âlimleri

Bu konu Lalla tarafından 1 ay önce açıldı, 162 kere okundu ve Henüz Cevap Yok.
Lalla
Üyelik Zamanı: 3 ay önce
Konu Sayısı: 31
Yanıt Sayısı: 0
1 ay önce

El Hârizmi matematikçi

Muhammed bin Musa El-Hârizmi Müslüman matematikçi ve astronomdur. MS 780 yılında doğmuş ve MS 850 yılında vefat etmiştir. Halife Memun’un hükümdarlığı döneminde Bağdat’taki Hikmethane’de çalışmıştır. Birçok başarıları olmuştur. Bunlardan en önemlileri şunlardır: Pek çok bilimsel ve felsefi yazı ve araştırmayı tercüme etmek, özgün araştırmaları yayınlamak. Matematik üzerine pek çok kitap yazmıştır; bunlardan en önemlisi doğrusal ve ikinci dereceden denklemlerin nasıl çözüleceğini sunan “Cebirsel Matematik ve Makabalah Üzerine Kısa Kitap” kitabıdır. Matematiğin ilerlemesine büyük katkı sağlayan, Hint sayılarının Orta Doğu’ya ve oradan da Avrupa’ya iletilmesinden sorumlu olan Hint Sayılarıyla Aritmetik kitabını yazdı.Birçok eseri Latince’ye çevrildi ve Algoritmalar adını aldı. ondan sonra. El-Harizmi, miras problemlerini çözmek için cebiri ve onu İslam hukukuna göre bölme yöntemlerini kullandı. Asya, Afrika ve Akdeniz boyunca uzanan bölgeler için bilim adamı Ptolemy’nin sağladığından daha doğru koordinatlar sağladığı The Image of the Earth adlı bir kitap yazıyor. Halife El-Me’mun için dünya haritası hazırlamak ve Dünya’nın çevresini belirlemeye yönelik bir projeye katılmak. Hint ve Yunan kaynakları aracılığıyla astronomik tablolardan oluşan bir koleksiyon sunmak.

İbn-i Sina
Batıda İbn Sina olarak bilinen Ebu Ali El-Hüseyin bin Abdullah bin Sina, MS 980 yılında Özbekistan’ın Buhara kenti yakınındaki Afşin köyünde doğmuş ve MS 1037 yılında vefat etmiş Müslüman bir filozof ve hekimdir. Birkaç yüzyıl boyunca İslam ve Avrupa dünyasının en önde gelen ve etkili doktorlarından biri olarak kabul edildi. Öğrencileri ona Şeyh El-Rais (liderlik,şeflik) adını verirken, Avrupalılar ona Doktorların Prensi adını verdiler. Zeki ve akıllı bir çocuk olduğundan babası ona en iyi eğitimi vermek istiyordu.On yaşındayken Kur’an-ı Kerim’i öğrenip ezberledi, Arap dili ve edebiyatına hakim oldu, ardından İslam eğitimi aldı. On altı yaşına gelinceye kadar 6 yıl boyunca hukuk, felsefe, mantık ve doğa bilimleri okumuş, on üç yaşında tıp okumaya başlamış, on sekiz yaşında doktor olmuştur. kendi kasabasında ve komşu kasabalarda geniş bir itibar ve itibara sahiptir.İbn-i Sina, pek çok hastalığı tedavi edebildiği, nedenlerini bildiği ve doğasını anlayabildiği için birçok tıp alanında üstün başarı gösterdi.En dikkate değer başarıları arasında şunlar yer almaktadır: Yaklaşık 450 kitap yazdı; bunların arasında şu anda felsefe, tıp, astronomi ve mühendislik gibi çeşitli alanlarda yaklaşık 240 kitap bulunmaktadır. Arap ve Yunan tıbbını özetleyen ve hastalıkların tedavisine yönelik 760 ilacı anlatan 5 ciltten oluşan The Canon of Medicine adlı kapsamlı bir tıp ansiklopedisi yazdı Katarakt gibi göz hastalıklarının doğru bir tanımıyla gözün anatomisini tanımlayın. Tüberküloz gibi bazı bulaşıcı hastalıkların keşfedilmesi. Diyabet gibi bazı kronik hastalıkların belirtilerinin açıklanması. 8 bölümde omurganın psikolojik bozukluklarını ve nöroanatomisini (beyindeki tıp dalı) tanımlama. Doğum dönemini ve bebeklerin nerede uyuduğunu ve beslendiğini açıkladı

İbn-i Heysem

İbn-i Heysem MS 965’te doğan ve MS 1041’de vefat eden El-Hasan bin El-Heysem , en önemlileri matematik, fizik ve astronomi olmak üzere birçok alana katkıda bulunan Arap Müslüman bir bilim adamıydı. bunlardan bazıları şunlardır: Optik alanında başarılara imza attı ve en ünlüsü görüş kitabı olmak üzere birçok kitap yazdı. Işık ve görme ile ilgili teoriler oluşturmasıyla öne çıktı ve kendisine Ptolemy II adı verildi. Cebir ve geometriyi birbirine bağlamak ve modern bilim ile analitik geometride önemli bir rol oynamak.

El İdris
El-İdrisi, MS 1099 yılında İspanya Endülüs’ün Kurtuba şehrinde doğmuştur. Çalışmaları şifalı bitkiler üzerine yoğunlaşmış ve pek çok seçkin başarıya imza atmıştır. Bunlardan en dikkate değer olanları şunlardır: En önemlileri botanik, coğrafya, zooloji (hayvan bilimi) ve topografya (haritacılık) olan çeşitli alanlarda mükemmellik. Çeşitli bitki türlerinin özellikleri üzerine, birçok farklı bitki türünü tanımladığı ve onlardan çok sayıda yeni ilaç elde ettiği kapsamlı bir kitap yazdı. Pek çok coğrafya ansiklopedisi yazmıştır; bunlardan en ünlüleri Enes el-Mahc ve Ravd el-Farac’dır; bunlar Latinceye çevrilerek Doğu ve Batı’ya yayılmıştır.

El Battani

El-Battani MS 862’de doğan ve MS 929’da ölen Ebu Abdullah El-Battani, Arap Müslüman astronom ve matematikçiydi. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok başarıya imza attı: Matematikte hipotenüsün yerini alan ve kotanjantı ilk kullanan kişi. Dereceleri tahmin ederek açı tablolarını ve bunların kotanjantlarını sağlayın. Astronomi ve trigonometri üzerine birçok kitap yazdı. Ebu Bekir el-Razi Ebu Bekir Muhammed ibn Zekaria el-Razi, İranlı Müslüman bir alim, doktor ve filozoftur. MS 854’te doğmuştur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok başarısı vardır: En önemlileri tıp, kimya ve felsefe olmak üzere çeşitli alanlarda birçok başarıya imza attı. Çok çeşitli kitap ve makaleler yazdı. Tıbbi konuyu anlayıp tanıyarak, bu konuda notlar alarak, gerekli araştırmaları yaparak tıp alanına etkili bir şekilde katkıda bulunmak ve ona birçok gelişme katmak.

El Bûruni
Ebu Reyhan El-Bûruni Müslüman bilim adamı, fizikçi, astronom ve psikoloji araştırmacısıdır. MS 973’te doğmuştur. İslam döneminde bilinen en büyük alimlerden biri olarak kabul edilir. En dikkate değer başarıları arasında şunlar yer almaktadır: Kapsamlı bilgi edinin ve bilim alanında büyük başarılar elde edin. Tarihçi olarak kabul edildiği için tarihi incelemek ve kaydetmek. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birden fazla dil konuşmak: Yunanca, Farsça, Arapça, Sanskritçe, İbranice ve Süryanice dillerini bilen bir dilbilimci olarak tanınmaktadır.

El Kîndi

El Kîndi Ebu Yusuf Yakub bin İshak Ahmed El-Sabah El-Kindi, Arap Müslüman bilim adamı, filozof, kozmolog, müzisyen ve meterologdur. En önemli başarıları arasında şunlar yer almaktadır: Hint sayılarının İslam ve Hıristiyan dünyasına tanıtılması. Fizik, kimya, bilim ve lojistik alanlarındaki becerisi ve bu alanlarda birçok başarıya imza attı.

Ez Zehravi
Ebu’l-Kasım el-Zehravi MS 963’te doğmuş ve MS 1013’te vefat etmiştir. Arap Müslüman bir doktor ve İslam dünyasının en ünlü cerrahlarından biriydi. Başarıları arasında şunlar yer almaktadır: Çoğunu kendisi tasarlayan, 200’den fazla cerrahi aletin cerrahi çizimlerini içeren, 30 ciltlik bir tıp ansiklopedisi sayılan, en önemlisi yazamayanlar için Kitab el-Tasrif olmak üzere pek çok kitap yazmıştır. Ansiklopedi doktorlar için bir rol modeldi ve sadece bu da değil, sonraki 5 dönem boyunca Avrupa üniversitelerinde cerrahi alanında önemli bir referans olarak kullanıldı. Sezaryen gibi büyük ameliyatlar ve yaraları dikmek için ipek kullanması da dahil olmak üzere birçok önemli başarılar elde etti.

El Bitar
Ebu Muhammed bin El-Bitar , İspanyol Müslüman bir bilim adamıdır ve Orta Çağ’da botanik ve eczacılık alanında önde gelen bilim adamlarından biridir.En önemli başarıları arasında şunlar yer almaktadır: Çeşitli şifalı bitkiler toplamak için ülkeler ve kıtalar arasında hareket etmek. Pek çok kitap yazmıştır; bunlardan en ünlüsü, 1.400’den fazla farklı şifalı bitki türünü ve birçoğunun daha önce bilinmediği faydalarını içeren İlaçlar ve Gıdaların Tam Sözlüğü adlı Botanik Ansiklopedisi’dir.

İbnû Nefis

İbnü’n-Nefis , Müslüman alim ve hekimdir. MS 1213 yılında Suriye’nin Şam şehrinde doğmuştur. Tıp alanında birçok başarıları vardır ve bunlardan en önemlileri şunlardır. Kan dolaşımıyla ilgili araştırmalar yapar ve bunu kitaplarında ve yazılarında anlatır. Pulmoner dolaşımı tanımlayan ilk kişi oydu ve bilim adamları, 400 yıl sonra William Harvey tarafından Kalp Hareketi adlı kitabında açıklanana kadar bu kadar doğru bir şekilde bahsedilmeyen ve açıklanmayan teorisine güvenmeye devam ettiler. Sâbit bin Kurra, MS 836 yılında, şu anda Türkiye devletinin bulunduğu Şanlıurfa Harran şehrinde doğmuştur. Bağdat’a giderek oradaki bilim grubuna katılan ve birçok başarıya imza atan Arap bir bilim adamıdır. bunlar şunlardır: Başta mekanik ve astronomi olmak üzere bilim alanında birçok kitap yazıyor. Küçük yaşlarda matematik konusundaki uzmanlığı ve pozitif reel sayıları keşfetmesi.

El Hayyan

Cabir bin Hayyan, MS 721 yılında İran’ın Tus şehrinde doğmuştur ve MS 805 yılında vefat etmiştir. Kendisi tanınmış bir Müslüman alimdir ve en dikkate değer katkıları arasında şunlar bulunmaktadır: Kimya, fizik, mühendislik, felsefe, coğrafya ve astronomi dahil olmak üzere bilimin birçok farklı alanında birçok kitap yazdı. Modern kimyayı kurduğu ve damıtma, kristalleştirme, süblimasyon ve diğerleri de dahil olmak üzere birçok kimyasal deneyi yürüttüğü ve uzmanlaştığı için kimyaya belirgin bir ilgisi vardır, bu nedenle Kimyanın Babası olarak anılmıştır.

Ömer Hayyam
Ömer Hayyam astronom, matematikçi ve Müslüman şairdi. MS 1048 yılında İran’ın Nişabur şehrinde doğdu. birçok önemli başarıları vardı: Kübik denklemleri geometrik yöntemlere dayalı olarak sınıflandırmanın ve çözmenin bir yolunu keşfetmek. Bir gök bilimci olarak, çok hassas 33 yıllık enterkalasyon döngüsüne sahip bir güneş takvimi olan Celali takvimini tasarladı.

Meryem Usturlab

İslam medeniyeti kadın ve erkek pek çok bilim insanları ile doluydu
Meryem el-İcliyye veya Meryem el-Usturlab, 10. yüzyıl’da yaşayan Suriye’li ilk Müslüman kadın astronom, yaptığı usturlab ile gök cisimlerinin yüksekliğini ölçen bilim insanı.
Hayatı hakkında az bilgiler bulunan Meryem el-İcliyye ünlü bir usturlap yapımcısı olan babasının öğrencisiydi.
Fikirleri, araştırmaları ve bilimi sayesinde dünya uzay bilimi üzerinde çalışabilmiştir. bugün “pusula” ve “astronomi” olarak bilinen şeye onun sayesinde ulaşıyoruz.

El Cezeri
Cizreli müslüman âlim
Biz onu hayal kırıklığına uğratırken, Avrupa’nın hakkını verdiği büyük Müslüman bilim adamı, müslüman ülkeler adını duymazken, adı uluslararası müzeleri doldurdu. Başarılarıyla Batılı bilim adamlarını en çok hayrete düşüren Müslüman bilim adamlarından biri olan Cezeri, su pompalarını, birçok müzik aletini ve kendi kendine alarm veren su saatlerini icat etti.Onun hakkında bahsedilen en önemli şey onun büyük icadıydı. , “efsanevi

Abbas Bin Firnâs

Abbas Kasım İbn Firnas (d. 810, Ronda – 888, Kurtuba); Berberî astronom, simyacı, fizikçi, şair ve İslam bilginidir.

Tarihî kaynaklar Endülüslü Firnas’ın uzun çalışmalar sonunda yeni bir keşifte bulunup bir cihaz yaptığını, üzerine kumaş geçirip kanat yerine büyük kuş kanatları taktığını ve bu aleti çalıştırarak havalanıp uçtuğunu kaydeder. Üstelik havada uzun süre kuşlar gibi süzüldüğünü, daha sonra da yavaşça yere indiğini söyler. İbn-i Firnas’ın bu başarısı modern uçağın babası sayılan Wright Kardeşler’den 1023 yıl öncesine rastlamaktadır.

Konuya Bir Cevap Yazın

Forumda Kimler Online (Şu anda 1 kişi Online)
  • ADMINISTRATOR (3)
  • SÜPER MODERATÖR (9)
  • MODERATÖR (1)